Η κάποτε αδιανόητη νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο μοιάζει δυνατή πλέον -H επόμενη μέρα στην Ευρώπη - iefimerida.gr

Η κάποτε αδιανόητη νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο μοιάζει δυνατή πλέον -H επόμενη μέρα στην Ευρώπη

Ουκρανοί στρατιώτες ξεκουράζονται σε ένα χωριό που ανακαταλήφθηκε πρόσφατα βόρεια του Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία
Ουκρανοί στρατιώτες ξεκουράζονται σε ένα χωριό που ανακαταλήφθηκε πρόσφατα, βόρεια του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ηγέτες της Ευρώπης ανησυχούσαν επί εβδομάδες για το τι θα συνέβαινε εάν η Ρωσία συνέτριβε την Ουκρανία, τώρα όμως προβληματίζονται για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η Ουκρανία νικήσει πραγματικά, αναφέρει το Politico.

Σήμερα, 82 ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την εκκίνηση του πολέμου, η απώθηση των ρωσικών στρατευμάτων από κάποια κατεχόμενα εδάφη ώθησε τους ηγέτες από τη Γαλλία, τη Γερμανία μέχρι και την Ιταλία να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μια κάποτε αδιανόητη ουκρανική νίκη είναι τώρα μια διακριτή πιθανότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στιγμιότυπο από  παλιότερη ΝΑΤΟϊκή άσκηση στη Λιθουανία
Στιγμιότυπο από παλαιότερη ΝΑΤΟϊκή άσκηση στη Λιθουανία / Φωτογραφία: AP

Παρότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν τον αγώνα της Ουκρανίας και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουν τη χώρα, φοβούνται επίσης ότι αυτό που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποκάλεσε την περασμένη εβδομάδα «ταπείνωση» της Ρωσίας θα μπορούσε να δημιουργήσει μια εντελώς νέα σειρά προβλημάτων, λένε δυτικοί αξιωματούχοι, φοβούμενοι ότι αν ηττηθεί με ταπεινωτικό τρόπο η Ρωσία οι συνέπειες μπορεί να είναι ολέθριες στη συνέχεια.

H σημασία της επόμενης μέρας -Η οικοδόμηση της ειρήνης

Μια μεγάλη ανησυχία είναι ότι μια νίκη της Ουκρανίας θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη Ρωσία, καθιστώντας την ακόμη πιο απρόβλεπτη και θέτοντας την ομαλοποίηση των ενεργειακών συνδέσεων πιο απρόσιτη.

Παρόλο που ο Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα εναπόκειται στην Ουκρανία να καθορίσει τους όρους για τη διακοπή των εχθροπραξιών, υπογράμμισαν πρόσφατα την προτίμησή τους για κατάπαυση του πυρός νωρίτερα, παρά αργότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
O Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν αναζητά βιώσιμη λύση για την Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας
O Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναζητεί βιώσιμη λύση για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας / Φωτογραφία: AP

«Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία», είπε ο Μακρόν σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας ότι «το καθήκον της Ευρώπης είναι να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για την επίτευξη εκεχειρίας και μετά να οικοδομήσει την ειρήνη».

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι, μετά την επίτευξη της ειρήνης, η Ευρώπη θα πρέπει να οικοδομήσει «νέες ισορροπίες ασφάλειας» -το είδος της φράσης που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου θεωρείται συνθηματικό αναγνώρισης στον Πούτιν του δικαιώματος να έχει κι αυτός λόγο για το τι συμβαίνει στην περιοχή.

Προτεραιότητα η διπλωματική λύση

Ο Σολτς έκανε παρόμοια νότα κατά τη διάρκεια μιας μακράς τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, την Παρασκευή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την επικοινωνία με το Κρεμλίνο, ο Σολτς είπε μέσω Twitter ότι ανέπτυξε τρία σημεία με τον Πούτιν, το πρώτο από τα οποία ήταν: «Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό».

Η καγκελαρία του Όλαφ Σόλτς έχει συνδεθεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία / Φωτογραφία: AP
Η καγκελαρία του Όλαφ Σόλτς έχει συνδεθεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία / Φωτογραφία: AP

Η απαίτηση να υποχωρήσει αμέσως η Ρωσία και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από το ουκρανικό έδαφος δεν ήταν μεταξύ των τριών σημείων, υπογραμμίζει το Politico.

Σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο T-Online, ο Σολτς, ο οποίος καθυστέρησε να στείλει βαρύ oπλισμό στην Ουκρανία, είπε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για διπλωματική λύση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ίδια γραμμή και ο Ντράγκι

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είπε επίσης ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και να ασκούμε πίεση στη Μόσχα, αλλά και να αρχίσουμε να ρωτάμε πώς να οικοδομήσουμε την ειρήνη», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια πρέπει να περιλαμβάνει και την Ουκρανία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι στα αριστερά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν/
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, στα αριστερά, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: AP

Η γραμμή συμβιβασμού δεν νοείται για τους Ουκρανούς

«Θέλουμε ο ρωσικός στρατός να εγκαταλείψει τη γη μας, δεν βρισκόμαστε σε ρωσικό έδαφος», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό RAI της Ιταλίας την Πέμπτη. «Δεν θα βοηθήσουμε τον Πούτιν να σωθεί, πληρώνοντας με την επικράτειά μας. Αυτό θα ήταν άδικο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μακρόν έψαχνε «μάταια» για «μια διέξοδο για τη Ρωσία», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, φοβούμενος μια απρόβλεπτη αντίδραση του Κρεμλίνου στην περίπτωση ταπεινωτικής ήττας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε παραχώρηση προς τη Μόσχα σε έδαφος -συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας- θα άνοιγε την πόρτα σε μελλοντικές ρωσικές εισβολές στο έδαφός τους.

ΗΠΑ και ΕΕ δεν παίζουν στον ίδιο τόνο

Η έκκληση των Ευρωπαίων ηγετών για συνομιλίες με τη Ρωσία, σύμφωνα με το Politico, έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, δήλωσε μετά από μια επίσκεψη στο Κίεβο στα τέλη Απριλίου ότι η Ουάσιγκτον πίστευε ότι η Ουκρανία «μπορεί να κερδίσει», μια δήλωση που επανέλαβε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προς επιβεβαίωση όσων εκτιμούν ότι πληθαίνουν οι φωνές που βλέπουν δυνατή τη νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ όστιν
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν / Φωτογραφία: AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς το παρόν, η Ουάσιγκτον δεν ανησυχεί ότι η ευρωπαϊκή υποστήριξη προς τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό που υποστηρίζει την Ουκρανία εξασθενεί. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι τέτοιες ευρωπαϊκές συζητήσεις δεν είναι καινούριες και ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια συνολική ενότητα σκοπού, επισημαίνοντας την ετοιμότητα χωρών από τη Σλοβακία έως τη Γερμανία να παράσχουν όπλα στην Ουκρανία.

«Φυσικά ανησυχούμε για ένα ρήγμα, αλλά νομίζω ότι και οι σύμμαχοι καταλαβαίνουν τι διακυβεύεται εδώ», είπε ο αξιωματούχος αναφερόμενος στην αξία της ενότητας σε επίπεδο κρατών-μελών της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία. «Κοιτάξτε την Ευρωπαϊκή Ενωση... Μαλώνουν για το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για χρόνια, αλλά ξαφνικά αναγνωρίζουν ότι μπορούν να φτάσουν σε απαγόρευση; Αυτό είναι ιστορικό», σημείωσε.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση σε 27 χώρες της Δύσης έδειξε ότι η υποστήριξη για συνεχείς διπλωματικές επαφές με τη Ρωσία ήταν σημαντικά ισχυρότερη στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία από ό,τι στις ΗΠΑ ή την Πολωνία.

Η ίδια τάση ήταν εμφανής στο ζήτημα της βοήθειας για όπλα στην Ουκρανία, με ασθενέστερη υποστήριξη στις μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
O πρώην πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε στα δεξιά και το πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν
O πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, στα δεξιά, και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν / Φωτογραφία: AP

Και ο Κόντε ζητά διαπραγματεύσεις

Ο Τζουζέπε Κόντε, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας που τώρα ηγείται του Κινήματος των 5 Αστέρων της χώρας, μέλος του συνασπισμού ευρείας βάσης του Ντράγκι, είπε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια πιο «μελετημένη στρατηγική».

«Ολόκληρη η ΕΕ, μετά από αυτή την αρχική φάση που βοηθήσαμε με στρατιωτική βοήθεια, θα πρέπει να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις και στην άσκηση πίεσης για μια πολιτική λύση», είπε στο Politico.

Αν και ήταν σημαντικό η Ευρώπη να μη «χαλαρώσει την επιφυλακή της» έναντι του Πούτιν, ο Κόντε είπε ότι η ΕΕ δεν πρέπει επίσης να παραβλέπει μια βασική πραγματικότητα: «Η Ρωσία είναι εκεί και θα παραμείνει εκεί», κατέληξε ο Κόντε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ