Ένας ανώτερος Ρώσος στρατηγός γνώριζε εκ των προτέρων τα σχέδια του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, να ξεσηκώσει ανταρσία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο επικεφαλής της Βάγκνερ ανέμενε στήριξη στον Ρωσικό στρατό.
Οι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλούνται οι New York Times σε αποκαλυπτικό τους δημοσίευμα δήλωσαν ότι προσπαθούν να μάθουν αν ο στρατηγός Σεργκέι Σουρόβικιν, ο πρώην κορυφαίος Ρώσος διοικητής στην Ουκρανία, βοήθησε στο σχεδιασμό των ενεργειών του Πριγκόζιν, το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι οποίες αποτέλεσαν την πιο δραματική απειλή για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Β. Πούτιν στα 23 χρόνια της εξουσίας του.
Ο στρατηγός Σουροβίκιν είναι ένας σεβαστός στρατιωτικός ηγέτης που βοήθησε να ενισχυθούν οι άμυνες σε όλες τις γραμμές της μάχης μετά την αντεπίθεση της Ουκρανίας πέρυσι, λένε οι αναλυτές. Αντικαταστάθηκε ως ανώτατος διοικητής τον Ιανουάριο, αλλά διατήρησε την επιρροή του στη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων και παραμένει δημοφιλής στο ρωσικό στράτευμα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι και άλλοι Ρώσοι στρατηγοί μπορεί επίσης να έχουν υποστηρίξει την προσπάθεια του Πριγκόζιν.
Πιθανός στόχος της ανταρσίας του Πριγκόζιν το υπουργείο Άμυνας και ο Σοϊγκού
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πριγκόζιν μπορεί να επιθυμούσε να αλλάξει την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας με τη βία. Νυν και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν θα είχε ξεκινήσει την εξέγερσή του αν δεν πίστευε ότι άλλοι που βρίσκονταν σε θέσεις εξουσίας θα τον βοηθούσαν.
Εάν ο στρατηγός Σουροβίκιν συμμετείχε στα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου, θα ήταν το πιο πρόσφατο σημάδι της εσωτερικής διαμάχης που χαρακτηρίζει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα ευρύτερο ρήγμα μεταξύ των υποστηρικτών του Πριγκόζιν και των δύο ανώτερων στρατιωτικών συμβούλων του Πούτιν: του Σεργκέι Σοϊγκού, υπουργού Άμυνας, και του στρατηγού Βαλέρι Γερασίμοφ, του αρχηγού του γενικού επιτελείου.
Ο Πούτιν πρέπει τώρα να αποφασίσει, λένε αξιωματούχοι, αν πιστεύει ότι ο στρατηγός Σουροβίκιν βοήθησε τον Πριγκόζιν και πώς πρέπει να αντιδράσει.
Την Τρίτη, η Ρωσική υπηρεσία πληροφοριών δήλωσε ότι αποσύρει τις ποινικές κατηγορίες για «ένοπλη ανταρσία» εναντίον του Πριγκόζιν και των μισθοφόρων του. Αλλά αν ο Πούτιν βρει αποδείξεις ότι ο στρατηγός Σουροβίκιν βοήθησε πιο άμεσα τον Πριγκόζιν, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τον απομακρύνει από τη διοίκησή, λένε αξιωματούχοι και αναλυτές.
«Ο Πούτιν είναι απρόθυμος να αλλάξει τους ανθρώπους», δήλωσε ένας ειδικός, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Russia Eurasia Center. «Αλλά αν η μυστική υπηρεσία βάλει φακέλους στο γραφείο του Πούτιν και αν κάποιοι φάκελοι εμπλέκουν τον Σουρόβικιν, μπορεί αυτό να αλλάξει».
Τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Στις πρώτες τους δηλώσεις μετά τη λήξη της εξέγερσης, ο Πούτιν προσπάθησε να προβάλει κλίμα ενότητας και σταθερότητας, καθώς τα ερωτήματα στροβιλίζονταν σχετικά με την ισχύ του, ενώ ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι δεν προσπαθούσε να ανατρέψει τον Ρώσο πρόεδρο. Με το μέλλον της Βάγκνερ να είναι αμφίβολο, δεν είναι σαφές αν ο μισθοφορικός στρατός θα εξακολουθήσει να αποτελεί μάχιμη δύναμη στην Ουκρανία.
Oι New York Times υπογραμμίζουν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αποφύγει να συζητήσουν δημόσια για την εξέγερση, με τον φόβο να μην τροφοδοτήσουν το αφήγημα του Πούτιν ότι η αναταραχή θα μπορούσε να έχει ενορχηστρωθεί από την Δύση.
Παρόλα αυτά, σε μια διαφορετική ανάγνωση, το αμερικανικό μέσο εκτιμά ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συμφέρον να προωθήσουν πληροφορίες που υπονομεύουν το κύρος του στρατηγού Σουρόβικιν, τον οποίο θεωρούν πιο ικανό και πιο αδίστακτο από άλλα μέλη της διοίκησης. Η απομάκρυνσή του θα ωφελούσε αναμφίβολα την Ουκρανία, τα στρατεύματα της οποίας, υποστηριζόμενα από τη Δύση, προωθούν μια νέα αντεπίθεση που έχει ως στόχο να προσπαθήσει να ανακτήσει εδάφη που κατέλαβε η Μόσχα.
Το σχήμα Πριγκόζιν -Σουροβνίκιν, δυνητική απειλή για τον Πούτιν
Ο στρατηγός Σουρόβικιν μίλησε κατά της ανταρσίας όταν αυτή έγινε γνωστή την Παρασκευή, σε ένα βίντεο που προέτρεπε τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία να διατηρήσουν τις θέσεις τους και να μην συμμετάσχουν στην ανταρσία.
Αλλά ένας πρώην αξιωματούχος χαρακτήρισε το μήνυμα αυτό παρόμοιο με «βίντεο ομηρίας». Η γλώσσα του σώματος του στρατηγού Σουροβίκιν έδειξε ότι αισθανόταν άβολα καταγγέλλοντας έναν πρώην σύμμαχο, ο οποίος συμμεριζόταν την άποψή του για τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία, δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος.
Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος, αναφέρεται ότι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι των ΗΠΑ και των συμμάχων δήλωσαν ότι ο Πριγκόζιν φαινόταν να πιστεύει ότι μεγάλα τμήματα του ρωσικού στρατού θα συσπειρώνονταν στο πλευρό του καθώς κινούνταν προς τη Μόσχα.
Ο Πριγκόζιν είχε συνεργαστεί με τον στρατηγό Σουροβίκιν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στη Συρία. Πρώην αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο στρατηγός Σουροβίκιν δεν υποστήριζε την εκδίωξη του Πούτιν από την εξουσία, αλλά φαίνεται να συμφώνησε με τον Πριγκόζιν ότι ο Σοϊγκού και ο Γερασίμοφ έπρεπε να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους.
«Μουσικές καρέκλες» οι αλλαγές των στρατηγών στην εμπόλεμη Ρωσία
Ολόκληρη η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται σαν ένα παιχνίδι «μουσικές καρέκλες», με τόσες αλλαγές στρατηγών. Το περασμένο φθινόπωρο, όταν ο στρατηγός Σουροβίκιν τέθηκε επικεφαλής της προσπάθειας του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ήταν ο δεύτερος άνθρωπος που πήρε τη θέση, αντικαθιστώντας έναν στρατηγό που είχε αντέξει μόλις ένα μήνα. Ο στρατηγός Σουροβίκιν δεν άντεξε πολύ περισσότερο, αλλά είχε πολύ καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που βρισκόταν στο τιμόνι.
Παρ' όλα αυτά, τον Ιανουάριο, ο Σουροβίκιν υποβιβάστηκε και ο Πούτιν παρέδωσε την άμεση διοίκηση του πολέμου στον στρατηγό Γερασίμοφ. Ο υποβιβασμός του Σουροβίκιν, λένε στρατιωτικοί και Ρώσοι αναλυτές, θεωρήθηκε ευρέως ως πλήγμα για τον Πριγκόζιν, καταλήγουν οι New York Times.
Πηγή: New York Times