Το πώς πρέπει να αγκαλιάζουμε τους οικείους μας την εποχή του κορωνοϊού, αλλά και γενικά σε περίπτωση πανδημίας, παρουσιάζουν οι New York Times, που απευθύνθηκαν σε ειδικούς επιστήμονες για να μάθουν ποιοι είναι οι ασφαλέστεροι τρόποι για να αγκαλιάζουμε τους άλλους.
Αφού αναφέρει κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις με αγκαλιές που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα στις ΗΠΑ και στον Καναδά, η συντάκτρια του κειμένου έρχεται στο προκείμενο.
Και γράφει: «Για να ανακαλύψω τον ασφαλέστερο τρόπο αγκαλιάς εν μέσω του ξεσπάσματος ενός μεταδοτικού ιού, ρώτησα την επιστήμονα Λίντσεϊ Μαρ, η οποία είναι μία από τους κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του αέρα. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα από μελέτη στο Χονγκ Κονγκ, η οποία δείχνει τον τρόπο που οι ιοί του αναπνευστικού μεταδίδονται μέσω των στενών επαφών, η Μαρ υπολόγισε ότι το ρίσκο έκθεσης στον ιό κατά τη διάρκεια ενός σύντομου εναγκαλισμού μπορεί -παραδόξως- να είναι πολύ χαμηλό.
Αυτό συμβαίνει για τον εξής λόγο: Δεν είναι γνωστή η ακριβής "δόση" από τον νέο κορωνοϊό που απαιτείται για να νοσήσουμε, αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κυμαίνεται μεταξύ 200 και 1.000 μικροσωματιδίων του ιού. Στον βήχα υπάρχουν κατά μέσο όρο από 5.000 έως 10.000 ιοί. Αλλά οι περισσότεροι εκτοξεύονται στο έδαφος ή σε κοντινές επιφάνειες. Όταν, λοιπόν, οι άνθρωποι έρχονται σε στενή επαφή, μόνο το 2% των σταγονιδίων του βήχα φτάνει στο άλλο άτομο και μόλις το 1% θα είναι μολυσματικό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Λίντσεϊ Μαρ καθώς και άλλους ειδικούς, τα "πρέπει" και τα "μη" για ασφαλείς εναγκαλισμούς είναι τα ακόλουθα:
- Δεν πρέπει να αγκαλιαζόμαστε ενώ είμαστε πρόσωπο με πρόσωπο
Αυτή η θέση αποτελεί μεγαλύτερο ρίσκο, καθώς τα πρόσωπα βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο, λέει η Λίντσεϊ Μαρ.
- Δεν πρέπει να αγκαλιαζόμαστε και να αγγίζουν τα μάγουλά μας το ένα το άλλο, κοιτώντας προς την ίδια κατεύθυνση
Η στάση αυτή μάς εκθέτει, επίσης, σε υψηλότερο ρίσκο, καθώς η εκπνοή του ενός ατόμου βρίσκεται εντός της ζώνης εισπνοής του άλλου.
- Να αγκαλιαζόμαστε ενώ κοιτάμε προς αντίθετες κατευθύνσεις
Αυτός ο τρόπος εναγκαλισμού συνιστάται από τους ειδικούς, καθώς εμποδίζει την άμεση εισπνοή των μικροσωματιδίων που υπάρχουν στην εκπνοή του ατόμου που αγκαλιάζουμε. Επίσης, πρέπει να φοράμε προστατευτική μάσκα.
- Να αφήνουμε τα παιδιά να μας αγκαλιάζουν στο ύψος των γονάτων ή της μέσης
Η αγκαλιά στα συγκεκριμένα σημεία μειώνει τον κίνδυνο άμεσης έκθεσης σε σταγονίδια, καθώς τα πρόσωπα βρίσκονται σε απόσταση. Υφίσταται, ωστόσο, το ρίσκο το πρόσωπο ή η προστατευτική μάσκα του παιδιού να μολύνει τα ρούχα του ενήλικα, και γι' αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται η αλλαγή ρούχων. Επίσης, οι ειδικοί συμβουλεύουν ο ενήλικας να κοιτάει προς άλλη κατεύθυνση και να μην αναπνέει στην μεριά που βρίσκεται το πρόσωπο του παιδιού.
- Οι παππούδες και οι γιαγιάδες να φιλούν τα εγγόνια τους στο πίσω μέρος του κεφαλιού
Σε αυτήν την περίπτωση, οι παππούδες εκτίθενται πολύ λιγότερο στην εκπνοή του παιδιού. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα ένα παιδί να έχει εκτεθεί στην εκπνοή κάποιου ψηλότερου ατόμου, γι' αυτό συνιστάται το φιλί μέσα από προστατευτική μάσκα».