Η εποχή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Ισραήλ έμοιαζε να τελειώνει οριστικά το περασμένο καλοκαίρι.
Αλλά ο πρώην πρωθυπουργός – που κρατούσε στα χέρια του τα ηνία του Ισραήλ από το 1996 μέχρι το 1999 και από το 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2021 - κάνει όνειρα επιστροφής στην εξουσία, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για την πέμπτη προσφυγή στις κάλπες σε τρία χρόνια και με τις δημοσκοπήσεις να μην προβλέπουν ξεκάθαρο νικητή.
Έχοντας υπονομευθεί από τις εσωτερικές διαμάχες που έπληξαν την ισχνή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε τη Δευτέρα την υποβολή νομοσχεδίου για τη διάλυση της Κνεσέτ και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών με τον υπουργό Εξωτερικών Γιαϊρ Λαπίντ να αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Η κατάρρευση της κυβέρνησης και η προοπτική διεξαγωγής εκλογών πιθανώς τον Οκτώβριο– χαροποίησε τα μέγιστα τον Νετανιάχου, τον μακροβιότερο ηγέτη του Ισραήλ, ο οποίος ανετράπη πριν από ένα χρόνο, όταν ο Μπένετ κατάφερε να συμπήξει έναν σπάνιο συνασπισμό ακροδεξιών, φιλελεύθερων και Αράβων πολιτικών.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ταχεία κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού κατά του Νετανιάχου δεν συνέβη τυχαία, λένε περιφερειακοί αναλυτές. Ο 72χρονος «Μπίμπι», όπως αποκαλούν τον Νετανιάχου στη χώρα του, εργάστηκε πυρετωδώς στα παρασκήνια για να πυροδοτήσει την αντίθεση στον πρωθυπουργό Μπένετ και να υπονομεύσει την οκτακομματική κυβερνητική συμμαχία. Πολιτικοί παρατηρητές κάνουν λόγο για το τελευταίο παράδειγμα της απαράμιλλης πολιτικής ικανότητας του Νετανιάχου και του πώς οσφραίνεται τις διαθέσεις της κοινής γνώμης .Αυτά τα χαρακτηριστικά τον οδήγησαν σε εκλογικές αποτυχίες και προσωπικά σκάνδαλα, που όμως θα βύθιζαν γρήγορα λιγότερο αποφασισμένους αντιπάλους. «Μόλις γκρέμισε την κυβέρνηση. Η στρατηγική του ήταν να αποσπάσει μέλη από τον συνασπισμό και να τον διαβρώσει έδρα προς έδρα. Κι αυτό έκανε», λέει ο Τζόναθαν Σάντζερ, της δεξαμενής σκέψης “ Foundation for Defense of Democracies” στην Ουάσιγκτον.
Ισραηλινοί υπουργοί ορκίζονται να κλείσουν τον δρόμο της εξουσίας στον Νετανιάχου
«Κάτι υπέροχο συνέβη εδώ», δήλωσε περιχαρής το βράδυ της Δευτέρας ο Νετανιάχου διακηρύττοντας ότι το κόμμα του, το Λικούντ, θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης του Ισραήλ. Δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό στα Λικούν περί τις 30 έδρες επί συνόλου 120 στην Κνεσέτ, κάτι που θα το καταστήσει τη μεγαλύτερη δύναμη στη Βουλή, αλλά θα αναγκάσει τον Νετανιάχου να αναζητήσει ομονοούντες συμμάχους και μεταξύ των νυν εταίρων στο συνασπισμό του Μπένετ.
Δύο εξ’ αυτών, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Άβιγκντορ Λίμιπερμαν και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκιντεόν Σάαρ, απέκλεισαν, ωστόσο το ενδεχόμενο να ενώσουν τις δυνάμεις του με τον υπόδικο για κατηγορίες διαφθοράς Νετανιάχου. «Δεν θα ξαναφέρω πίσω τον Μπίμπι. Όλα τα μέλη του κόμματος είναι μαζί μου», δήλωσε ο Σάαρ, που είχε διεκδικήσει ανεπιτυχώς από τον Νετανιάχου την ηγεσία του Λικούντ για να δημιουργήσει στη συνέχεια νέο κόμμα, τη «Νέα Ελπίδα». «Ουδείς θα υποκύψει στο δέλεαρ να αυτομολήσει στο Λικούντ», πρόσθεσε.
Ο Λίμπερμαν είπε σε συνέδριο ότι οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ενδδέχεται να συνδέσουν την πρόταση διάλυσης της Κνεσέτ με ένα νομοσχέδιο που θα εμπόδιζε οποιονδήποτε υπόκειται σε ποινική δίωξη να ηγηθεί κυβέρνησης. Στα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του, τα νομικά δεινά του Νετανιάχου του στέρησαν τον σταθερό δεξιό συνασπισμό που επεδίωκε μέσω τεσσάρων εκλογικών αναμετρήσεων.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιοποίησε χθες ραδιοφωνικός σταθμός στο Τελ Αβίβ, ο Νετανιάχου και πιθανοί δεξιοί και υπερορθόδοξοι Εβραίοι σύμμαχοί του θα μπορούσα να εξασφαλίσουν έως 59 έδρας στις εκλογές έναντι 55 των κομμάτων που απαρτίζουν τον νυν κυβερνητικό συνασπισμό. Ένα αραβικό κόμμα, που δεν αναμένεται να συμμαχήσει με κανένα από τα δύο στρατόπεδα, φαίνεται να εξασφαλίζει έξι έδρες.
Ωστόσο, ο πολιτικός χάρτης μπορεί να αλλάξει μέχρι να στηθούν οι κάλπες αν εξαφανιστούν μικρότερα κόμματα ή ενώσουν τις δυνάμεις ή αν ο Νετανιάχου ή ο Λαπίντ – το κεντρώο κόμμα Γιες Ατίντ του οποίου έρχεται δεύτερο στη δημοσκόπηση – καταφέρουν να δελεάσουν σε συμμαχία λιγότερο πιθανούς εταίρους.