Οι ορειβάτες που επιστρέφουν από το Έβερεστ και άλλες κορυφές των Ιμαλαΐων δυσκολεύονται να βρουν μια διεθνή πτήση για να γυρίσουν στις πατρίδες τους, αφού το Νεπάλ έχει απαγορεύσει τις περισσότερες από αυτές, στην προσπάθεια να αναχαιτίσει την πανδημία του κορωνοϊού, εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων.
Οι περισσότερες τακτικές πτήσεις ανεστάλησαν για τον Ιούνιο, αφού το φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας έπληξε τη μικρή χώρα των Ιμαλαΐων, ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία. Κατά την ορειβατική περίοδο Απριλίου-Μαΐου, το Νεπάλ εξέδωσε 742 άδειες – εκ των οποίων οι 408 σε ορειβάτες που φιλοδοξούσαν να ανέβουν στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ. Και εκατοντάδες ορειβάτες επιστρέφουν τώρα από τα βουνά, πριν να ξεκινήσει η περίοδος των μουσώνων.
Ο Τάσι Λάκπα Σέρπα, υψηλόβαθμο στέλεχος της ιδιωτικής εταιρείας Seven Summit Treks που εδρεύει στην Κατμαντού είπε ότι οι ορειβάτες δυσκολεύονται να φύγουν από τη χώρα αφού γίνονται μόνο πέντε πτήσεις την εβδομάδα, σε περιορισμένους προορισμούς: την Ινδία, το Κατάρ και την Τουρκία. «Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω όσο θα ολοκληρώνονται οι αποστολές και οι ορειβάτες θα επιστρέφουν στην Κατμαντού τις επόμενες ημέρες», σχολίασε.
«Έχουμε βρεθεί σε μια παράλογη κατάσταση, επειδή απαγορεύονται οι πτήσεις εξωτερικού»
Ο Αμερικανός Άντριου Χιουζ είπε ότι αναγκάστηκε να πληρώσει πολύ ακριβά για το εισιτήριό του, σε μια πτήση τσάρτερ με προορισμό το Κατάρ, καθώς δεν βρήκε θέση σε τακτική πτήση. «Έχουμε βρεθεί σε μια παράλογη κατάσταση, επειδή απαγορεύονται οι πτήσεις εξωτερικού για τους ξένους υπηκόους» εξήγησε ο Χιουζ, ο οποίος επέστρεψε από το Έβερεστ τον περασμένο μήνα.
Η Μεξικανή Βιριδιάνα Αλβάρες, η οποία ξέμεινε στο Νεπάλ για σχεδόν τρεις εβδομάδες αφού ανέβηκε στο όρος Αναπούρνα, τη δέκατη ψηλότερη κορυφή του κόσμου, είπε ότι στάθηκε τυχερή και βρήκε μια θέση σε μια πτήση τσάρτερ. «Δεν υπάρχει λόγος να βρισκόμαστε εδώ επειδή δεν κάνουμε ορειβασία… είναι κάπως βαρετά», σχολίασε η 38χρονη η οποία θα αναχωρήσει τελικά απόψε το βράδυ για το Κατάρ, όπως και ο Χιουζ. Η κυβέρνηση του Νεπάλ υπεραμύνεται της απόφασης που έλαβε να διακόψει τις διεθνείς πτήσεις λόγω της πανδημίας. «Αντί να μην έχουμε καθόλου πτήσεις, νομίζω ότι για τώρα αρκούν», είπε ο Ραζ Κούμαρ Τσέτρι, ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (CAAN). «Αν χρειαστεί, θα επιτρέψουμε περισσότερες πτήσεις τσάρτερ», πρόσθεσε.