Δεκάδες χιλιάδες μαθητές στη Νέα Ζηλανδία συμμετείχαν σε πορείες σήμερα, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για μία ακόμη ημέρα διαδηλώσεων κατά της κλιματικής αλλαγής.
Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν επίσης γονείς, παππούδες και εργαζόμενοι στην πρώτη απεργία για το κλίμα που πραγματοποιείται στη Νέα Ζηλανδία με τη συμμετοχή ανθρώπων από διαφορετικές γενιές, και όχι μόνο των μαθητών.
170.000 άτομα στους δρόμους για την κλιματική αλλαγή
«Λαμβάνουμε αξιόπιστες αναφορές για 170.000 απεργούς σε όλη τη χώρα», ανακοίνωσαν οι διοργανωτές στο Twitter. «Αυτό εκπροσωπεί το 3,5% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας», έγραψε με ικανοποίηση η Σουηδέζα ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, από την οποία ξεκίνησε το κίνημα Παρασκευές για το Κλίμα και οι μαθητικές απεργίες.
Κατάσταση έκτακτη ανάγκης για το κλίμα
Οι μαθητές της Νέας Ζηλανδίας παρέδωσαν επίσης μια ανοικτή επιστολή με περισσότερες από 11.000 υπογραφές στο κοινοβούλιο, με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και να αρχίσει να δημιουργεί μια βιώσιμη για το κλίμα οικονομία. Σε άλλες περιοχές της χώρας οι μαθητές καθάρισαν παραλίες και φύτεψαν δέντρα.
Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, που βρίσκεται στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι έλαβε στήριξη από τέσσερις άλλες χώρες για μια προτεινόμενη νέα εμπορική συμφωνία η οποία θα έχει στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Άρντερν επεσήμανε ότι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με τη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Κόστα Ρίκα και τα νησιά Φίτζι στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει πως άλλες χώρες θα προσχωρήσουν στη συμφωνία.
Επικεφαλής της απεργίας στο Μόντρεαλ η Τούνμπεργκ
Στο μεταξύ η Τούνμπεργκ, η οποία έχει ξεκινήσει και ένα κίνημα κατά των αεροπορικών ταξιδιών, θα είναι επικεφαλής της απεργίας για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μόντρεαλ, όπου θα συγκεντρωθούν επικεφαλής αεροπορικών εταιρειών για να συζητήσουν τους στόχους της βιομηχανίας για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.
Τόσο ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό όσο και η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων Ελίζαμπεθ Μέι θα συμμετάσχουν στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί.
Τον Αύγουστο η Τούνμπεργκ διέσχισε τον Ατλαντικό από τη Βρετανία ως τη Νέα Υόρκη με ένα σκάφος με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τα μεγάλα ποσοστά αεριών του θερμοκηπίου που εκλύονται από την αεροπορική βιομηχανία. Η κινητοποίηση πραγματοποιείται την ώρα που ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) συνεδριάζει στο Μόντρεαλ για να συζητήσει τρόπους ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις του τομέα στο περιβάλλον.
Οι εμπορικές πτήσεις ευθύνονται για περίπου το 2,5% του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα, όμως καθώς ο αριθμός των επιβατών αναμένεται να διπλασιαστεί ως το 2037 οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι εκλύσεις των αερίων του θερμοκηπίου θα αυξηθούν, αν δεν γίνει κάτι.