Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Νέα Ζηλανδία ανήλθε σήμερα σε επίπεδο ρεκόρ.
Παράλληλα, οι αντιεμβολιαστές διαδηλωτές διακηρύσσουν τη νίκη τους μετά την αποτυχία της αστυνομίας να απομακρύνει τα οχήματά τους που είχαν μπλοκάρει δρόμους γύρω από το κοινοβούλιο.
Οι αρχές υγείας ανέφεραν 1.160 νέα κρούσματα-τα περισσότερα από την έναρξη της πανδημίας-καθώς η παραλλαγή Όμικρον συνεχίζει να εξαπλώνεται σε μια χώρα, η οποία μέχρι τον Αύγουστο ήταν σχεδόν απαλλαγμένη από τον κορονοϊό.
Στη χώρα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων όπου έχουν καταγραφεί μόνο 53 θάνατοι από covid-19, ορισμένοι διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας και για τα σχέδια της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.
Οι αντιεμβολιαστές στη Νέα Ζηλανδία έχουν εμπνευστεί από το «Κονβόι της Ελευθερίας»
Διαδηλωτές εμπνευσμένοι από το καναδικό «Κονβόι της Ελευθερίας» έκλεισαν δρόμους την περασμένη εβδομάδα με αυτοκίνητα, φορτηγά και τροχόσπιτα και στη συνέχεια κατέλαβαν τον κήπο του κοινοβουλίου στο Γουέλινγκτον.
Η ένταση στο κέντρο της πόλης κράτησε 9 ημέρες με την αστυνομία να υιοθετεί αρχικά μια ήπια προσέγγιση πέραν των βίαιων συγκρούσεων της περασμένης Πέμπτης που οδήγησαν στη σύλληψη 122 διαδηλωτών.
Ωστόσο, αργά την Τρίτη αξιωματούχοι επιβολής του νόμου ανέβασαν τους τόνους χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις διαδηλώσεις και λέγοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν γερανοί για να αδειάσουν οι δρόμοι.
Ο Επίτροπος της αστυνομίας Άντριου Κόστερ είπε ότι έχει ζητήσει τη συμβολή του στρατού και προειδοποίησε ότι θα συλληφθεί όποιος εμποδίσει την «επικείμενη» επιχείρηση.
Οι διαδηλωτές στη Νέα Ζηλανδία φώναζαν ότι τους ανήκουν οι δρόμοι
Ωστόσο, δεν επιστρατεύτηκαν γερανοί σήμερα και όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να πάρουν τον έλεγχο μιας περιοχής κοντά στα σταθμευμένα οχήματα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με διαδηλωτές που φώναζαν «σε ποιον ανήκουν οι δρόμοι; δικοί μας είναι».
Οι διαδηλωτές ζητωκραύγασαν όταν η αστυνομία αποσύρθηκε πίσω από τα οδοφράγματα λίγο αργότερα. Ο βοηθός του Επιτρόπου Ρίτσαρντ Τσέιμπερς υπερασπίστηκε την επιφυλακτική προσέγγιση της αστυνομίας.
«Η κατάσταση παραμένει υπερβολικά σύνθετη και δύσκολη στη διαχείριση και η αστυνομία φροντίζει ώστε να μην υπάρξει άσκοπη κλιμάκωση», είπε.
Η αστυνομία έχει εκφράσει ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό παιδιών που βρίσκεται μαζί με τους διαδηλωτές τους οποίους κατηγορεί ότι επιχειρούν να τα χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες για να αποφύγουν τη σύλληψη.