Όταν ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στη Νέα Υόρκη, ο 89χρονος Μπομπ Χόλτσμαν έσπευσε να υποβάλει την αίτηση για να κάνει το εμβόλιο, με την ελπίδα να επιστρέψει στο αγαπημένο του χόμπι: το χορό.
Τα τελευταία 75 χρόνια ο Χόλτσμαν έδινε αδιάλειπτα το παρόν σ’ όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη, χορεύοντας στους ρυθμούς του σουίνγκ, του φοξ τροτ, της σάμπα και της σάλσα. Ήταν μια αναγνωρίσιμη φιγούρα στα χορευτικά πάρτι στο Μπράιαντ παρκ του Μανχάταν κι άλλους χώρους με αίθουσες χορού στην «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ».
Αλλά όταν έφθασε η πανδημία στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο του 2020, ο Χόλτσμαν βρέθηκε εγκλωβισμένος στο σπίτι του, αν και βρήκε εναλλακτικές διαβάζοντας βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της αμερικανικής μεγαλούπολης με ποικίλο περιεχόμενο, από πολιτική, μέχρι τέχνες και επιστήμες ή παίζοντας scrabble στο Διαδίκτυο με φίλους. «Τα γηρατειά δεν είναι για τους κιοτήδες», λέει. «Θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που μπορώ ακόμη να χορεύω και να χοροπηδάω, να πηγαίνω για ψώνια και τόσα άλλα».
Η εκστρατεία του εμβολιασμού άλλαξε με διάφορους τρόπους την καθημερινότητα των ηλικιωμένων όχι μόνον στη Νέα Υόρκη, αλλά σ’ ολόκληρες τις ΗΠΑ, έναν χρόνο αφότου η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε τους περισσότερους εξ’ αυτών να κλειστούν στα σπίτια τους. Οι γηραιότεροι Αμερικανοί επισκέπτονται και πάλι συγγενικά τους πρόσωπα, γευματίζουν στα αγαπημένα τους εστιατόρια., που ξανάνοιξαν από τα μέσα Φεβρουαρίου, ψωνίζουν στα καταστήματα απαλλαγμένοι από το φόβο της μόλυνσης από τον κορωνοϊό και της εισαγωγής τους σε κάποιο νοσοκομείο. «Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι θα μπορώ πλέον να κάνω ό,τι έκανα και στο παρελθόν. Και θα το κάνω με μια αίσθηση ευγνωμοσύνης ότι κατάφερα να τη βγάλω καθαρή σ’ αυτή την υγειονομική κρίση», λέει ο 89χρονος Νεοϋορκέζος.
Καθώς τα καταστήματα άρχισαν να επαναλειτουργούν στη Νέα Υόρκη, ο Χόλτσμαν – που έχει χρόνια να φάει κρέας – έσπευσε σε χορτοφαγικά εστιατόρια για να δοκιμάσει με λαχτάρα τα νέα τους πιάτα. Για πολλούς ηλικιωμένους Αμερικανούς τα εμβόλια έβαλαν τέλος σ’ ένα άγχος που τους συνόδευε σε κάθε τους βήμα. «Οι γηραιότεροι, τα άτομα της ηλικίας μου, φαίνονται να τα πάνε πολύ καλύτερα σε σχέση με τους νέους με την πραγματικότητα του κορωνοϊού», λέει ο Χόλτσμαν. «Πιστεύω ότι αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι όταν είσαι ηλικιωμένος διαθέτεις τα φόντα και την εμπειρία για να μπορείς να τα βγάλεις πέρα σχεδόν με κάθε πρόβλημα»…