Κλιμακώνοντας τις απειλές προς την Άγκυρα η Ουάσιγκτον προειδοποίησε για «πολύ πραγματικές και πολύ αρνητικές συνέπειες» αν η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά της Τουρκίας για το θέμα των S-400, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους απάντησε ότι η θέση των ΗΠΑ παραμένει «συνεπής», και εκτίμησε ότι η ενδεχόμενη απόκτηση του ρωσικού συστήματος θα έχει σοβαρές συνέπειες στις αμυντικές σχέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να κάνει πράξη τις οικονομικές κυρώσεις, αλλά και την αναβολή της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 που έχει προαναγγείλει.
«Είμαστε προφανώς πρόθυμοι να συνεργαστούμε μαζί τους και έχουμε συνεχίσει να ασχολούμαστε με το θέμα μας - όσον αφορά τις ανησυχίες μας για την απόκτηση αυτή (S-400), αλλά θα υπάρξουν πολύ πραγματικές και πολύ αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο και νομίζω ότι ο υπουργός (Εξωτερικών) το είχε εκφράσει πολύ νωρίς. Επομένως, δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο από αυτό που είπε και συνεχίζει να λέει ο υπουργός», τόνισε χαρακτηριστικά.
H Τουρκία έστειλε ήδη στρατιωτικό προσωπικό για εκπαίδευση στη χρήση του S-400, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ την ώρα που οι ΗΠΑ έστελναν τελεσίγραφο 15 ημερών στην Τουρκία -«τελευταία προσφορά» της αμερικανικής κυβέρνησης στην Άγκυρα το χαρακτήρισαν στο CNBC πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν - για να ακυρώσει τα σχέδιά της για τους S-400 και να προχωρήσει στην αγορά αμερικανικών πυραύλων Patriot, ειδάλλως δεν θα παραδώσουν τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35 και θα επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στην Άγκυρα. Από την πλευρά της η Μόσχα χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το αμερικανικό τελεσίγραφο. «Έχουμε αρνητική άποψη γενικώς για τα τελεσίγραφα, τα θεωρούμε απαράδεκτα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντίμτρι Πεσκόφ, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία με την Τουρκία για τους S-400 τελειωμένη υπόθεση.