Νέα ουκρανική εισβολή σε ρωσικό έδαφος -Σφοδρές μάχες στο Μπελγκορόντ - iefimerida.gr

Νέα ουκρανική εισβολή σε ρωσικό έδαφος -Σφοδρές μάχες στο Μπελγκορόντ

Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μήνες μετά την πρώτη εισβολή, τα ουκρανικά στρατεύματα μάχονται μέσα σε μια δεύτερη ρωσική περιοχή, σύμφωνα με το Reuters.

Την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις χάνουν τον έλεγχό τους στον θύλακα της ρωσικής περιοχής Κουρσκ που κατέλαβαν πέρυσι, πραγματοποίησαν μια νέα εισβολή στην παρακείμενη περιοχή Μπέλγκοροντ, σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρκετοί Ρώσοι στρατιωτικοί ανταποκριτές δήλωσαν την Παρασκευή ότι ουκρανικά στρατεύματα βρίσκονταν εντός του Μπέλγκοροντ και έδιναν μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις εκεί.

Ούτε το Κίεβο ούτε η Μόσχα επιβεβαίωσαν τις αναφορές, αν και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε πριν από δέκα ημέρες ότι οι δυνάμεις της είχαν ματαιώσει πέντε ουκρανικές προσπάθειες να περάσουν τα σύνορα στο Μπέλγκοροντ.

Ο στρατός της Ουκρανίας δεν έχει σχολιάσει οποιαδήποτε ώθηση στην περιοχή Μπέλγκοροντ από τις δυνάμεις του Κιέβου, αν και αυτό θα μπορούσε να γίνει για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας.

Ο Andrii Kovalenko, αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας, είπε σε δήλωσή του στις 18 Μαρτίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να δράσουν στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, «εξουδετερώνοντας τις απειλές» από τις ρωσικές δυνάμεις που ενδέχεται να συγκεντρωθούν κοντά στα σύνορα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σφοδρές συγκρούσεις» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στο Μπελγκορόντ

Το Rybar, ένα ρωσικό στρατιωτικό ιστολόγιο με 1,3 εκατομμύρια συνδρομητές, ανέφερε ότι υπήρξαν σφοδρές συγκρούσεις σε έναν οικισμό που ονομάζεται Popovka και ότι κάθε πλευρά χτυπούσε την άλλη με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ένας άλλος λογαριασμός στο Telegram, ο Two Majors, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν «αμυντικές επιχειρήσεις». «Υπάρχουν συνεχείς επιθέσεις σε συγκεντρώσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά ο εχθρός εξακολουθεί να έχει σοβαρές επιθετικές δυνατότητες προς αυτή την κατεύθυνση και δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για περαιτέρω διεισδύσεις, μεταξύ άλλων και σε νέες περιοχές του μετώπου», ανέφερε.

Ένα τρίτο στρατιωτικό ιστολόγιο, το Arkhangel Spetsnaza, ανέφερε μάχες σε ένα χωριό που ονομάζεται Demidovka και ότι ορισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες είχαν περικυκλωθεί εκεί.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις αναφορές.

Η ουκρανική επιχείρηση μπορεί να είναι μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή των ρωσικών δυνάμεων καθώς προσπαθούν να εκδιώξουν τις τελευταίες ουκρανικές δυνάμεις από το γειτονικό Κουρσκ. Ένα από τα ρωσικά μπλογκ, το Rybar, δήλωσε ότι η Ρωσία είχε μεταφέρει ενισχύσεις στο Μπέλγκοροντ από την Γκοπταρόβκα στην περιοχή του Κουρσκ. Ο Emil Kastehelmi, στρατιωτικός αναλυτής της φινλανδικής Black Bird Group, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν διεισδύσει στις πρώτες ρωσικές άμυνες και προχώρησαν πιθανότατα σε βάθος 3-4 χιλιομέτρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά είπε ότι είναι απίθανο να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη εισβολή και να απειλήσουν σημαντικές ρωσικές διαδρομές εφοδιασμού ή πόλεις.

«Οι Ουκρανοί μπορούν, θεωρητικά, να πάρουν μερικά ακόμη χωριά από την περιοχή των συνόρων, αλλά αυτό δεν σημαίνει διάσπαση - θα ήταν μια μικρή τακτική επιτυχία, αλλά υπάρχουν πολύ λίγα που μπορούν να επιτευχθούν στην κατεύθυνση της Demidovka σε επιχειρησιακό ή στρατηγικό επίπεδο», δήλωσε στο Reuters.

«Δεν υπάρχει το κατάλληλο στοιχείο του αιφνιδιασμού και η ρωσική παρουσία στην περιοχή είναι αρκετά ισχυρή ώστε να διεξάγονται τουλάχιστον ως επί το πλείστον επιτυχημένες αμυντικές επιχειρήσεις».

Στο Κουρσκ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν το χωριό Γκογκόλεβκα, έναν από τους ελάχιστους οικισμούς που εξακολουθεί να κατέχει η Ουκρανία από τους περίπου 100 που κατέλαβε τον περασμένο Αύγουστο. Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας δήλωσε ότι ο στρατός της σταμάτησε 18 ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Κουρσκ την τελευταία ημέρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ