Νέα ώθηση των ΗΠΑ για εκεχειρία Ισραήλ- Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν στην πλατφόρμα Χ.
Λίγες ώρες μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, που τερμάτισε μια σύγκρουση ενός και πλέον χρόνου, ο Μπάιντεν έβαλε στο κάδρο ως μεσολαβητές περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Αίγυπτος, το Κατάρ και η Τουρκία για μια συμφωνία για εκεχειρία στον Παλαιστινιακό θύλακο που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων και την απομάκρυνση της Χαμάς από την εξουσία.
Η Χαμάς δήλωσε ότι προσβλέπει σε μια παρόμοια με εκείνη του Λιβάνου συμφωνία για τη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζονται οι μάχες, αλλά επιμένει να απορρίπτει τις απαιτήσεις του Ισραήλ, που εκλαμβάνει ως συνθηκολόγηση.
Σύμφωνα με αξιωματούχους Υγείας στον καθημαγμένο από τον πόλεμο θύλακο πάνω από 44.280 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, κάπου 104.000 τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 2,3 εκατ. κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.
«Όπως ο λαός του Λιβάνου αξίζει ένα μέλλον με ασφάλεια και ευημερία, το ίδιο ισχύει και για το λαό στη Λωρίδα της Γάζας. Αξίζουν και αυτοί ένα τέλος των μαχών και των εκτοπισμών. Ο λαός της Γάζας έχει περάσει από μια κόλαση», είπε ο Μπάιντεν την Τρίτη στον Λευκό Οίκο.
Ανοικτή υπό όρους η Χαμάς για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας
Η Χαμάς έστειλε χθες Τετάρτη το μήνυμα ότι είναι ανοικτή σε νέες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με ανώτερο στέλεχός της να λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «έχει ενημερώσει τους μεσολαβητές στην Αίγυπτο, το Κατάρ και την Τουρκία ότι η Χαμάς είναι έτοιμη για συμφωνία εκεχειρίας και σοβαρή συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων».
Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters, ότι η οργάνωσή του αναγνωρίζει το δικαίωμα του Λιβάνου να μετάσχει στην εκεχειρία με το Ισραήλ για να προστατέψει τον πληθυσμό του κι εξέφρασε την ελπίδα να γίνει εφικτή μια ανάλογη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μετά από μήνες άκαρπων συνομιλιών.
Νέα διπλωματική πρωτοβουλία
Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με «την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Κατάρ, το Ισραήλ και άλλους» για να κλείσει η συμφωνία μεταξύ των Ισραηλινών και της Χαμάς κι η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, ήδη συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ «για να επανεξετάσουν τις κοινές προσπάθειες με στόχο μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, τη διασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων και την άνευ όρων πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας» στον θύλακο.
Νωρίτερα χθες ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας επισκέφθηκε επίσης το Κάιρο και συναντήθηκε με τον Ελ Σίσι για να συζητήσουν τόσο την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο όσο και τις τελευταίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους.
Κάπου δύο εκατ. Παλαιστίνοι στον θύλακο ελπίζουν να μπορέσουν τις ερχόμενες εβδομάδες να αφήσουν πίσω τους τον εφιάλτη του πολέμου, ενώ οι οικογένειες των περίπου 100 Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, ευελπιστούν η νέα ώθηση για εκεχειρία με τη Χαμάς να φέρει πίσω στα σπίτια τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Είναι εφικτή μια εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς;
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η συμφωνία εκεχειρίας στον Λίβανο δείχνει ότι είναι εφικτοί οι συμβιβασμοί κι ελπίζουν ότι η Χαμάς ίσως νιώθει τώρα πιο απομονωμένη και θα αυξηθούν οι πιέσεις πάνω της να συμφωνήσει σε παραχωρήσεις. Ωστόσο, οι στόχοι του Ισραήλ στο Λίβανο ήταν πιο περιορισμένοι σε σύγκριση με εκείνους στη Λωρίδα της Γάζας και η κυβέρνησή του δεν έχει συμφωνήσει στο σχέδιο διαχείρισης του θυλάκου μετά τον πόλεμο.
Η Χαμάς επιμένει σε τερματισμό του πολέμου και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου παραμένει αποφασισμένη να εξολοθρεύσει τη Χαμάς. Για τον Νετανιάχου το διακύβευμα είναι υψηλό αφού και η πολιτική του επιβίωση συνδέεται με τη Γάζα. Οι ακροδεξιοί εταίροι της κυβέρνησής του οραματίζονται την ανοικοδόμηση εβραϊκών οικισμών εκεί κι έχουν απειλήσει να ρίξουν την κυβέρνηση, αν το Ισραήλ συναινέσει σε μια «απερίσκεπτη συμφωνία» για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Νετανιάχου ανησυχεί ακόμη ότι μια εκεχειρία θα ανοίξει τον δρόμο για τη συγκρότηση επιτροπής που θα διερευνήσει την αποτυχία των ισραηλινών Αρχών να αποτρέψουν τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 της Χαμάς και το πόρισμά της θα μπορούσε να τον βλάψει.
Μολαταύτα ο Αμερικανός απεσταλμένος Έιμος Χόχσταϊν, που διαπραγματεύτηκε την εκεχειρία στον Λίβανο, ελπίζει το deal αυτό να ανοίξει τον δρόμο για μια κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. «Θα συμβεί αυτό; Δεν το γνωρίζω, αλλά έχουμε μια ευκαιρία και γι αυτό πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία είναι τόσο σημαντική. Δεν αφορά μόνον στον Λίβανο. Είναι ένα κλειδί που πιθανώς ξεκλειδώνει μια μεγαλύτερη πόρτα», δήλωσε στο BBC.