Την απογοήτευση των ΗΠΑ ότι δεν μπορούν να διαμορφώσουν τα γεγονότα ή να εκτονώσουν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή καταγράφει το NBC, σχολιάζοντας ότι ο θάνατος Νασράλα από το Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου καθορίζει την ατζέντα της περιοχής.
Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αισθάνθηκαν να αιφνιδιάζονται από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές της Παρασκευής στη νότια Βηρυτό που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Χασάν Νασράλα και άλλων ανωτέρων στελεχών της Χεζμπολάχ, λένε νυν και πρώην αξιωματούχοι.
Οργή Μπάιντεν και Αμερικανών: Το χτύπημα του Ισραήλ διέλευσε τις προσπάθειες εκεχειρίας που έκαναν
Ημέρες πριν την ισραηλινή επίθεση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν βρισκόταν σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με αντιπροσωπείες στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προσπαθώντας να σφυρηλατήσει μια εκεχειρία 21 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν τόσο σίγουρη για την επιτυχία της πρότασης, που ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης που ενημέρωνε τους δημοσιογράφους μετά τη δημόσια παρουσίασή της, υπέδειξε ότι η συμφωνία των δύο πλευρών ήταν δεδομένη.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πίστευαν ότι ήταν κοντά σε μια πιθανή συμφωνία, αλλά τότε ήρθαν οι τηλεοπτικές εικόνες ενός τεράστιου σύννεφου καπνού που υψωνόταν πάνω από τη νότια Βηρυτό.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ανώτεροι ηγέτες του Πενταγώνου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι στην αμερικανική κυβέρνηση εξοργίστηκαν από τη χρονική στιγμή της επιχείρησης του Ισραήλ, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το NBC.
Οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο Λίβανο, οι οποίες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους σε δύο εβδομάδες σύμφωνα με Λιβανέζους αξιωματούχους υγείας, έχουν ενισχύσει τους φόβους της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η επιθετική προσέγγιση του Νετανιάχου θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση, με αποτέλεσμα έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο που θα μπορούσε ενδεχομένως να εμπλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Σάββατο ότι το χτύπημα που σκότωσε τον Νασράλα επρόκειτο για «ένα μέτρο δικαιοσύνης για τα πολλά θύματά του, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων Αμερικανών, Ισραηλινών και Λιβανέζων πολιτών».
Ζήτησε, επίσης, την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη Γάζα και τον Λίβανο «με διπλωματικά μέσα» και δήλωσε ότι είναι καιρός όλες οι πλευρές να αποδεχθούν τις προτεινόμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που βρίσκονται στο τραπέζι για τη Γάζα και τον Λίβανο.
Αντιμέτωπος με άλλη μια αποτυχημένη προσπάθεια των ΗΠΑ να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, ο Μπλίνκεν κάλεσε για άλλη μια φορά το Ισραήλ να επιλέξει τη διπλωματία, προειδοποιώντας ότι η εναλλακτική λύση θα οδηγούσε σε «μεγαλύτερη αστάθεια και ανασφάλεια, οι κυματισμοί της οποίας θα γίνουν αισθητοί σε όλο τον κόσμο».
«Οι επιλογές που θα κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν σε ποιο δρόμο θα βαδίσει αυτή η περιοχή με βαθιές συνέπειες για τους ανθρώπους της τώρα και ενδεχομένως για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Μπλίνκεν την Παρασκευή σε δηλώσεις του μετά το χτύπημα που αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι σκότωσε τον Νασράλα.
Το ισχυρό χτύπημα στο Λίβανο ήταν απλώς το πιο πρόσφατο παράδειγμα του πώς ο Νετανιάχου και ο κυβερνητικός συνασπισμός του ακολούθησαν τη δική τους πορεία από τότε που οι μαχητές της Χαμάς στη Γάζα εξαπέλυσαν την αιφνιδιαστική τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ πριν από σχεδόν ένα χρόνο, απορρίπτοντας τη διεθνή κριτική για τον αριθμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα.
Από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στη Γάζα πέρυσι, περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.
Η όλο και λιγότερη επιρροή του Μπάιντεν στον Νετανιάχου
Όπως αναφέρει το NBC, τις ημέρες μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν αγκάλιασε -κυριολεκτικά και μεταφορικά- ένθερμα τον Νετανιάχου και το Ισραήλ, εκτιμώντας ότι η απροκάλυπτη αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ θα είχε ως αποτέλεσμα την προθυμία του να υποχωρήσει σε ορισμένα αμερικανικά αιτήματα.
Αντ' αυτού, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ο Μπάιντεν και οι βοηθοί του, φάνηκε να έχουν σταθερά λιγότερη επιρροή στον Νετανιάχου.
Καθώς ο απολογισμός των νεκρών αμάχων στη Γάζα εκτοξεύτηκε στα ύψη, Αμερικανοί αξιωματούχοι απηύθυναν επανειλημμένα ιδιωτικές και δημόσιες εκκλήσεις προς την ισραηλινή κυβέρνηση να αλλάξει την τακτική της στη Γάζα και να συμφωνήσει σε έναν συμβιβασμό που θα επέτρεπε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Αλλά οι εκκλήσεις αυτές απέτυχαν να μεταπείσουν τον στενότερο σύμμαχο της Ουάσινγκτον στην περιοχή. Ακόμη και οι αόριστες απειλές ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να μειώσει ή να αναστείλει τις παραδόσεις όπλων δεν είχαν προφανώς κανένα συγκεκριμένο αντίκτυπο στη λήψη αποφάσεων του Νετανιάχου.
Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν δεν ήταν πρόθυμος να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, παρά τις εκκλήσεις ορισμένων Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, και οι ΗΠΑ συνέχισαν να στέλνουν βόμβες και πυραύλους Hellfire στο Ισραήλ.
Αλλά ακόμη και αν η κυβέρνηση είχε κάνει το πρωτοφανές βήμα της διακοπής των αποστολών όπλων, δεν είναι σαφές ότι θα είχε αλλάξει τη στάση του Ισραήλ, λένε οι αναλυτές, καθώς διαθέτει μεγάλα αποθέματα όπλων.
Ο Μπάιντεν ήταν ανίσχυρος να μετατοπίσει τον Νετανιάχου, εν μέρει επειδή το Ισραήλ έχει διαφορετικούς στόχους και εν μέρει επειδή ο πρωθυπουργός δεν έχει την πολυτέλεια να αποξενώσει τις ακροδεξιές πολιτικές φωνές που αποτελούν μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού του, λένε δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές.
Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ελπίζουν ότι η επιχείρηση κατά του Νασράλα θα εξαλείψει την ανάγκη για χερσαία εισβολή στο Λίβανο, αλλά δήλωσε ότι το Ισραήλ θα εκμεταλλευτεί τη δυναμική που έχει τώρα που ο αντίπαλός του έχει υποχωρήσει.
Ο ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην υπεράσπιση του Ισραήλ έναντι των ρουκετών από το Ιράν, αλλά δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι το μόνο που πραγματικά αντιστέκεται σε αυτό που αποκάλεσε υπαρξιακή απειλή που συνιστούν οι δυνάμεις αυτές.