Άγριος καβγάς Τραμπ-Ζελένσκι, ναυάγησε η συμφωνία για τα ορυκτά -«Να επιστρέψει όταν είναι έτοιμος για ειρήνη» - iefimerida.gr

Άγριος καβγάς Τραμπ-Ζελένσκι, ναυάγησε η συμφωνία για τα ορυκτά -«Να επιστρέψει όταν είναι έτοιμος για ειρήνη»

Ναυάγησε η συμφωνία Τραμπ-Ζελένσκι -«Να επιστρέψει όταν είναι έτοιμος για ειρήνη»
Ναυάγησε η συμφωνία Τραμπ-Ζελένσκι -«Να επιστρέψει όταν είναι έτοιμος για ειρήνη» / Φωτογραφία: Getty Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ναυάγησε η συμφωνία Τραμπ-Ζελένσκι για τις σπάνιες γαίες μετά την επεισοδιακή συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο στην Ουάσιγκτον.

«Δεν είναι έτοιμος για ειρήνη», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social την Παρασκευή.

«Έχω αποφασίσει ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν είναι έτοιμος για ειρήνη εάν εμπλακεί η Αμερική, γιατί πιστεύει ότι η εμπλοκή μας του δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις. Δεν θέλω πλεονέκτημα, θέλω ΕΙΡΗΝΗ. Δεν σεβάστηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο πολύτιμο Οβάλ Γραφείο τους. Μπορεί να επιστρέψει όταν είναι έτοιμος για ειρήνη», είπε ο Τραμπ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ζελένσκι αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο εσπευσμένα, χωρίς φυσικά να υπογράψει τη συμφωνία και να μετάσχει στην προγραμματισμένη τελετή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο άγριος καβγάς μπροστά στις κάμερες: Τραμπ και Βανς επιτέθηκαν στον Ζελένσκι

Είχε προηγηθεί ένας απίστευτος όσο και πρωτοφανής στα διπλωματικά χρονικά καβγάς μπροστά στις κάμερες. Με πολύ σκληρό ύφος και σχεδόν εκβιαστικό λόγο, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, επιτέθηκαν στον Ουκρανό πρόεδρο, λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές για τις σπάνιες γαίες.

O Αμερικανός πρόεδρος και ο Τζέι Ντι Βανς μίλησαν υποτιμητικά στον Ζελένσκι και σε πάρα πολύ αυστηρό τόνο, μπροστά στις κάμερες, με τον ίδιο να προσπαθεί να αμυνθεί, ενώ τον κατηγόρησαν και για... αχαριστία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεώρησαν τον ίδιο υπεύθυνο για τον πόλεμο και ο Βανς, σε προκλητικό ύφος, του είπε ότι έκανε προπαγάνδα στις ΗΠΑ επειδή προεκλογικά είχε συνάντηση με τους Δημοκρατικούς, αλλά και γιατί δεν είπε ένα... ευχαριστώ στον Τραμπ για όσα «κάνει για την Ουκρανία».

Ακολουθεί μέρος των διαλόγων μεταξύ των Ντόναλντ Τραμπ, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Τζέι Ντι Βανς, από τη σημερινή τεταμένη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου

  • Ζελένσκι: «Για ποια διπλωματία μιλάτε, Τζέι Ντι (Βανς); Τι εννοείτε;»
  • Βανς: «Μιλάω για το είδος της διπλωματίας που θα σταματήσει την καταστροφή της χώρας σας. Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπεται, νομίζω ότι είναι ασέβεια εκ μέρους σας να έρχεστε στο Οβάλ Γραφείο και να προσπαθείτε να το συζητήσετε μπροστά στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Αυτή τη στιγμή, εξαναγκάζετε τους κληρωτούς στρατιώτες σας στην πρώτη γραμμή γιατί αντιμετωπίζετε προβλήματα στρατιωτικού ανθρώπινου δυναμικού»
  • Ζελένσκι: «Έχετε πάει ποτέ στην Ουκρανία για να δείτε τα προβλήματά μας;»
  • Βανς: «Έχω διαβάσει πράγματα και ξέρω τι συμβαίνει: Παίρνετε ανθρώπους σε μια επίσκεψη προπαγάνδας, κύριε Πρόεδρε. Αρνείστε ότι έχετε πρόβλημα με την επιστράτευση στο στρατό σας; Και νομίζετε ότι δεν είναι ασέβεια να μπαίνετε στο Οβάλ Γραφείο των ΗΠΑ και να επιτίθεστε στην κυβέρνηση που προσπαθεί να αποτρέψει την καταστροφή της χώρας σας;»
  • Ζελένσκι: «Αυτά είναι πολλά ερωτήματα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρώτα απ 'όλα, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, όλοι έχουν προβλήματα, ακόμα και εσείς».
  • Τραμπ: «Δεν ξέρεις. Μη μας λες πώς να συμπεριφερθούμε. Προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα. Μην μας λέτε πώς να συμπεριφερθούμε. Δεν υπάρχει νομιμότητα για αυτό. (…) Έχετε φέρει τον εαυτό σας σε πολύ κακή θέση. Δεν έχεις χαρτί εδώ να παίξεις… χωρίς εμάς δεν έχεις χαρτί». «Παίζεις με τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα μας».
  • (…)
  • Τραμπ, θυμωμένος: «Σου έχουμε ήδη δώσει, λόγω του ανόητου προέδρου (Τζο Μπάιντεν), 350 δισεκατομμύρια (δολάρια) στρατιωτικό εξοπλισμό. Οι άντρες σου είναι γενναίοι αλλά χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό μας, αν δεν τον είχες, αυτός ο πόλεμος θα είχε τελειώσει σε δύο εβδομάδες. Δύο ημέρες».
  • Ζελένσκι νευρικά: «Όπως ακούω τον Πούτιν να λέει εδώ και τρεις μέρες. Ή σε λιγότερο από δύο εβδομάδες».
  • Τραμπ: «Θα είναι πολύ δύσκολο να διαπραγματευτούμε έτσι».
  • Βανς: «Απλά πες ευχαριστώ».
  • (…)
  • Τραμπ: «Νομίζω ότι είναι καλό που ο αμερικανικός λαός βλέπει τι συμβαίνει. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό. Γι' αυτό το αφήνω να συνεχιστεί για τόσο πολύ. Πρέπει να είστε ευγνώμονες, δεν έχετε χαρτί να παίξετε. Οι πολίτες σας πεθαίνουν. Κοιτάξτε, δεν έχετε στρατεύματα και μετά μας λέτε: "Δεν θέλω εκεχειρία, δεν θέλω να σταματήσω τις εχθροπραξίες τώρα». Άκου, το παίρνεις για να σταματήσεις να πέφτουν σφαίρες και τη σφαγή των ανδρών σου, λες ότι δεν θέλεις κατάπαυση του πυρός, εγώ θέλω».
  • (…)
  • Τραμπ: «Νομίζω ότι είδαμε αρκετά. Καλή τηλεθέαση».
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπήρξε κι άλλη ένταση μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι:

  • Ζελένσκι: Πρέπει να βοηθήσουμε την Ευρώπη, γιατί έχει κάνει πολλά για μας.
  • Τραμπ: Αλήθεια; Μπορεί να έκαναν, αλλά έδωσαν πολύ λιγότερα από εμάς.
  • Ζελένσκι: Όχι.
  • Τραμπ: Πολύ λιγότερα.
  • Ζελένσκι: Οχι.
  • Τραμπ: Λιγότερα.
  • Ζελένσκι: Οχι.
  • Τραμπ: Καλά...

Στο τέλος, ο Τραμπ, προσπαθώντας να χαλαρώσει το τεταμένο κλίμα, είπε: «Ο Ζελένσκι δεν είναι και πολύ ευγνώμων, αλλά όλο αυτό που συνέβη θα είναι πολύ καλό τηλεοπτικά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί πως η συνάντηση είχε ξεκινήσει εντελώς διαφορετικά με τον Τραμπ να τον υποδέχεται στον Λευκό Οίκο, κάνοντας και χιούμορ (με δόση ειρωνίας) για το γεγονός ότι δεν φόρεσε τα κλασικά χακί ρούχα του. «Ηρθες καλοντυμένος» του είπε.

Αυτή η απαξίωση στον Ζελένσκι έκανε τους πάντες να νιώθουν άβολα στην αίθουσα. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της Ουκρανής πρέσβη στις ΗΠΑ, Οκσάνα Μαρκάροβα, που σχεδόν... έκλαιγε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ο Ζελένσκι μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση

Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση μετά την τεταμένη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς την αναμενόμενη υπογραφή συμφωνίας για τα ουκρανικά ορυκτά.

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι, νομίζω πως ίσως έχει δεύτερες σκέψεις, αλλά έχει την ευκαιρία να αντιστρέψει την κατάσταση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους σε συνέντευξη της στο Fox Business.

Ολος ο διάλογος Τραμπ-Ζελένσκι και Βανς

Τραμπ: «Λοιπόν, αν δεν ευθυγραμμιζόμουν και με τους δύο, δεν θα είχατε ποτέ συμφωνία. Θέλετε να πω πραγματικά τρομερά πράγματα για τον Πούτιν και μετά να πω: “Γεια, Βλαντιμίρ. Πώς τα πάμε για τη συμφωνία;” Αυτό δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Δεν είμαι στο πλευρό του Πούτιν. Δεν είμαι στο πλευρό κανενός. Ευθυγραμμίζομαι με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και για το καλό των πολιτών μου, είμαι ευθυγραμμισμένος με τον κόσμο και θέλω να τελειώσω αυτό το πράγμα. Βλέπετε, το μίσος που τρέφει (ο Ζελένσκι) για τον Πούτιν, είναι πολύ δύσκολο για μένα να συμφωνήσω με τέτοιου είδους συμπεριφορά. Έχει τρομερό μίσος και το καταλαβαίνω, αλλά μπορώ να σου πω ότι ούτε η άλλη πλευρά είναι ακριβώς… ερωτευμένη μαζί του. Πρέπει να είμαι ευθυγραμμισμένος με τον κόσμο. Θέλω να διορθώσω την κατάσταση. Είμαι ευθυγραμμισμένος με την Ευρώπη. Θέλω να δω αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό το πράγμα. Θέλετε να είμαι σκληρός; Θα μπορούσα να είμαι πιο σκληρός από κάθε άνθρωπο που έχετε δει ποτέ. Θα ήμουν τόσο σκληρός, αλλά ποτέ δεν πρόκειται να πετύχεις συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Οπότε έτσι έχει η κατάσταση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βανς: «Θα απαντήσω σε αυτό. Κοιτάξτε, λοιπόν, για τέσσερα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είχαμε έναν πρόεδρο που σηκώθηκε σε συνεντεύξεις τύπου και μιλούσε για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, και μετά ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία και κατέστρεψε ένα σημαντικό κομμάτι της χώρας. Ο δρόμος προς την ειρήνη και ο δρόμος προς την ευημερία είναι ίσως η ενασχόλησή μας με τη διπλωματία. Δοκιμάσαμε το μονοπάτι του Τζο Μπάιντεν, να χτυπάμε το στήθος μας και να προσποιούμαστε ότι τα λόγια του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν μεγαλύτερη σημασία από τις ενέργειες ενός Προέδρου. Αυτό που κάνει την Αμερική καλή χώρα είναι η ενασχόλησή της με τη διπλωματία. Αυτό κάνει ο πρόεδρος Τραμπ».

Ζελένσκι (στον Βανς): Μπορώ να σε ρωτήσω κάτι; Εντάξει, λοιπόν, κατέλαβε μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας, μέρη της Ανατολής και της Κριμαίας. Έτσι το κατέλαβε το 2013, οπότε για πολλά χρόνια, δεν μιλώ μόνο για τον Μπάιντεν, αλλά εκείνες τις εποχές εκεί ο Πρόεδρος Ομπάμα, μετά ο Πρόεδρος Τραμπ, μετά ο Πρόεδρος Μπάιντεν, τώρα ο Πρόεδρος Τραμπ. Και ο Θεός ευλογεί τον Πρόεδρο Τραμπ να τον σταματήσει. Όμως το 2013 δεν τον σταμάτησε κανείς. Απλώς κατέλαβε και πήρε σκότωσε ανθρώπους.

Τραμπ: «2015»

Βανς: 2014 έως 2015.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τραμπ: «Δεν ήμουν εδώ».

Ζελένσκι: Αλλά από το 2014 έως το 2022 η κατάσταση ήταν η ίδια, ότι άνθρωποι πεθαίνουν στη πρώτη γραμμή. Κανείς δεν τον σταμάτησε. Ξέρετε ότι είχαμε συζητήσεις μαζί του, πολλές συζητήσεις, είχαμε διμερής συνομιλία και υπογράψαμε μαζί του. Σαν νέος πρόεδρος το 2019 υπέγραψα μαζί του. Είναι η συμφωνία που υπέγραψα μαζί του, με τον Μακρόν και την Μέρκελ. Υπογράψαμε κατάπαυση του πυρός, κατάπαυση του πυρός. Όλοι μου είπαν ότι δεν θα τραβήξει ποτέ. Τον υπογράψαμε, αλλά μετά έσπασε την κατάπαυση του πυρός. Σκότωσε τους ανθρώπους μας, και δεν αντάλλαξε αιχμαλώτους, ενώ είχε υπογράψει κάτι τέτοιο. Και δεν το έκανε. Για ποια διπλωματία μιλάς Τζέι Ντι; Τι εννοείς;»

Βανς: «Μιλάω για το είδος της διπλωματίας που πρόκειται να δώσει τέλος στην καταστροφή της χώρας σας… Κύριε Πρόεδρε, με σεβασμό, νομίζω ότι είναι ασέβεια από εσάς να έρχεστε στο Οβάλ Γραφείο για να προσπαθήσετε να το διεκδικήσετε ενώπιον των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Αυτή τη στιγμή, εσείς πηγαίνετε απο δω και από εκεί και επιστρατεύεται ανθρώπους στην πρώτη γραμμή γιατί έχετε προβλήματα ανθρώπινου δυναμικού. Θα πρέπει να ευχαριστήσετε τον πρόεδρο που προσπάθησε να φέρει (την διπλωματία των ΗΠΑ) σε αυτή τη σύγκρουση».

Ζελένσκι: «Έχετε πάει ποτέ στην Ουκρανία για να μπορείτε να πείτε τι προβλήματα έχουμε; Πρέπει να έρθεις μια φορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βανς: «Πραγματικά έχω παρακολουθήσει και έχω δει τις ιστορίες και ξέρω ότι αυτό που συμβαίνει είναι ότι φέρνεις ανθρώπους σε μια περιοδεία προπαγάνδας, κύριε Πρόεδρε. Διαφωνείτε ότι είχατε προβλήματα;... Και πιστεύετε ότι είναι πρέπον να έρχεστε στο Οβάλ Γραφείο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και να επιτίθεστε στη διοίκηση που προσπαθεί να αποτρέψει την καταστροφή της χώρας σας;»

Ζελένσκι: «Πολλές ερωτήσεις... Ας τα πάρουμε από την αρχή. Πρώτα απ 'όλα, κατά τη διάρκεια του πολέμου, όλοι έχουν προβλήματα, ακόμα και εσείς. Μπορεί να έχετε έναν ωραίο ωκεανό να μας χωρίζει και μην το νιώθετε τώρα, αλλά θα το νιώσετε στο μέλλον. Ο Θεός να σας έχει καλά».

Τραμπ: «Μη μας λες τι θα νιώσουμε. Προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα. Μη μας πείτε τι θα νιώσουμε… γιατί δεν είστε σε θέση να το υπαγορεύεται. Να το θυμάστε αυτό, δεν είστε σε θέση να υπαγορεύεται το πως θα νιώσουμε. Θα νιώσουμε καλά. Θα νιώθουμε πολύ καλά και πολύ δυνατοί».

Ζελένσκι: «Θα νιώσετε την επιρροή. Σας λέω τώρα ότι θα νιώσετε την επιρροή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τραμπ: «Αυτή τη στιγμή δεν είσαι σε πολύ καλή θέση. Δεν είσαι σε καλή θέση. Δεν έχεις άλλα χαρτιά να παίξεις».

Ζελένσκι: «Δεν παίζω χαρτιά αυτή τη στιγμή, είμαι πολύ σοβαρός, κύριε Πρόεδρε. Είμαι πρόεδρος εν καιρώ πολέμου».

Τραμπ (φωνάζοντας): «Παίζετε στοίχημα με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Τζογάρετε με έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και αυτό που κάνετε είναι ασέβεια προς τη χώρα, αυτή τη χώρα, πολύ περισσότερο από ό,τι πολλοί άνθρωποι που λένε ότι θα έπρεπε».

Βανς: «Είπες μια φορά ευχαριστώ;»

Ζελένσκι: «Πολλές φορές. Ακόμα και σήμερα.»

Βανς: «Πήγατε στην Πενσυλβάνια και κάνατε εκστρατεία για την αντιπολίτευση τον Οκτώβριο, πείτε μερικά λόγια εκτίμησης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στον πρόεδρο που προσπαθεί να σώσει τη χώρα σας».

Ζελένσκι: «Παρακαλώ. Νομίζεις ότι αν μιλάς πολύ δυνατά για τον πόλεμο…»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τραμπ: «Δεν μιλάει δυνατά. Η χώρα σας βρίσκεται σε μεγάλους μπελάδες. Περίμενε ένα λεπτό. Όχι, όχι, έχεις μιλήσει πολύ. Η χώρα σας βρίσκεται σε μεγάλους μπελάδες. Δεν κερδίζεις. Δεν το κερδίζεις αυτό (τον πόλεμο). Έχεις πολύ καλές πιθανότητες να τα καταφέρεις χάρη σε εμάς».

Ζελένσκι: «Ξέρω… Παραμένουμε δυνατοί στη χώρα μας. Από την αρχή του πολέμου, ήμασταν μόνοι και είμαστε ευγνώμονες. Είπα ευχαριστώ σε αυτό το υπουργικό συμβούλιο».

Τραμπ (φωνάζοντας ξανά): «Δεν ήσουν μόνος. Σας δώσαμε, μέσω του ανόητου προέδρου (Μπάιντεν), 350 δισεκατομμύρια δολάρια. Σας δώσαμε στρατιωτικό εξοπλισμό. Εσείς και οι άντρες σας είστε γενναίοι, αλλά έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό. Αν δεν είχατε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό, αυτός ο πόλεμος θα είχε τελειώσει σε δύο εβδομάδες.

Ζελένσκι: «Σε τρεις μέρες. Ναι, το άκουσα από τον Πούτιν “σε τρεις μέρες”…. σε δύο εβδομάδες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τραμπ: «Ίσως λιγότερο… Θα είναι πολύ δύσκολο να κάνεις τέτοιες δουλειές με αυτόν τον τρόπο…».

Βανς: «Απλώς πείτε ευχαριστώ, αποδεχτείτε ότι υπάρχουν διαφωνίες και ας προχωρήσουμε στη λύση αυτών των διαφωνιών αντί να προσπαθούμε να τις καταπολεμήσουμε από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όταν κάνετε λάθος, ξέρουμε ότι κάνετε λάθος».

Ζελένσκι: «Το είπα πολλές φορές στον αμερικανικό λαό».

Τραμπ: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό για τον αμερικανικό λαό να δει τι συμβαίνει. Γι' αυτό το τράβηξα τόσο πολύ (με τον Ζελένσκι). Πρέπει να είσαι ευγνώμων που δεν έχεις την τράπουλα. Οι δικοί σου άνθρωποι πεθαίνουν. Μένεις χωρίς στρατιώτες... Πες μας λοιπόν: “Δεν θέλω κατάπαυση του πυρός. Δεν θέλω κατάπαυση του πυρός”… Κοιτάζω, αν θα μπορούσατε να έχετε μια κατάπαυση του πυρός τώρα. Και σας λέω ότι θα την έχετε. Έτσι οι σφαίρες θα σταματήσουν να πετούν και οι άντρες σας σταματούν να σκοτώνονται»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζελένσκι (ψυθιρίζει κάτι)

Τραμπ: «Αυτό δεν ήταν με εμένα. Αυτό συνέβη με έναν τύπο ονόματι Μπάιντεν που δεν ήταν έξυπνος άνθρωπος. Αυτό έγινε με τον Ομπάμα. Συγνώμη (παρέμβαση Ζελένσκι); Αυτό έγινε με τον Ομπάμα, που σου έδωσε σεντόνια και σου έδωσα κοντάρια. Ναι. Σου έδωσα τα κοντάρια για να βγάλεις όλα αυτά τα τανκς. Πρέπει να είσαι πιο ευγνώμων γιατί, επιτρέψτε μου να σου πω, ότι δεν έχεις άλλα χαρτιά να παίξεις. Έχετε τα χαρτιά, αλλά χωρίς εμάς δεν μπορείτε να τα παίξετε».

Δημοσιογράφος: «Κι αν η Ρωσία διακόψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες; Τι θα κάνετε τότε;»

Τραμπ: «Τι εννοείς;»

Βανς: «Ρωτάει τι γίνεται αν η Ρωσία παραβεί την κατάπαυση του πυρός;»

Τραμπ: «Κι αν γίνεται οτιδήποτε άλλο; Κι αν πέσει μια βόμβα στο κεφάλι σας αυτή τη στιγμή; Εντάξει, και τι αν την σπάσουν; Δεν ξέρω. Τα έσπασαν με τον Μπάιντεν επειδή ο Μπάιντεν δεν τον σεβάστηκε. Δεν σεβάστηκαν τον Ομπάμα. Εμένα με σέβονται. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι ο Πούτιν πέρασε πολλά μαζί μου. Πέρασε από ένα ψεύτικο κυνήγι μαγισσών όπου τον χρησιμοποίησαν και Ρωσία, Ρωσία, Ρωσία, Ρωσία... Έχετε ακούσει ποτέ για αυτή τη… συμφωνία; Αυτό ήταν ένα ψέμα. Μια απάτη του Χάντερ Μπάιντεν, του Τζο Μπάιντεν. Χίλαρι Κλίντον, του επιθετικού Άνταμ Σιφ. Ηταν μια απάτη των Δημοκρατικών. Και έπρεπε να το περάσει αυτό. Και το πέρασε. Δεν καταλήξαμε σε πόλεμο. Κατηγορήθηκε για όλα αυτά. Δεν είχε καμία σχέση με αυτό. Βγήκε (το ψέμα) από το... μπάνιο του Χάντερ Μπάιντεν. Βγήκε από την κρεβατοκάμαρά του. Ήταν αηδιαστικό. Και μετά είπαν, “ω, ω, το λάπτοπ από την κόλαση κατασκευάστηκε από τη Ρωσία”. Οι 51 πράκτορες… Το όλο θέμα ήταν μια απάτη. Και έπρεπε να το ανεχτεί. Τον κατηγορούσαν για όλα αυτά. Το μόνο που μπορώ να πω είναι το εξής: μπορεί να είχε σπάσει συμφωνίες με τον Ομπάμα και τον Μπους και μπορεί να τις είχε σπάσει με τον Μπάιντεν. Ισως το έκανε, ίσως όχι. Δεν ξέρω τι συνέβη, αλλά δεν τα έσπασε μαζί μου. Θέλει να κάνει μια συμφωνία…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζελένσκι (λέει κάτι χαμηλόφωνα)

Τραμπ: «Το πρόβλημα είναι ότι σου έχω δώσει τη δυνατότητα να δείχνεις σκληρός τύπος και δεν νομίζω ότι θα ήσουν σκληρός τύπος χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δικοί σας άνθρωποι είναι πολύ γενναίοι, αλλά ή θα κάνετε μια συμφωνία ή θα βγούμε έξω, και αν είμαστε έξω, θα το παλέψετε μόνοι σας. Δεν νομίζω ότι θα είναι όμορφο, αλλά θα το παλέψεις μόνος, χωρίς να έχεις την τράπουλα. Αλλά μόλις υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία, θα είσαι σε πολύ καλύτερη θέση. Αλλα συμπεριφέρεσαι σαν να μην είσαι καθόλου ευγνώμων και αυτό δεν είναι ωραίο, για να είμαι ειλικρινής. Αυτό δεν είναι ωραίο… Εντάξει. Νομίζω ότι έχουμε δει αρκετά… Θα πω μόνο πως αυτό (η μεταξύ τους συνομιλία) θα κάνει… σπουδαία τηλεόραση.

Φωτογραφίες: GettyImages

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ