Σύνοδος Κορυφής -Συνεχίζουν να διαφωνούν οι «27», νέο ραντεβού στις 6 Μαΐου - iefimerida.gr

Σύνοδος Κορυφής -Συνεχίζουν να διαφωνούν οι «27», νέο ραντεβού στις 6 Μαΐου

Ο Μακρόν στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής
Σύνοδος Κορυφής / Φωτογραφία: Ian Langsdon, Pool via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά από περίπου τέσσερις ώρες ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Οι «27» φαίνεται ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία και σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, θα υπάρξει νέο ραντεβού στις 6 Μαΐου. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ φαίνεται ότι συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρχει ταμείο ανάκαμψης, ωστόσο, υπήρχαν μεγάλες διαφορές ως προς το πεδίο εφαρμογής της συνολικής δέσμης μέτρων και ισορροπίας μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 6 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει σχέδιο πρότασης για έναν νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν στους ηγέτες της ΕΕ. Το χρονοδιάγραμμα δίνει στην Επιτροπή μόλις 13 ημέρες για την ανάπτυξη των σχεδίων, τα οποία αναμένεται να περιλαμβάνουν χρηματοδότηση για μια πρωτοβουλία ανάκαμψης συνολικού ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύνοδος Κορυφής: Διαφώνησε το μπλοκ του Βορρά με τον Κόντε

Διπλωματικές πηγές, που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη των «27» είπαν ότι η συζήτηση δεν ήταν σε τόσο υψηλούς τόνους όσο πριν από έναν μήνα. Όμως η διάσταση απόψεων εκφράστηκε με σαφήνεια, με τέσσερις χώρες -Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία- να διαφωνούν με την πρόταση χορήγησης βοήθειας για την ανάκαμψη μέσω επιδοτήσεων.

Το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του νέου Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27. Από την άλλη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε στους ομολόγους του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισεκ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ».

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε: «Κινήθηκαν προς τα εμπρός χωρίς πραγματική σύμπνοια. Επαφίεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τετραγωνίσει τον κύκλο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενωτικός ο Μισέλ μετά τη Σύνοδο: Η ευημερία κάθε κράτους εξαρτάται από την ευημερία ολόκληρης της ΕΕ

«Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής συζητήσαμε για την πρόοδο σχετικά με τις διάφορες διαστάσεις της ευρωπαϊκής απάντησης στην πανδημία του κορωνοϊού. Η ευημερία κάθε κράτους μέλους της ΕΕ εξαρτάται από την ευημερία ολόκληρης της ΕΕ. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Σαρλ Μισέλ. «Η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών μας έρχεται πρώτη. Πρέπει να συντονιστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να διασφαλίσουμε τη σταδιακή και ομαλή άρση των περιορισμών, ιδίως τώρα που πλησιάζουμε στην περίοδο των διακοπών», πρόσθεσε.

«Εχει ήδη εγκριθεί ένα πακέτο ασφαλείας αξίας 540 δισεκατομμυρίων ευρώ για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κυβερνήτες και θα τεθεί σε λειτουργία έως την 1η Ιουνίου 2020», επισήμανε ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος έκανε λόγο για τέσσερις σημαντικές αρχές. «Χαιρετίσαμε τον κοινό χάρτη πορείας για την ανάκαμψη, ο οποίος θέτει σημαντικές αρχές: αλληλεγγύη, συνοχή και σύγκλιση
Ορίζει 4 βασικούς τομείς δράσης: μια πλήρως λειτουργική Ενιαία Αγορά, μια άνευ προηγουμένου επενδυτική προσπάθεια και ένα παγκόσμιο και λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης».

Μέρκελ: Μια πολύ, πολύ φιλική συζήτηση

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η Ανγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε εάν υπήρχε ένταση μεταξύ Βορρά και Νότου. Η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε: «Ηταν μια πολύ, πολύ φιλική συζήτηση, όπου ο καθένας εξέφρασε τη γνώμη του».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μακρόν: Η πανδημία απαιτεί χρηματοδοτικές μεταφορές σε κράτη και όχι απλά δάνεια

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ πως η ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική αναταραχή που προκαλεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού απαιτεί χρηματοδοτικές μεταφορές σε κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο και όχι απλά δάνεια.

Όπως ανέφερε τα μέτρα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ανέρχονται σε αξία τουλάχιστον 5 έως 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της ΕΕ. Οι διαφωνίες για το μέγεθος και την μορφή του πακέτου διάσωσης εξακολουθούν να υφίστανται, τόνισε, προσθέτοντας πως το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν έχει κανένα μέλλον αν τα κράτη μέλη αποτύχουν να απαντήσουν σε αυτό το «έκτακτο σοκ».

Πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό και με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο προς μια ευρωπαϊκή κυριαρχία μετά την κρίση του κορωνοϊού, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος. «Σφυρηλατείται μια συναίνεση» για «ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας» μεταξύ των 27 κρατών μελών, συμπλήρωσε.

Κόντε μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αγγίξει το 1,5 τρισ. ευρώ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θεωρεί ότι «στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής επιτελέσθηκε μεγάλη πρόοδος, η οποία ήταν αδιανόητη μέχρι πριν λίγες εβδομάδες». «Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αγγίξει το 1,5 τρισεκ. ευρώ και να εγγυηθεί την μεταφορά πόρων άνευ επιστροφής στις χώρες μέλη. Είναι βασικής σημασίας για να προστατευθούν οι εθνικές αγορές των χωρών μελών, να υπάρξουν ίσοι όροι και συμμετρική απάντηση σε ένα συμμετρικό σοκ», υπογράμμισε ο Κόντε κατά την παρέμβασή του στην «διαδικτυακή σύνοδο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα πρέπει να αναθέσουμε με σαφήνεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει μια συγκεκριμένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, με ένα δάνειο-γέφυρα, ώστε να διατεθούν άμεσα τα κονδύλια για την φετινή χρονιά», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης. Εκτιμά, δε, όπως είπε σε δήλωσή του μετά την λήξη των εργασιών, ότι«η Ιταλία είναι στην πρώτη γραμμή και ζητά την έγκριση του εργαλείου αυτού, διότι επείγει» και πως «η επιστολή που η ιταλική κυβέρνηση υπέγραψε με άλλες οκτώ χώρες της Ένωσης ήταν βασικής σημασίας, διότι με τον τρόπο αυτό η ευρωπαϊκή απάντηση θα είναι σαφώς πιο αποτελεσματική»

Σύμφωνα με τον Κόντε η υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετατράπηκε πολύ γρήγορα, παράλληλα, σε οικονομική και σε κοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κατά συνέπεια, ζητά «να αναθεωρηθεί η έννοια του αλτρουισμού, με μια λιγότερο ρομαντική σημασία, και με έμφαση στο κοινό συμφέρον». Και αυτό διότι, σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, «σε ότι αφορά την προστασία της εσωτερικής αγοράς, δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε Βορρά και Νότο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σύνοδος Κορυφής ΕΕ Κορωνοϊός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ