Σικελία: Το δύσκολο έργο των δυτών μέσα στο βυθισμένο γιοτ -Μόνο δέκα λεπτά η διάρκεια της κάθε κατάδυσης - iefimerida.gr

Σικελία: Το δύσκολο έργο των δυτών μέσα στο βυθισμένο γιοτ -Μόνο δέκα λεπτά η διάρκεια της κάθε κατάδυσης

Ειδικές ομάδες μελετούν τα σχέδια του γιοτ προκειμένου να βρουν έναν τρόπο να μπουν στο εσωτερικό του
Ειδικές ομάδες μελετούν τα σχέδια του γιοτ προκειμένου να βρουν έναν τρόπο να μπουν στο εσωτερικό του / Φωτογραφία: X/Vigili del Fuoco
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες στα συντρίμμια του σκάφους που βυθίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Σικελία, με 6 άτομα να εξακολουθούν να αγνοούνται.

Το πολυτελές γιοτ του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Μάικ Λιντς, με 10 άτομα πλήρωμα και συνολικά 12 επιβαίνοντες, βυθίστηκε μέσα σε ελάχιστα λεπτά, αφότου ξέσπασε μια σφοδρή καταιγίδα που πιθανότατα έσπασε το κατάρτι με αποτέλεσμα να γείρει στο πλάι και να βυθιστεί σε βάθος 50 περίπου μέτρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο σημείο έχουν σταλεί ειδικές ομάδες σπηλαιοκαταδυτών, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να μπουν στο εσωτερικό του γιοτ Bayesian προκειμένου να εντοπίσουν τους 6 αγνοούμενους. Χθες οι δύτες κατάφεραν να ανασύρουν τη σορό του μάγειρα Ρικάρντο Τόμας, ωστόσο δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν πέρα από τη γέφυρα.

«Η γέφυρα είναι γεμάτη ηλεκτρικά καλώδια»

Ο Λούκα Κάρι, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου έκτακτης ανάγκης της υπηρεσίας πυρόσβεσης και διάσωσης της Ιταλίας, δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων πως η γέφυρα βρέθηκε γεμάτη ηλεκτρικά καλώδια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι ένα Concordia σε μικρογραφία» εξηγεί. «Στο εσωτερικό του ιστιοφόρου οι χώροι είναι πολύ μικροί, κι αν συναντήσεις κανείς κάποιο εμπόδιο, είναι πολύ περίπλοκο να προχωρήσει, όπως επίσης είναι πολύ δύσκολο να βρει εναλλακτικές διαδρομές».

Οι διασώστες εργάζονται ώστε να ανοίξουν ευκολότερες προσβάσεις για να διεισδύσουν στο εσωτερικό του ναυαγίου, το οποίο βρίσκεται στον πυθμένα -σε βάθος περίπου 50 μέτρων- και είναι άθικτο. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες επιφανείας στην περιοχή του ναυαγίου, με ελικόπτερα και πυροσβεστικά σκάφη.

«Μόνο 12 λεπτά ανά κατάδυση»

Όπως εξηγεί ο Λούκα Κάρι, οι ομάδες κατάδυσης «αποτελούνται από δύο σπηλαιοκαταδύτες που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες. Σε αυτό το βάθος μπορούν να παραμείνουν κάτω από το νερό για 12 λεπτά το πολύ, εκ των οποίων τα 2 χρειάζονται για να κατέβουν και να ανέβουν. Έτσι, ο πραγματικός χρόνος για να μπορέσουν να ψάξουν είναι 10 λεπτά ανά κατάδυση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι στιγμής, οι δύτες έχουν καταφέρει να επιθεωρήσουν μόνο τη γέφυρα του Bayesian, η οποία «είναι γεμάτη ηλεκτρικά καλώδια» και στο σημείο εκείνο δεν έχει βρεθεί πτώμα. Από έξω, από τα φινιστρίνια του ιστιοφόρου, δεν φαίνεται τίποτα.

Έφτασαν στο σαλόνι του σκάφους -Προσπάθειες να μπουν από ένα παράθυρο

Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου, οι δύτες κατάφεραν να μπουν στο ιστιοφόρο – το οποίο βρίσκεται στο βυθό με κλίση 90 μοιρών, μέσω σκάλας και να φτάσουν μέχρι το σαλόνι. Τώρα προσπαθούν να βρουν το κατάλληλο σημείο για να εισέλθουν στους άλλους χώρους του σκάφους και να εργαστούν με ασφάλεια. «Έχουμε εντοπίσει ένα παράθυρο στο καθιστικό του κυρίου καταστρώματος από το οποίο θα μπορούσαμε να περάσουμε. Αλλά είναι κλειστό από μέσα και έχει πάχος 3 εκατοστά, οπότε πρέπει να προσπαθήσουμε να το αφαιρέσουμε και τότε θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε καλύτερα στο εσωτερικό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έρευνα όμως και πάλι είναι δύσκολη, λόγω των επίπλων που έχουν μετακινηθεί και εμποδίζουν την πρόσβαση στις καμπίνες με τους δύτες να πρέπει να επιθεωρήσουν πρώτα την πλευρά που στηρίζεται στον πυθμένα της θάλασσας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σικελία Γιοτ ναυάγιο δύτης αγνοούμενος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ