Μικρό σκάφος που μετέφερε μετανάστες βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της νοτιοανατολικής Αγγλίας όπου επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους, όπως μετέδωσε σήμερα το BBC.
LBC: 43 διασωθέντες από το ναυάγιο των μεταναστών στη Μάγχη
Ο βρετανικός ραδιοφωνικός σταθμός LBC μετέδωσε ότι 43 άνθρωποι έχουν διασωθεί. Το Sky News μετέδωσε ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι πέθαναν. Δημοσιογράφος του Reuters είδε έναν σάκο για νεκρούς να μεταφέρεται από σκάφος σε σταθμό διάσωσης στο λιμάνι του Ντόβερ.
Η βρετανική κυβέρνηση και αξιωματούχοι των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης επιβεβαίωσαν ότι το περιστατικό είναι σε εξέλιξη, με σωστικά σκάφη, ελικόπτερα και ομάδες διάσωσης να συνεργάζονται με το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας και της Βρετανίας προκειμένου να το διαχειριστούν. Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 3:40 π.μ. (τοπική ώρα).
«Γνωρίζουμε για το περιστατικό σε βρετανικά ύδατα και όλες οι σχετικές υπηρεσίες στηρίζουν τη συντονισμένη ανταπόκριση», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης. «Περαιτέρω λεπτομέρειες θα δοθούν εν ευθέτω χρόνω».
Το περιστατικό συνέβη ένα χρόνο και πλέον μετά τον θάνατο 27 ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθούσαν να διαπλεύσουν τη Μάγχη με φουσκωτό τον Νοέμβριο του 2011, στο χειρότερο περιστατικό αυτού του είδους που έχει καταγραφεί σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή.
Πολύ χαμηλές οι θερμοκρασίες στη Βρετανία
Οι θερμοκρασίες έχουν καταγράψει βουτιά σε όλη τη Βρετανία τις τελευταίες ημέρες, ενώ σε περιοχές της χώρας σημειώθηκαν χιονοπτώσεις.
Παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, πάνω από 500 μετανάστες έχουν επιχειρήσει το επικίνδυνο αυτό ταξίδι σε μικρά σκάφη από το περασμένο σαββατοκύριακο, με τους διακινητές που οργανώνουν αυτά τα περάσματα να εκμεταλλεύονται τους ήπιους ανέμους και την ήρεμη θάλασσα.
Πάνω από 40.000 μετανάστες έχουν φτάσει φέτος από τη Γαλλία
Πάνω από 40.000 μετανάστες έχουν φθάσει από τη Γαλλία φέτος, με πολλούς να κάνουν το ταξίδι από το Αφγανιστάν ή το Ιράν για να διασχίσουν την Ευρώπη και να φθάσουν στη Βρετανία. Πέρυσι υπήρξε επίσης σημαντική αύξηση στον αριθμό των Αλβανών που διασχίζουν τη θάλασσα.
Ασθενοφόρα και μέλη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης συγκεντρώθηκαν στις αποβάθρες του Ντόβερ, ανταποκρινόμενα στο περιστατικό. Το Sky News ανέφερε ότι κάποιοι άνθρωποι είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομείο στο Άσφορντ του Κεντ, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό εάν πρόκειται για επιζώντες ή θύματα.
«Γνωρίζω για το λυπηρό περιστατικό στη Μάγχη σήμερα το πρωί και ενημερώνομαι συνεχώς ενώ οι υπηρεσίες ανταποκρίνονται και εξακριβώνουν τα γεγονότα», ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπράβερμαν στο Twitter. «Οι σκέψεις μου είναι σε όλους αυτούς που εμπλέκονται στο περιστατικό».
Πιέσεις στην κυβέρνηση
Η βρετανική κυβέρνηση δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να διαχειριστεί τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που φθάνουν σε μικρές βάρκες, αφού αξιωματούχοι και ανθρωπιστικές οργανώσεις καταδίκασαν τις συνθήκες στα κέντρα μεταναστών και τον χρόνο που χρειάζεται για να διεκπεραιωθούν οι αφίξεις.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η ανικανότητα της κυβέρνησης να ανακόψει την άφιξη συχνά νεαρών ανδρών με μικρές βάρκες αποτελεί μεγάλη απογοήτευση για πολλούς ψηφοφόρους, ιδιαίτερα αφού η χώρα τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να μπορεί να ελέγχει καλύτερα τα σύνορά της.
Το σημερινό περιστατικό έρχεται μία ημέρα μετά την παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ των σχεδίων για αυστηροποίηση των νόμων προκειμένου να σταματήσουν τα μικρά σκάφη που διαπλέουν τη Μάγχη, συμπεριλαμβανομένης νομοθεσίας που στόχο έχει να αποτρέψει τους μετανάστες να παραμένουν στη χώρα.
Ο Σούνακ δήλωσε ότι η «γενναιοδωρία» της Βρετανίας γίνεται αντικείμενο κατάχρησης από ανθρώπους που φθάνουν παράτυπα στη χώρα. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι, ενώ οι επίσημες διόδοι υπάρχουν για όσους φθάνουν στη Βρετανία από την Ουκρανία και το Χονγκ Κονγκ, δεν υπάρχουν εύκολοι τρόποι για ανθρώπους από χώρες όπως το Αφγανιστάν και τη Συρία να υποβάλλουν αίτημα για να έρθουν στη Βρετανία. Η κυβέρνηση έχει πει ότι χρειάζεται επίσης αυστηρότερη γραμμή για να αποτραπούν οι άνθρωποι από το να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και για να ‘σπάσει’ το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών ανθρώπων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Πρόγραμμα Αγνοούμενων Μεταναστών, 205 μετανάστες έχουν καταγραφεί ως νεκροί ή αγνοούμενοι στη Μάγχη από το 2014.