Ανώτεροι αξιωματούχοι από τη Σουηδία και την Τουρκία συναντώνται σήμερα στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για το βέτο της Άγκυρας αναφορικά με την ένταξη της Στοκχόλμη στη Συμμαχία.
Ένας από τους στόχους της συνάντησης είναι να ταυτοποιηθούν οι εναπομείνασες αντιρρήσεις που έχει η Τουρκία αναφορικά με το αίτημα της Σουηδίας ενόψει της ετήσιας συνόδου του ΝΑΤΟ την ερχόμενη Πέμπτη στο Βίλνιους της Λιθουανίας με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να δηλώνει αισιόδοξος για την πιθανότητα να αρθεί το αδιέξοδο έστω και την τελευταία ώρα, όπως είπε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύει σήμερα το Politico.
Στη συνάντηση στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, πέρα από το ΓΓ της Συμμαχίας θα μετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρομ και της Φινλανδίας, Ελίνα Βαλτόνεν, επικεφαλής υπηρεσιών πληροφοριών και σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας. Την περασμένη Τρίτη ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απέρριψε τον ορισμό της συνόδου του ΝΑΤΟ ως προθεσμίας λέγοντας ότι «ουδέποτε εγκρίνουμε ως μέθοδο τη χρήση της πίεσης του χρόνου». Χθες, πάντως, συνομίλησε μαζί του ο Αμερικανός ομόλογός του, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος προέτρεψε την Τουρκία να στηρίξει το αίτημα της Σουηδίας σημειώνοντας τη σημασία που έχει σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο η ενότητα του ΝΑΤΟ.
Αν και η Τουρκία είπε ότι σκοπεύει να λάβει υπόψη της την κατάσταση μετά τις σημερινές επαφές, τα τελευταία σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησαν να εννοηθεί ότι είναι μικρές οι πιθανότητες άρσης του αδιεξόδου εν μέσω διαφωνιών με τη Σουηδία για το κάψιμο αντιτύπου του Κορανίου στη Στοκχόλμη.
Η Σουηδία έχει κάνει τον τελευταίο χρόνο αρκετά ανοίγματα προς την Τουρκία, όπως με την άρση του εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων στην Άγκυρα και διώξεις κατά μελών του PKK, αλλά η Τουρκία δεν δείχνει ακόμη ικανοποιημένη.
Τι λένε τα μέλη του ΝΑΤΟ για το αίτημα της Σουηδίας να ενταχθεί στη Συμμαχία
Η Σουηδία και η Φινλανδία κατέθεσαν πέρυσι την άνοιξη από κοινού αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με το αίτημα το Όσλο να γίνεται δεκτό τον Απρίλιο.
Ωστόσο, η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι τα μόνα μέλη της Συμμαχίας που μπλοκάρουν ακόμη την ένταξη της Σουηδίας. Την περασμένη εβδομάδα ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον είπε ότι η Βουδαπέστη τον διαβεβαίωσε δύο φορές ότι δεν φρενάρει την πορεία της, ενώ χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.
Ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε ότι «υποστηρίζει πλήρως την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ καθώς «θα κάνει ισχυρότερη τη Συμμαχία μας», όπως είπε.
LIFE