NATO: «Ναι» στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας, μόνη «παραφωνία» η Τουρκία -Το παρασκήνιο του άτυπου δείπνου των ΥΠΕΞ - iefimerida.gr

NATO: «Ναι» στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας, μόνη «παραφωνία» η Τουρκία -Το παρασκήνιο του άτυπου δείπνου των ΥΠΕΞ

Άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο
Άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο/Φωτογραφία: AP/Kevin Lamarque
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατά το χθεσινό άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της άμεσης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με πληροφορίες.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, υπήρξε «ανταγωνισμός» ποια χώρα θα επικυρώσει πιο γρήγορα τα σχετικά πρωτόκολλα προσχώρησης, υπονοώντας ότι το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι προκαθορισμένο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόνη παραφωνία η Τουρκία -Πώς αντέδρασαν οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μόνη παραφωνία η Τουρκία, η οποία αναφέρθηκε σε φερόμενες σχέσεις των δύο χωρών με «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Σημειώνουν πως οι εν λόγω κατηγορίες απορρίφθηκαν από ενδιαφερόμενες χώρες, ενώ ορισμένοι σύμμαχοι επισήμαναν ότι ενώπιον μιας ιστορικής στιγμής όπου απαιτείται ενότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, δεν θα πρέπει να εμφανίζονται αποκλείσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επανέλαβε σήμερα πως η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν). Η Άγκυρα θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ελληνική θέση, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, είναι ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το μέτωπο των αρχών της Δημοκρατίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αρχές και αξίες, οι οποίες οφείλει να πρεσβεύει το ΝΑΤΟ.

Ιστορική μέρα για τη Φινλανδία - Αποφάσισε να ζητήσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σήμερα, πάντως, η Φινλανδία ανακοίνωσε πως θα ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο αρχηγός του κράτους και ένα κυβερνητικό συμβούλιο «αποφασίσαμε από κοινού ότι η Φινλανδία θα ζητήσει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι μια ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», τόνισε ο φινλανδός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο προεδρικό μέγαρο στο Ελσίνκι, μαζί με την πρωθυπουργό της χώρας Σάννα Μαρίν.

Το φινλανδικό κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει αύριο, Δευτέρα, το σχέδιο ένταξης και στη συνέχεια θα διεξαχθεί ψηφοφορία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σώματος.

Σάνα Μαρίν για Τουρκία: Καλό είναι να συζητάμε με ήρεμο τρόπο

Παίρνοντας το λόγο η Σάνα Μαρίν, δήλωσε πως ελπίζει ότι το φινλανδικό κοινοβούλιο θα επιβεβαιώσει την απόφαση για την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες και πως ελπίζει ότι θα λάβει ισχυρή εντολή. «Στη Φινλανδία έχουμε ακόμη μπροστά μας την κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά πιστεύω ότι το κοινοβούλιο θα συζητήσει αυτή την ιστορική απόφαση με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα», δήλωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενη στην αντίδραση της Τουρκίας, η πρωθυπουργός της χώρας ανέφερε: «Δεν είχαμε καμία ένδειξη στο ΝΑΤΟ πως θα υπάρξουν προβλήματα για την ένταξη της Φιλανδίας ή της Σουηδίας. Είμαστε ήδη διασυνδεδεμένοι και είμαστε στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ». «Είδαμε κάποιες δηλώσεις πως υπάρχουν ακόμα κάποια ερωτήματα, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις με τις χώρες… με πολύ ήρεμο τρόπο και να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα που μπορεί να υπάρχουν».

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαουλι Νιινίστο, είπε πως μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από ένα μήνα, και στη συνομιλία αυτή, ο Ερντογάν είπε ότι θα υποστήριζε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οπότε όπως λέει, είναι «μπερδεμένος» από τα δημοσιεύματα πως η Τουρκία μπορεί να έχει αντιρρήσεις και λέει ότι είναι έτοιμος να του μιλήσει ξανά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ