Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζητά από τον γενικό γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, να παραμείνει στη θέση του για έναν ακόμη χρόνο.
Την είδηση μετέδωσαν την Παρασκευή (16/6) νορβηγικά ΜΜΕ. Ο 64χρονος Στόλτενμπεργκ διορίστηκε γ.γ. της Συμμαχίας την 1η Οκτωβρίου 2014 για μια θητεία 4 ετών, ωστόσο έχει ήδη υπηρετήσει δύο θητείες ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ και η τελευταία παρατάθηκε έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.
Τα 31 κράτη-μέλη της Συμμαχίας αναζητούν έναν ή μία διάδοχο του Νορβηγού, αλλά δεν έχουν συναινέσει σε έναν υποψήφιο.
Σύμφωνα με δύο νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NRK και την εφημερίδα Dagens Naeringsliv (DN), που επικαλούνται πηγές που δεν κατονομάζονται, ο Μπάιντεν ζητά μια νέα ανανέωση της θητείας Στόλτενμπεργκ μέχρι τη σύνοδο κορυφής που προγραμματίζεται στην Ουάσινγκτον το επόμενο έτος, η οποία θα σηματοδοτήσει τα 75 χρόνια της Συμμαχίας.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η "παγωμένη" ακόμη ένταξη της Σουηδίας (στο ΝΑΤΟ) είναι ισχυρά επιχειρήματα για να μην αλλάξει τώρα ο γενικός γραμματέας», αναφέρει η DN.
Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα ΜΜΕ, ο Μπάιντεν, του οποίου η χώρα έχει υπερισχύουσα ψήφο γι' αυτό το θέμα, ζήτησε -κατά τη διάρκεια συνάντησης στον Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα- να παραμείνει επικεφαλής του ΝΑΤΟ ο Στόλτενμπεργκ, μια πρόταση που του είχε γίνει αρχικά τον Φεβρουάριο και την είχε αρνηθεί, όπως αναφέρει το DN.
Ο Μπάιντεν θέλει να παραμείνει ο Στόλτενμπεργκ επικεφαλής του ΝΑΤΟ -Κλειστά τα χαρτιά του κρατά ο Νορβηγός
Την Τρίτη, «η πιο ισχυρή χώρα της Συμμαχίας ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρη: αυτή τη φορά, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα δεχτεί αρνητική απάντηση», διευκρινίζει το DN.
Ο Στόλτενμπεργκ επέλεγε πάντα να δίνει αόριστες απαντήσεις αναφορικά με μια νέα ανανέωση της θητείας του, ώστε να μην αποκλείσει τελείως την πιθανότητα αυτή.
«Δεν έχω καμία πρόθεση να ζητήσω παράταση» της θητείας, επανέλαβε την Παρασκευή (16/6) στις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν δηλώσεις αξιωματούχων της Συμμαχίας, σύμφωνα με τις οποίες το ΝΑΤΟ κινείται προς την ανανέωση της θητείας του Νορβηγού.
Δεδομένου ότι μεταξύ των επικρατέστερων για τη διαδοχή του Στόλτενμπεργκ, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, θα τεθεί εκτός κούρσας σε αυτό το στάδιο, αλλά αυτή θα μπορούσε να γίνει γενική γραμματέας της Συμμαχίας το επόμενο έτος, τονίζει η DN.
Στόλτενμπεργκ: Φιλοδοξία μας είναι να έχουμε την πρώτη συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου NATO-Ουκρανίας
«Φιλοδοξία μας είναι να έχουμε την πρώτη συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου NATO-Ουκρανίας στο Βίλνιους, με τον Πρόεδρο Ζελένσκι», δήλωσε επίσης από τις Βρυξέλλες ο Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Συμμαχία εργάζεται για τη δημιουργία ενός νέου Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, στο οποίο η χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και οι σύμμαχοί της θα διαβουλεύονται και θα αποφασίζουν για θέματα ασφάλειας σε ισότιμη βάση.
Ακόμη, ο 64χρονος Νορβηγός είπε ότι η φιλοδοξία είναι η πρώτη συνεδρίαση αυτού του νέου συμβουλίου να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουνίου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι στη Λιθουανία η Ουκρανία δεν θα προσκληθεί να ενταχθεί στη Συμμαχία.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι «οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής και σημειώνουν πρόοδο», αλλά αντιμετωπίζουν σκληρό έδαφος, ρωσικά στρατεύματα και σκληρές μάχες. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι η αύξηση της υποστήριξης προς το Κίεβο παραμένει ζωτικής σημασίας.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ χαιρέτισε τις νέες ανακοινώσεις από τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας της Ολλανδίας και της Δανίας για έναρξη εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 και, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για την παράδοση πυραύλων αεράμυνας μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.
Χαιρέτισε επίσης ότι οι σύμμαχοι έχουν κάνει μέχρι στιγμής συνεισφορές και δεσμεύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ στο συνολικό πακέτο βοήθειας του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η Συμμαχία εργάζεται σε ένα πολυετές πακέτο με σημαντική χρηματοδότηση, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.
Στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, οι σύμμαχοι θα λάβουν επίσης μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας, μεταξύ άλλων με νέα περιφερειακά σχέδια.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι σύμμαχοι «συνδέουν πλήρως τον σχεδιασμό για τη συλλογική μας άμυνα με τον σχεδιασμό για τις δυνάμεις, τις ικανότητές μας και τη διοίκηση και τον έλεγχό μας» και ότι το ΝΑΤΟ θα έχει πάνω από 300.000 στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα, με την υποστήριξη σημαντικών αεροπορικών και θαλάσσιων δυνατοτήτων «για την υπεράσπιση κάθε ίντσας συμμαχικού εδάφους έναντι κάθε απειλής».
Οι υπουργοί Άμυνας συμφώνησαν επίσης ένα νέο μοντέλο εκ περιτροπής για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα, καθώς και στη σημαντική αύξηση των στόχων για πυρομαχικά μάχης. Ακόμη, αναθεώρησαν το Σχέδιο Δράσης Αμυντικής Παραγωγής του ΝΑΤΟ, με μέτρα για τη συγκέντρωση της ζήτησης, την ενίσχυση των δυνατοτήτων και την αύξηση της διαλειτουργικότητας και της εναλλαξιμότητας.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι αναμένει από τους σύμμαχους του ΝΑΤΟ να αναλάβουν μια πιο φιλόδοξη δέσμευση για αμυντικές επενδύσεις στο Βίλνιους, με το 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες ως κατώτατο όριο και όχι ως ανώτατο όριο.
Η Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ συναντήθηκε επίσης για να συζητήσει τις πυρηνικές πτυχές του τρέχοντος περιβάλλοντος ασφαλείας και τη συνεχιζόμενη προσαρμογή της πυρηνικής αποτροπής της Συμμαχίας.