Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ επικρίνει τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν για «καταστροφική διπλωματία» στην Ουκρανία.
Οι διπλωματικές προσπάθειες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν αποτυχημένες και «βαθιά επιβλαβείς» για το Κίεβο, δήλωσε ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σε συνέντευξη στο γαλλικό περιοδικό Le Point.
«Δεν ήταν επιτυχία», δήλωσε ο Ράσμουσεν, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας και ένας από τους κορυφαίους διπλωμάτες στον κόσμο μέχρι να αποχωρήσει από τη βορειοατλαντική αμυντική συμμαχία το 2014.
Τα σχόλιά του έρχονται μετά την κριτική, ειδικά στην ανατολική Ευρώπη, για το πώς ο Μακρόν κράτησε ανοιχτή τη γραμμή επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με απευθείας τηλεφωνικές κλήσεις ακόμη και μετά την εισβολή στην Ουκρανία και για τις προειδοποιήσεις του να μην «ταπεινωθεί» η Ρωσία.
«Ο Μακρόν μας εξέπληξε στην αρχή της κρίσης με την κρίσιμη δήλωσή του ότι ο Πούτιν δεν πρέπει να ταπεινωθεί και ότι πρέπει να του προσφερθεί μια έξοδος διαφυγής. Τέτοιες δηλώσεις ήταν καταστροφικές και βαθιά επιβλαβείς», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.
Τα σχόλια αυτά, πάντως, έρχονται τη στιγμή που ο Μακρόν εξισορροπεί εκ νέου το μήνυμά του και δίνει πιο σταθερό τόνο κατά της Μόσχας.
Ο Μακρόν αλλάζει τόνο κατά της Μόσχας, αλλά ο πρώην γγ του ΝΑΤΟ δεν πείθεται
Σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Γάλλος ηγέτης επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι θα συνομιλήσει ξανά με τον Πούτιν τις επόμενες ημέρες για να αντιμετωπίσει την κατάσταση ασφάλειας που συνδέεται με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που βρίσκονται στις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας.
Όμως, σύμφωνα με παρατηρητές, η ομιλία του Μακρόν στον ΟΗΕ, στην οποία κατηγόρησε τη Ρωσία για σύγχρονο ιμπεριαλισμό και παρότρυνε τα αναπτυσσόμενα έθνη να συνταχθούν εναντίον της Μόσχας, σηματοδότησε μια αλλαγή στον τόνο του.
Ο Μακρόν δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να λειτουργήσουν μόνο εάν «η κυριαρχία της Ουκρανίας γίνεται σεβαστή, το έδαφός της απελευθερωθεί και προστατεύεται η ασφάλειά της».
«Η Ρωσία πρέπει τώρα να καταλάβει ότι δεν μπορεί να επιβάλει τη βούλησή της με στρατιωτικά μέσα», είπε ο Μακρόν.
Ο Ράσμουσεν, όμως, δεν φάνηκε να πείθεται. «Έχει αποδυναμώσει τη διεθνή συνοχή και νομίζω ότι μετανιώνει τώρα για αυτό και προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην γγ του ΝΑΤΟ.