Κοινό ανακοινωθέν εξέδωσαν ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο πρωθυπουργός της, Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, μπροστά στις ιστορικές προκλήσεις που επιφυλάσσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι βλέψεις της Κίνας.
Οι δύο αξιωματούχοι εσμεύτηκαν σήμερα να ενισχύσουν τους δεσμούς της συνεργασίας, σημειώνοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αυξανόμενη στρατιωτική της συνεργασία με την Κίνα έχουν δημιουργήσει το πιο τεταμένο περιβάλλον ασφαλείας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα ιστορικό σημείο καμπής»
Οι δηλώσεις τους αναφέρονται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στη διάρκεια επίσκεψης του Στόλτενμπεργκ στην Ιαπωνία, έπειτα από αυτήν που πραγματοποίησε στη Νότια Κορέα κατά την οποία παρότρυνε την Σεούλ να αυξήσει την στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και προέβη σε παρόμοιες προειδοποιήσεις για αυξανόμενη ένταση με την Κίνα.
«Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα ιστορικό σημείο καμπής στο πιο σοβαρό και περίπλοκο περιβάλλον ασφαλείας από τον τερματισμό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», αναφέρουν οι δύο ηγέτες στην ανακοίνωσή τους.
Σε αυτήν εκφράζουν επίσης ανησυχίες για τις πυρηνικές απειλές της Ρωσίας, τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα κοντά στην Ιαπωνία και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα.
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ενθαρρύνει την Κίνα σε μια στιγμή κατά την οποία ενισχύει τον στρατό της, «εκφοβίζοντας τους γείτονές της και απειλώντας την Ταϊβάν».
«Ο πόλεμος αυτός δεν είναι μόνον μια ευρωπαϊκή κρίση, αλλά πρόκληση στην παγκόσμια τάξη», πρόσθεσε.
«Το Πεκίνο παρακολουθεί στενά και αντλεί διδάγματα που μπορεί να επηρεάσουν τις μελλοντικές του αποφάσεις. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη θα μπορούσε να συμβεί αύριο στην Ανατολική Ασία», σημείωσε.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει τα λεγόμενα του Στόλτενμπεργκ.
Απαντώντας σε παρόμοια σχόλια που έκανε ο ΓΓ του NATO κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σεούλ, η Κίνα δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι είναι εταίρος των χωρών, κι όχι πρόκληση, και ότι δεν απειλεί καμίας χώρας τα συμφέροντα ή την ασφάλεια.
ΝΑΤΟ και Ασία
Καθώς το NATO αποτελείται από 30 χώρες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι τα μέλη του επηρεάζονται από τις παγκόσμιες απειλές.
Ο Κισίντα και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ-γέολ ήταν οι πρώτοι ηγέτες των χωρών τους που παρευρέθηκαν ως παρατηρητές σε σύνοδο κορυφής του NATO πέρυσι.
Η Κίνα έχει στο παρελθόν επικρίνει τις προσπάθειες του NATO να διευρύνει τις συμμαχίες του στην Ασία.
Τον Δεκέμβριο η Ιαπωνία ανακοίνωσε σαρωτικά σχέδια για την ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων, αλλαγές που κάποτε ήταν αδιανόητες για τη χώρα αυτή και που θα τη φέρουν στην τρίτη θέση μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα σε αμυντικές δαπάνες. Η ενίσχυση της συνεργασίας της με το NATO σε τομείς από την ασφάλεια στη θάλασσα και τον έλεγχο των όπλων ως τον κυβερνοχώρο και την παραπληροφόρηση θα συμβάλουν περαιτέρω στο να ανταποκριθεί στο μεταβαλλόμενο στρατηγικό περιβάλλον, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η συνάντηση αυτή ,αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έγινε ενώ η Ιαπωνία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την ετήσια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) τον Μάιο, όπου η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναμένεται να αποτελέσει κύριο θέμα συζήτησης.
Ο Κισίντα εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Κίεβο τον Φεβρουάριο για να ενισχύσει την υποστήριξή του προς την Ουκρανία στην σύγκρουση, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.