Η NASA έπιασε σήμα «καρδιακού παλμού» από το εμβληματικό της διαστημόπλοιο Voyager 2, το οποίο είχε χάσει την επαφή του με τη Γη, λόγω μιας λανθασμένης εντολής.
Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα, όπως αναφέρει το BBC, το Voyager 2, που εξερευνά το σύμπαν από το 1977, είχε χάσει την επαφή του με τον πλανήτη μας, καθώς η κεραία του μετατοπίστηκε μόλις κατά 2%, ποσοστό που ήταν όμως αρκετό για να χαθεί η επικοινωνία. Φαίνεται, όμως, πως το πρόβλημα λύθηκε, αφού η NASA ανακοίνωσε ότι έλαβε σήμα κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου ελέγχου.
Πού είναι το Voyager 2 τώρα; Πόσες ώρες χρειάζεται το σήμα για να φτάσει στη Γη
Το Voyager 2 απέχει πάνω από 19,9 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, όπου τρέχει με εκτιμώμενη ταχύτητα 55.346 χιλιομέτρων/ώρα μέσα στο διαστρικό διάστημα -το διάστημα μεταξύ των άστρων.
Από τις 21 Ιουλίου το σκάφος δεν μπορεί να λάβει εντολές ή να στείλει δεδομένα στο Deep Space Network της Nasa -μια συστοιχία γιγαντιαίων ραδιοκεραιών σε όλο τον κόσμο- και το διαστημόπλοιο δεν λαμβάνει εντολές από τους επίγειους ελεγκτές.
Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα για το σκάφος, καθώς η επαφή -αν και περιορισμένη- έχει πλέον αποκατασταθεί.
Δεδομένου ότι το διαστημόπλοιο βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων (πάνω από 12 δισεκατομμύρια μίλια), το σήμα αυτό θα χρειάστηκε περίπου 18 ώρες για να φτάσει στη Γη.
Η NASA δήλωσε ότι η είδηση επιβεβαιώνει ότι το Voyager 2 εξακολουθεί να εκπέμπει και είναι σε «καλή κατάσταση».
Πότε θα στραφεί και πάλι προς τη Γη το θρυλικό Voyager 2
Αν και δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί πλήρης επικοινωνία, το Voyager 2 είναι προγραμματισμένο να επαναφέρει τον προσανατολισμό του πολλές φορές κάθε χρόνο για να διατηρεί την κεραία του στραμμένη προς τη Γη.
Η επόμενη επαναφορά αναμένεται στις 15 Οκτωβρίου, η οποία, σύμφωνα με τη NASA, «θα επιτρέψει την επανάληψη της επικοινωνίας».
Εν τω μεταξύ, η NASA αναμένει ότι το φορτωμένο με επιστημονικά όργανα διαστημόπλοιο θα παραμείνει στην προγραμματισμένη τροχιά του μέσα στο σύμπαν.
Ο ανιχνευτής αιωρείται στο Διάστημα από το 1977, όταν εκτοξεύθηκε για να μελετήσει το εξωτερικό ηλιακό σύστημα.
Το Voyager 2 και το δίδυμό του Voyager 1 είναι τα μόνα διαστημικά σκάφη που λειτούργησαν ποτέ έξω από την ηλιόσφαιρα, την προστατευτική φυσαλίδα σωματιδίων και μαγνητικών πεδίων που δημιουργεί ο Ήλιος. Έφτασαν στο διαστρικό διάστημα το 2018 και το 2012, αντίστοιχα.
Οι ανιχνευτές σχεδιάστηκαν για να εκμεταλλευτούν μια σπάνια ευθυγράμμιση των εξωτερικών πλανητών, η οποία συμβαίνει περίπου κάθε 176 χρόνια, για να εξερευνήσουν τον Δία και τον Κρόνο.
Το Voyager 2 είναι το μοναδικό διαστημόπλοιο που πέρασε ποτέ από τον Ποσειδώνα και τον Ουρανό, ενώ το Voyager 1 απέχει πλέον σχεδόν 15 δισεκατομμύρια μίλια από τη Γη, καθιστώντας το το πιο μακρινό διαστημόπλοιο της ανθρωπότητας.
«Μπορεί να το έχετε ακούσει… Το Voyager 2 κάνει ένα διάλειμμα από την αποστολή δεδομένων μέχρι τον Οκτώβριο. Στο μεταξύ, εγώ είμαι εδώ έξω, σχεδόν 15 δισεκατομμύρια μίλια (24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) από τη Γη και τα πάω μια χαρά! - V1», έγραψε η NASA στο Twitter, την περασμένη εβδομάδα.
Κάθε διαστημικό σκάφος μεταφέρει έναν Χρυσό δίσκο με ήχους, εικόνες και μηνύματα της Γης που έχουν σκοπό να επικοινωνήσουν μια ιστορία του κόσμου μας στους εξωγήινους.
Με πληροφορίες από BBC