Ένα σχέδιο εκτιμώμενου κόστους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη ρυμούλκηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) στην ατμόσφαιρα, προκειμένου να καταστραφεί ένα μέρος του από την τριβή κι ό,τι απομείνει να πέσει σε προκαθορισμένο σημείο στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε η NASA.
Η NASA θα θέσει το 2031 εκτός λειτουργίας τον γηρασμένο ISS, προϊόν συνεργασίας των διαστημικών υπηρεσιών ΗΠΑ, Ευρώπης, Ρωσίας (αποχωρεί το 2024), Ιαπωνίας και Καναδά, αλλά η διαδικασία «συνταξιοδότησης» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.
Το πρώτο τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού εκτοξεύτηκε στον ουρανό το 1998 και έκτοτε ο ISS μεγάλωσε και άλλαξε, ενώ υποδεχόταν αστροναύτες από ολόκληρο τον πλανήτη.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε ύψος περίπου 400 χλμ. από την επιφάνεια του πλανήτη μας και στα χρόνια της λειτουργίας του από το 2000 πρόσφερε σε επιστήμονες και ερευνητές την ευκαιρία να διεξάγουν πειράματα και να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες για το διάστημα.
Το σχέδιο της ΝΑSA για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
H ΝΑSA κάλεσε προ ημερών την αμερικανική βιομηχανία να καταθέσει προτάσεις για ένα “Station Deorbit Spacecraft', ένα σκάφος, δηλαδή, που θα ρυμουλκήσει από την τροχιά του τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από την επιφάνεια της Γης, όπου θα αποσυνδεθεί και θα αφήσει τον ISS να μπει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, ώστε να καεί το μεγαλύτερο μέρος του από την τριβή και το εναπομείναν να πέσει σε προκαθορισμένο σημείο στον Ειρηνικό.
Το όλο εγχείρημα θα γίνει με «ελεγχόμενο τρόπο» προκειμένου να αποφευχθεί η συντριβή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού σε κατοικημένη περιοχή, σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε η NASA. Σχετική έκθεση που είχε δημοσιοποιήσει η ίδια τον περασμένο χρόνο ανέφερε ότι οι οι χειριστές του ISS θα πραγματοποιήσουν την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, μόλις φθάσει πάνω από την «Ακατοίκητη περιοχή του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού (SPOUA)» γύρω από το Point Nemo, την πιο απομακρυσμένη από την ξηρά τοποθεσία στον Ειρηνικό.