Μαίρη Τζάκσον: Ποια ήταν η πρώτη Αφροαμερικανή μηχανικός της ΝASA -Προς τιμήν της θα μετονομαστούν τα κεντρικά γραφεία - iefimerida.gr

Μαίρη Τζάκσον: Ποια ήταν η πρώτη Αφροαμερικανή μηχανικός της ΝASA -Προς τιμήν της θα μετονομαστούν τα κεντρικά γραφεία

NASA Μαίρη Τζάκσον
Η Μαίρη Τζάκσον © NASA
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H NASA θα ονομάσει την έδρα της στη Ουάσινγκτον προς τιμή της Μαίρη Τζάκσον, της πρώτης Αφροαμερικανής γυναίκας μηχανικού που εργάστηκε στον διαστημικό οργανισμό των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπριντενστάιν, δήλωσε ότι η Τζάκσον βοήθησε να σπάσουν τα εμπόδια για τους Αφροαμερικανούς και τις γυναίκες στον τομέα της μηχανικής και της τεχνολογίας.

Η ιστορία της Μαίρη Τζάκσον έγινε γνωστή το 2016 με την ταινία «Hidden Figures». Η Τζάκσον γεννήθηκε στο Χάμπτον της Βιρτζίνια και πέθανε το 2005. Πέρυσι η ΝASA μετονόμασε τον δρόμο έξω από την έδρα της σε «Hidden Figures Way».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν κρύβονται πια, θα συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε τις συνεισφορές των γυναικών, των Αφροαμερικανών, και ανθρώπων από όλα τα υπόβαθρα που έχουν καταστεί δυνατή την επιτυχημένη ιστορία της NASA στην εξερεύνησης»,.δήλωσε ο Μπριντενστάιν.

«Η Μαίρη Τζάκσον ήταν μέρος μιας ομάδας πολύ σημαντικών γυναικών που βοήθησαν τη NASA να στείλει τους Αμερικανούς αστροναύτες στο διάστημα», πρόσθεσε και συνέχισε: «Η Μαίρη δεν δέχτηκε ποτέ το status quo, βοήθησε να σπάσουν τα εμπόδια και να ανοίξουν ευκαιρίες για τους Αφροαμερικανούς και τις γυναίκες στον τομέα της μηχανικής και της τεχνολογίας».

NASA Μαίρη Τζάκσον
Η Μαίρη Τζάκσον κάτω δεξιά © NASA Langley Research Center via AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κίνηση έρχεται σε μια περίοδο ενδοσκόπησης στις ΗΠΑ σχετικά με ιστορικές αδικίες που υπέστησαν οι Αφροαμερικανοί.

Ο πρόσφατος θάνατος κατά τη διάρκεια κράτησης από αστυνομικούς του Τζορτζ Φλόιντ πυροδότησε διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο και ανανέωσε τις απαιτήσεις για τον τερματισμό του θεσμικού ρατσισμού.

Όπως σημειώνει το BBC, η NASA άρχισε να στρατολογεί Αφροαμερικανές κολεγιακής εκπαίδευσης τη δεκαετία του 1940 ως «ανθρώπινους υπολογιστές» αλλά βίωσαν φυλετικές διακρίσεις αλλά και διακρίσεις λόγω του φύλου τους.

Η Μαίρη Τζάκσον προσλήφθηκε το 1951 από την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Αεροναυτικής, την οποία διαδέχθηκε η NASA το 1958. Εργάστηκε υπό την Dorothy Vaughan - της οποίας την ιστορία αφηγήθηκε επίσης το «Hidden Figures» - σε διαχωρισμένη μονάδα στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια.

Η Τζάκσον πέθανε το 2005 και το 2019 της απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Η κόρη της, Κάρολιν Λιούις, τόνισε ότι η οικογένειά της αισθάνεται τιμή που η NASA συνεχίζει να γιορτάζει την κληρονομιά της μητέρας της. «Ήταν επιστήμονας, φιλάνθρωπος, σύζυγος, μητέρα και εξερευνήτρια που άνοιξε τον δρόμο για χιλιάδες άλλους να πετύχουν, όχι μόνο στη NASA, αλλά σε ολόκληρο το έθνος», σημείωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ NASA γυναίκα αφροαμερικανή μηχανικός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ