Μήπως φανταζόσασταν ότι μπορείτε να καλλιεργήσετε λαχανικά μόνος στον κήπο; Κι όμως, η NASA ανακοίνωσε πως παράγει να φτιάξει τις πρώτες πιπεριές τσίλι στο διάστημα, με τους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό να τις; δοκιμάζουν μέσα σε τάκος.
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είπε ότι οι πιπεριές τσίλι καλλιεργήθηκαν για την έρευνα του Plant Habitat-04. «Η έρευνα περιελάμβανε μικροβιακή ανάλυση για τη βελτίωση της κατανόησης των αλληλεπιδράσεων φυτών-μικροβίων στο διάστημα και την αξιολόγηση του πληρώματος για τη γεύση, την υφή και τη διατροφή των πρώτων πιπεριών που καλλιεργήθηκαν στο διάστημα», ανέφερε η NASA σε δήλωση της Παρασκευής.
Οι πιπεριές που αναπτύσσονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ήταν από την Χιλή. Είναι μια διασταύρωση μεταξύ της ποικιλίας «sandia» του νότιου Νέου Μεξικού και μιας τοπικής που καλλιεργείται στο βόρειο τμήμα της πολιτείας. Οι περισσότερες από τις πιπεριές Hatch τρώγονται όταν είναι πράσινες, αλλά η συγκεκριμένη είναι μία από τις λίγες που καταναλώνονται τακτικά τόσο στο πράσινο όσο και στο κόκκινο στάδιο της ανάπτυξης τους» ανέφερε η NASA.
Οι πιπεριές μεγάλωσαν και έφτιαξαν τάκος με αυτές
Πάντως, ο λογαριασμός του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού στο Twitter το χαρακτήρισε «ένα από τα πιο απαιτητικά πειράματα φυτών μέχρι σήμερα». Οι πιπεριές είναι «πιο δύσκολο να καλλιεργηθούν από πολλές πιθανές διαστημικές καλλιέργειες επειδή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βλαστήσουν, να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν καρπούς» είχε δηλώσει προηγουμένως η NASA.
Η αστροναύτης ης NASA Μέγκαν ΜακΆρθουρ, η οποία βρίσκεται στο ISS από τον Απρίλιο, έγραψε στο Twitter ότι μετά τη συλλογή των πιπεριών τσίλι, κι αφού κατέγραψαν τα δεδομένα, τις δοκίμασαν. «Μετά τη συγκομιδή, δοκιμάσαμε την κόκκινη και την πράσινη πιπεριά τσίλι» έγραψε στο Twitter. «Ακολούθως συμπληρώσαμε τις έρευνες (πρέπει να έχουμε τα δεδομένα!) και επιτέλους έφτιαξα τα καλύτερα διαστημικά τάκος μέχρι τώρα: fajita μοσχάρι, επανενυδατωμένη ντομάτα και αγκινάρα και πιπεριά hatch chile».