Νάιλα Μάνγκους: Ποια είναι η ΥΠΕΞ της Λιβύης που πυροδότησε το διπλωματικό επεισόδιο με τον Δένδια - iefimerida.gr

Νάιλα Μάνγκους: Ποια είναι η ΥΠΕΞ της Λιβύης που πυροδότησε το διπλωματικό επεισόδιο με τον Δένδια

Η ΥΠ ΕΞ της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, Νάιλα Μάνγκους
Η ΥΠΕΞ της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς / Φωτογραφία αρχείου: Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο τιμόνι της διπλωματίας της μεταβατικής κυβέρνησης Ντμπέιμπα της Λιβύης, η Νάιλα Μάνγκους πυροδότησε το πρωί το διπλωματικό επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια, που είχε ως αποτέλεσμα ο Έλληνας ΥΠΕΞ να μεταβεί τελικά στη Βεγγάζη.

Ποια είναι όμως η ΥΠΕΞ της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, η οποία υπέγραψε πρόσφατα τη συμφωνία της Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H Nάιλα Μάνγκους γεννήθηκε πριν από 52 χρόνια στο Κάρντιφ της Ουαλίας από Λίβυους μετανάστες, αλλά επέστρεψε σε ηλικία έξι ετών με την οικογένειά της στη Βεγγάζη, όπου και μεγάλωσε. Το 2009 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βεγγάζης, δίδαξε Ποινικό Δίκαιο και άσκησε τη δικηγορία προτού ενταχθεί στο προσωπικό του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, στο πρώτο διάστημα της εξέγερσης κατά του Μουαμάρ Καντάφι.

Η Μάνγκους έφυγε από τη Λιβύη όταν άρχισε να φουντώνει ο εμφύλιος, το 2012, απογοητευμένη με τον τροπή της λαϊκής εξέγερσης, που δίχασε τη χώρα της σε αντίπαλες φατρίες και παρατάξεις και κατέληξε στο λιντσάρισμα του Καντάφι, και μετανάστευσε στις ΗΠΑ.

Εντάχθηκε στο αμερικανικό Institute of Peace στην Ουάσιγκτον, όπου, σύμφωνα με το προφίλ της στο LinkedIn, παρείχε «στρατηγική καθοδήγηση, κατεύθυνση και συμβουλές» στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Ομάδας της Λιβύης. Με υποτροφία από το ίδρυμα Fulbright, η Μάνγκους ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη Μεταμόρφωση των Συγκρούσεων στο Eastern Mennonite University στις ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Νάιλα Μάνγκους με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ τον Αύγουστο του 2021 στη Μόσχα
Η Νάιλα Μάνγκους με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ τον Αύγουστο του 2021 στη Μόσχα / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo

Συνέχισε τις σπουδές της για το διδακτορικό της στη Διαχείριση Συγκρούσεων και Ειρήνης στο Πανεπιστήμιο George Mason στη Βιρτζίνια, ενώ διετέλεσε υπεύθυνη προγράμματος για την Οικοδόμηση της Ειρήνης και το Παραδοσιακό Δίκαιο στο Κέντρο Παγκόσμιων Θρησκειών, Διπλωματίας και Επίλυσης Συγκρούσεων στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον της Βιρτζίνια, όταν κλήθηκε να αναλάβει πολιτικό ρόλο.

Τον Μάρτιο του 2021 ανέλαβε καθήκοντα στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπε ως η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης και η πέμπτη στον αραβικό κόσμο με εφόδια τις σπουδές της για τη μετάβαση από τον πόλεμο στην ειρήνη, το όραμά της για μια «κοινωνία των πολιτών» κατά τα δυτικά πρότυπα, αλλά και τις διασυνδέσεις της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Άλλωστε φέτος τιμήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το Διεθνές Βραβείο Θαρραλέων Γυναικών, ενώ στα τέλη του περασμένου χρόνου το BBC περιέλαβε τη Μάνγκους στον κατάλογο με τις 100 Women για το έργο της στην οικοδόμηση γεφυρών με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Τον Μάιο του 2021 η Μάνγκους δέχθηκε πιέσεις να παραιτηθεί όταν κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί με ψηφίσματα του ΟΗΕ και να αποσύρει δυνάμεις της και μισθοφόρους από τη Λιβύη. Προ ημερών η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη στήριξε τη Μάνγκους, αν και το Προεδρικό Συμβούλιο -το οποίο, ωστόσο, απορρίπτει η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης- αποφάσισε να την αποπέμψει από το υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Ντμπέιμπε, η Μάνγκους συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και από αυτή τη θέση πυροδότησε το διπλωματικό επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια -προς ικανοποίηση, φυσικά, της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ