Οι κυβερνήσεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβίαση της νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, που είχε σκοπό να δοθεί τέλος στις εχθροπραξίες για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και υποτίθεται πως τέθηκε σε ισχύ σήμερα.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τις αρμενικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν την πόλη Τάρταρ και γειτονικά χωριά. Το αρμενικό υπουργείο Άμυνας κατήγγειλε ότι ο εχθρός άνοιξε πυρ με πυροβολικό εναντίον αρμενικών θέσεων σε διάφορους τομείς του μετώπου. Τα δύο μέρη κατηγόρησαν το ένα το άλλο για «χονδροειδή παραβίαση» της εκεχειρίας.
Σημειώνεται ότι χθες το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι κατέγραψε άλλες 11 απώλειες μεταξύ των στρατιωτικών του δυνάμεων, με το συνολικό αριθμό των απωλειών να φτάνει στους 974 νεκρούς, με το ξέσπασμα των συγκρούσεων με τις δυνάμεις των Αζέρων στις 27 Σεπτεμβρίου.
Τι βρίσκεται πίσω από τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ο πληθυσμός του αποτελείται στην πλειονότητά του από Αρμενίους. Καθώς η Σοβιετική Ενωση κατέρρευσε τη δεκαετία του 1980, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ψήφισε να γίνει μέρος της Αρμενίας -πυροδοτώντας έναν πόλεμο που τερματίστηκε με εκεχειρία το 1994.
Από τότε, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ παρέμεινε μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ελέγχεται από αυτονομιστές Αρμενίους που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση του Ερεβάν. Οι διαπραγματεύσεις επί δεκαετίες, με τη μεσολάβηση διεθνών δυνάμεων, δεν απέδωσαν ποτέ και δεν έχει υπάρξει ειρηνευτική συνθήκη.
Η Αρμενία στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ορθόδοξη, ενώ το πλούσιο σε πετρέλαιο Αζερμπαϊτζάν αποτελείται στην πλειονότητά του από μουσουλμάνους. Η Τουρκία έχει στενούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν, ενώ η Ρωσία είναι σύμμαχος με την Αρμενία -αν και έχει επίσης καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν.