Ένας αυτονομιστής αξιωματούχος των υπηρεσιών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Γκεγάμ Στεπανιάν, υποστήριξε ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Σύμφωνα με τον Στεπανιάν, κατά τις επιχειρήσεις του Αζέρικου Στρατού στην περιοχή, από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, οι δύο ήταν άμαχοι. Λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι τραυματίστηκαν άλλοι 138, εκ των οποίων οι 29 είναι άμαχοι.
Το πρακτορείο Reuters, που μετέδωσε τη δήλωση, δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτήν την πληροφορία.
Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (Twitter) ότι «οι άμαχοι έξι κοινοτήτων του Αρτσάχ (η ονομασία με την οποία αποκαλούν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ οι αυτονομιστές) απομακρύνθηκαν», λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε 60 θέσεις των αυτονομιστών
Από την πλευρά του, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου ότι κατέλαβε περισσότερες από 60 θέσεις των αυτονομιστών Αρμενίων κατά τις επιχειρήσεις του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
«Περισσότερες από 60 θέσεις μάχης των (αυτονομιστικών) αρμενικών δυνάμεων είναι πλέον υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεών μας» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο Ανάρ Εϊβάζοφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Οι ΗΠΑ ζητούν να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να ξεκινήσει διάλογος
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής «ανησυχούν βαθιά» για τις στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και καλούν το Μπακού να τις σταματήσει αμέσως, όπως τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.
«Αυτές οι ενέργειες επιδεινώνουν μια ήδη φρικτή ανθρωπιστική κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και υπονομεύουν τις προοπτικές ειρήνευσης» ανέφερε στην ανακοίνωσή του την Τρίτη (19/9) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
«Κάνουμε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και για την έναρξη διαλόγου μεταξύ του Μπακού και των εκπροσώπων του πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ» πρόσθεσε, και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την προσφυγή στη βία.
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Ρωσία προσπαθεί να «πείσει» Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις
Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και η Ρωσία, που δήλωσε ανήσυχη για τη «βίαιη κλιμάκωση» της κατάστασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση κατά Αρμενίων αυτονομιστών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Μόσχα προσπαθεί να φέρει ξανά το Γερεβάν και το Μπακού «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», όπως ανέφερε το Κρεμλίνο την Τρίτη (19/9).
«Το βασικό είναι να πείσουμε το Γερεβάν και το Μπακού να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να «αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Γαλλία κατά Αζερμπαϊτζάν για τις επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, τον οποίο επικρίνουν έντονα η αντιπολίτευση αλλά και μεγάλο μέρος των πολιτών της χώρας του, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Αρμένιου πρωθυπουργού, Ναζελί Μπαγντασαριάν, ο Πασινιάν και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, υπογράμμισαν ότι είναι «απαράδεκτη» η προσφυγή στη βία και τόνισαν ότι είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθούν οι διεθνείς μηχανισμοί αποκλιμάκωσης.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είπε στον Πασινιάν ότι θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Καύκασο.
Το Παρίσι καταδίκασε «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν και ζήτησε τη σύγκληση «έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
«Κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια μονομερή ενέργεια, η οποία απειλεί χιλιάδες πολίτες που έχουν ήδη πληγεί από μήνες παράνομου αποκλεισμού και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων» τόνισε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας το Μπακού «να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του και να επιστρέψει στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
Αζερμπαϊτζάν: Επικρίνει τη Γαλλία για «ισλαμοφοβική πολιτική»
Ωστόσο, το Μπακού ανακοίνωσε ότι «απορρίπτει και καταδικάζει με έντονο τρόπο» την τοποθέτηση της Γαλλίας, αφού το Παρίσι χαρακτήρισε τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν «παράνομη, αδικαιολόγητη και απαράδεκτη», ζητώντας την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Η ισλαμοφοβική πολιτική και η κατά του Αζερμπαϊτζάν πολιτική της Γαλλίας και η απαράδεκτη ανάμειξή της στις εσωτερικές μας υποθέσεις δείχνουν ότι όσο πιο μακριά είναι η Γαλλία από την περιοχή τόσο καλύτερα», τόνισε το αζέρικο υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Ανοικτά υπέρ του Αζερμπαϊτζάν η Τουρκία για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Θέση υπέρ του Αζερμπαϊτζάν πήρε ανοικτά η Τουρκία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, το Μπακού αναγκάστηκε να λάβει μέτρα στο κυρίαρχο έδαφός του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αφού οι ανησυχίες του δεν αμβλύνθηκαν μετά τον πόλεμο με την Αρμενία το 2020 στην περιοχή.
«Ως αποτέλεσμα των δίκαιων και νόμιμων ανησυχιών του για την κατάσταση, καθώς το Μπακού είχε πει επανειλημμένα ότι οι ανησυχίες του δεν μετριάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια μετά το τέλος του Δεύτερου Πολέμου του Καραμπάχ, το Αζερμπαϊτζάν αναγκάστηκε να λάβει μέτρα που κρίνει απαραίτητα στο κυρίαρχο έδαφός του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
«Πιστεύουμε ότι η συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, που διεξάγονται σχολαστικά μέχρι σήμερα, με στόχο να φέρουν αποτελέσματα, είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας και διαρκούς σταθερότητας στην περιοχή» συμπλήρωσε η Άγκυρα, σύμμαχος του Μπακού.
Τέλος, η Άγκυρα ανέφερε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.