Η εντολή του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, για αποστολή Τούρκων στρατιωτικών στο Αζερμπαϊτζάν αφορά στη διασφάλιση της λειτουργίας του κοινού κέντρου επίβλεψης Τουρκίας-Ρωσίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Εκεί, όπως γνωρίζετε, θα δημιουργηθεί κέντρο επίβλεψης [της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ] στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, στο οποίο χρειάζεται να σταλούν Τούρκοι στρατιωτικοί», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.
«Πρόκειται για ενεργοποίηση εσωτερικών διαδικασιών που προβλέπονται από τη νομοθεσία της Τουρκικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας την εισήγηση του Ερντογάν προς το Κοινοβούλιο της χώρας να εγκρίνει την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ υπογράμμισε ότι «αυτό είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας», σχολίασε επίσης ο Πεσκόφ.
Συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ
«Όσον αφορά στις συμφωνίες για τη δημιουργία κοινού κέντρου επίβλεψης στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, αυτό είναι προϊόν των διμερών συμφωνιών Ρωσίας και Τουρκίας», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Πάνω από 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 8.000.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι οι πρόσφυγες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, ότι έχουν καταστραφεί πολλά πολιτιστικά μνημεία και αστικές υποδομές και ότι οι κάτοικοί του θα χρειασθούν πρόσθετη βοήθεια.
Πούτιν: «Να μη χρησιμοποιείται η λέξη διένεξη»
Ο Πούτιν ανέφερε ότι οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν σταματήσει πλήρως, όπως και ότι η τριμερής ανακοίνωση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, του πρωθυπουργού της Αρμενίας και του Ρώσου προέδρου, που έγινε στις 9 Νοεμβρίου, «επέτρεψε να σταματήσει η αιματοχυσία και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση».
Ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η λέξη «διένεξη» δεν θα χρησιμοποιείται πλέον για την περιγραφή της κατάστασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ότι σύντομα, όπως είπε, «θα συζητάμε άλλα ζητήματα, ένα εκ των οποίων, φυσικά και το πιο επίκαιρο, είναι το ανθρωπιστικό ζήτημα».
Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ανέφερε ότι τα ανθρωπιστικά προβλήματα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εντείνονται καθημερινά, καθώς ανακύπτουν προβλήματα με την επιστροφή των προσφύγων. Είπε επίσης ότι σε διάστημα τριών ημερών έχουν μεταφερθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ 1.100 στρατιωτικοί της ειρηνευτικής δύναμης.