Ελπίδα σε Έλληνες ασθενείς που νοσούν βαριά από τον κορωνοϊό «γεννά» η έλευση -μέσα στο Σαββατοκύριακο- στη χώρα μας του Ισραηλινού καθηγητή Ιατρικής Nadir Arber, ο οποίος ανακάλυψε το πρωτοποριακό, πειραματικό -έως τώρα- φάρμακο «EXO-C24», που φαίνεται να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της Covid-19.
Το τελευταίο διάστημα ο διακεκριμένος επιστήμονας βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με τις ελληνικές υγειονομικές Αρχές, και πιο συγκεκριμένα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, με στόχο την άμεση έναρξη της κλινικής έρευνας σε ελληνικά νοσοκομεία. Όπως αποκαλύπτει στο iefimerida.gr ο ίδιος ο Nadir Arber, οι συζητήσεις τελεσφόρησαν και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Έλληνες ασθενείς θα πάρουν μέρος στις προχωρημένες κλινικές μελέτες του φαρμάκου «EXO-C24» κατά του κορωνοϊού
«Σκοπεύω να επισκεφτώ την Ελλάδα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και να δω από κοντά την κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία. Η Ελλάδα και οι Έλληνες ασθενείς υπήρξαν εξαρχής η πρώτη μας προτεραιότητα. Οι ελληνικές Αρχές και ο Σωτήρης Τσιόδρας κάνουν μια αποτελεσματική και αποδοτική δουλειά πάνω στη διαχείριση της πανδημίας και θα χαρώ να συνεργαστώ μαζί τους», δηλώνει ο Ισραηλινός καθηγητής, η ομάδα του οποίου δεν αποκλείεται σύντομα να ανακοινώσει την ανακάλυψη του νέου φαρμάκου κατά της Covid-19, που βρίσκεται σε προχωρημένες μελέτες.
Οι επαφές με την ελληνική πλευρά και η συμφωνία για συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ στη διεξαγωγή κλινικής έρευνας είχαν ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του έτους, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
«Η ζωή στην Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς»
Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, ο Nadir Arber συστήνει μεγάλη προσοχή στην επανέναρξη των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. «Ίσως η Ελλάδα να μην είναι έτοιμη ακόμη να προχωρήσει σε ανοίγματα δραστηριοτήτων, ωστόσο αντιλαμβάνομαι ότι η ζωή πρέπει να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς», τονίζει στο iefimerida.gr ο διακεκριμένος επιστήμονας, ενώ εξηγεί ότι στο Ισραήλ «αυτό συνέβη όταν εμβολιάστηκε περίπου το 55% του πληθυσμού και σίγουρα πάνω από το 80% των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».
Εξαιρετικά τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών για το ισραηλινό φάρμακο
Ο Nadir Arber, αναφερόμενος στο φάρμακο, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του ιατρικού κέντρου Ichilov στο Τελ Αβίβ, με επικεφαλής τον ίδιο, τονίζει ότι «πρόκειται για μια σωτήρια θεραπεία που θα μπορούσε να τεθεί σε κυκλοφορία εντός του έτους», και σημειώνει: «Στην ουσία πρόκειται για ένα αποτελεσματικό, γρήγορο και χαμηλού κόστους φάρμακο, το οποίο θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά μέσα σε λίγους μήνες και να καλύψει τις ανάγκες του κόσμου».
Μιλώντας, μάλιστα, για τη δράση του συγκεκριμένου φαρμάκου στην καταπολέμηση της Covid-19, λέει με νόημα: «Το φάρμακο δεν θεραπεύει την Covid-19, καθώς στην πλειονότητά τους οι ασθενείς δεν χρειάζονται θεραπεία, αλλά παρέχει συμπτωματική υποστήριξη. Στην ουσία αναστέλλει την καταιγιστική ανάπτυξη κυτοκινών (κατηγορία μικρών πρωτεϊνών) που μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για διασωλήνωση και ενδεχομένως στον θάνατο».
Από τη μάχη κατά του καρκίνου, στη μάχη κατά του κορωνοϊού
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το ισραηλινό φάρμακο στοχεύει στην κύρια οδό για την ανάπτυξη κυτοκινών. Το «μονοπάτι» NFKB, ένα πρωτεϊνικό συγκρότημα που ελέγχει τη μεταγραφή του DNA, την παραγωγή κυτοκινών και την επιβίωση των κυττάρων, σε δύο βασικά σημεία.
Η εργαστηριακή έρευνα ξεκίνησε το 1998. Ο Ισραηλινός καθηγητής και νυν διευθυντής του Integrated Cancer Prevention Center στο Tel Aviv-Sourasky Medical Center (Ichilov) επιστρέφοντας από τις μεταδιδακτορικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Columbia στην Αμερική, αποφάσισε να μελετήσει το γονίδιο CD24, μια πρωτεΐνη που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα με στόχο την αντιμετώπιση του καρκίνου. Πέρυσι, όμως, τέτοια εποχή, διαπίστωσε ότι η έρευνά του μπορεί να έχει ανταπόκριση στους ασθενείς με Covid-19.
Το εισπνεόμενο φάρμακο είναι εύκολα χορηγούμενο και μπορεί να χορηγηθεί κατ’ οίκον. Σε όλους το φάρμακο αποδείχθηκε ασφαλές και δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες.
Δεν αποκλείεται η συμμετοχή Ελλήνων ασθενών στην έρευνα των Ισραηλινών επιστημόνων
«Το δοκιμάσαμε σε 30 ασθενείς που νοσούσαν βαριά και οι 29 από αυτούς θεραπεύτηκαν εντός 3 έως 5 ημερών. Μέχρι στιγμής έχουμε ολοκληρώσει τις πρώτες κλινικές φάσεις με ασφάλεια και συνεχίζουμε», επισημαίνει o κ. Arber.
Ο Ισραηλινός καθηγητής Ιατρικής χαρακτηρίζει ως θεαματικά τα αποτελέσματα του εμβολιασμού στη χώρα του, κάνοντας λόγο για τεράστια επιτυχία της επιστημονικής κοινότητας, καθώς το Ισραήλ μετρά πλέον μικρό αριθμό ασθενών. Ωστόσο, όπως σημειώνει, η ανακάλυψη ενός φαρμάκου κρίνεται άκρως απαραίτητη, καθώς «πάντα εγκυμονεί ο κίνδυνος μια νέας, πιο απειλητικής μετάλλαξης ή η απώλεια της ανοσίας».