To... μυστήριο της Κίνας με τον Covid: Εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα, αλλά κανένας νεκρός στη Σανγκάη - iefimerida.gr

To... μυστήριο της Κίνας με τον Covid: Εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα, αλλά κανένας νεκρός στη Σανγκάη

Κάτοικοι της Σαγκάης στην Κίνα υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ για την Covid-19
Κάτοικοι της Σαγκάης στην Κίνα υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ για την Covid-19 / Φωτογραφία: AP Photo/Chen Si

Από τους πρώτους μήνες της πανδημίας διατυπώνονταν αμφιβολίες για τους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων από τον κορωνοϊό που ανακοινώνει η Κίνα, αλλά το τελευταίο διάστημα εντείνονται ακόμη περισσότερο εκτός κι αν οι τοπικές Αρχές έχουν βρει τρόπο να κάνουν.... θαύματα με την πανδημία.

Διεθνή ΜΜΕ διερωτώνται πώς είναι δυνατόν για παράδειγμα στη Σαγκάη με το δρακόντειο lockdown να έχουν ανακοινωθεί από τις αρχές Μαρτίου κάπου 280.000 κρούσματα, αλλά ούτε ένας θάνατος από την Covid-19, όταν μια τέτοια δυσαναλογία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα στατιστικά δεδομένα ανά την υφήλιο για την νόσο, η οποία εμφανίζει ποσοστό θνητότητας από 0,5% έως 1%, βάσει των στοιχείων του ΠΟΥ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κέντρο καραντίνας στο Expo Center της Σανγκάης
Κέντρο καραντίνας στο Expo Center της Σανγκάης / Φωτογραφία: AP Photo

Μολονότι υπάρχουν χώρες, όπως το Περού και το Μεξικό με ποσοστό θνητότητας έως και 6%, στην Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε πανδημία προ διετίας στην Ουχάν, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 0,8%, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Εξ ου και η απορία που οι Αρχές στη Σαγκάη δεν έχουν αναφέρει ούτε ένα θάνατο, αν και βάσει του ποσοστού θνητότητας θα έπρεπε να είχαν καταγραφεί κάπου 2.200 θάνατοι από την Covid-19. Συγκριτικά σημειώνεται ότι στο Χονγκ Κονγκ, που αντιμετώπισε τον περασμένο μήνα την κορύφωση της πανδημίας λόγω του στελέχους ΒΑ.2 της παραλλαγής Όμικρον, καθημερινά καταγράφονταν 50.000 νέα κρούσματα και κάπου 200 θάνατοι.

Η εξήγηση των κινεζικών Αρχών

Προκειμένου να δικαιολογήσει τα δυσεξήγητα η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοινώνει καθημερινά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανιχνευόμενων στην ηπειρωτική Κίνα κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά. Στη Σαγκάη επί παραδείγματι από τα 27.719 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν προχθές (Τετάρτη) μόνον τα 2.573 εμφάνισαν συμπτώματα σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές – μια δυσαναλογία που αφήνει να εννοηθεί ότι στους ασυμπτωματικούς ασθενείς – που εμφανίζονται σε χωριστή λίστα για να μειωθεί ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων – περιλαμβάνονται και εκείνοι με ήπια συμπτώματα της λίαν λοιμογόνου, αλλά λιγότερο θανατηφόρου παραλλαγής Όμικρον.

Διαγνωστικό τεστ αντιγόνου σε ηλικιωμένη κάτοικο της Σαγκάης
Διαγνωστικό τεστ αντιγόνου σε ηλικιωμένη κάτοικο της Σαγκάης / Φωτογραφία: AP Photo
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κινεζική κυβέρνηση επιμένει ότι μόνον εννέα ασθενείς νοσούν βαριά στη Σαγκάη και 69 στην υπόλοιπη χώρα!

Σκληρά lockdown επί εβδομάδες

Από τα συνολικά 29.390 νέα κρούσματα, που καταγράφηκαν στην Κίνα την Τετάρτη, τα 999 εντοπίστηκαν στο βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν, το δεύτερο μεγαλύτερο επίκεντρο της πανδημίας στην παρούσα φάση, όπου τα 24 εκατ. των κατοίκων της παραμένουν από τα μέσα Μαρτίου κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με το φερέφωνο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, την εφημερίδα Global Times, οι λοιμώξεις της κοινότητας εξαφανίστηκαν μετά από ένα μήνα σκληρού lockdown και όλα τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν μόνον σε χώρους καραντίνας. Κι ήταν στην εν λόγω επαρχία, όπου αναφέρθηκαν στις 19 Μαρτίου οι δύο τελευταίοι θάνατοι από την Covid-19 στην Κίνα, που δεν είχε αναφέρει ούτε έναν νεκρό από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

Καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Συγγενείς ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας στη Σαγκάη, ωστόσο, καταγγέλλουν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι πολλοί τρόφιμοι πέθαναν στη διάρκεια της τελευταίας έξαρσης. Στο Weibo, το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter, χρήσης ανέφερε ότι η γιαγιά του που φιλοξενείτο σε γηροκομείο της περιοχής Πουντόνγκ, πέθανε επειδή «λόγω της κακοδιαχείρισης από το ιατρικό προσωπικό πολλοί τρόφιμοι κόλλησαν τον κορωνοϊό και κατέληξε ένας μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων ανδρών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τρόφιμος του οίκου ευγηρίας Ντονγκάι στη Σαγκάη
Τρόφιμος του οίκου ευγηρίας Ντονγκάι στη Σαγκάη / Φωτογραφία αρχείου: Family of Shen Peiming via AP

Αλλά και μια άλλη χρήστης, ονόματι Λη, υποστηρίζει: «ο πατέρας μου ήταν 73 ετών και ήταν εδώ και οκτώ χρόνια στον οίκο ευγηρίας Ντονγκάι μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που τον άφησε παράλυτο. Χρειαζόταν 24ωρη φροντίδα και τον σίτιζαν μέσω σωλήνα από τη μύτη. Στις 30 Μαρτίου μου τηλεφώνησαν και μου ανακοίνωσαν τον θάνατό του, αλλά όχι από τι. Προκειμένου να συμμορφωθούμε με τα μέτρα πρόληψης εξάπλωσης της επιδημίας, δεν καταφέραμε να δούμε το πρόσωπό του για τελευταία φορά».

Ένας άλλος χρήστης, με το προσωνύμιο Ruru, καταγγέλλει ότι η γιαγιά του, που νοσηλευόταν στον ίδιο οίκο ευγηρίας, «μολύνθηκε εκεί, αλλά οι υπεύθυνοι μπλόκαραν τις πληροφορίες και δεν ειδοποίησαν τα συγγενικά της πρόσωπα. Όταν ο θείος μου επικοινώνησε μαζί τους, του είπαν ότι η γιαγιά μου ήταν καλά, αλλά αργότερα του τηλεφώνησαν και του είπαν ότι διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό και ότι θα μεταφερόταν στο νοσοκομείο Ζουπού. Έκτοτε διέκοψαν την επικοινωνία. Η γιαγιά μου πέθανε τέσσερις μέρες αργότερα...»

Πληροφορίες για τους θανάτους στον εν λόγω οίκο ευγηρίας συγκέντρωσαν και τα πρακτορεία Associated Press και Reuters και προσπάθησαν να τις επιβεβαιώσουν, αλλά δεν έλαβαν καμία απάντηση από τις Αρχές της Σαγκάης. Συγγενείς ανέφεραν ξεσπάσματα και σε άλλους δύο οίκους ευγηρίας της κινεζικής μεγαλούπολης καθώς και κάποιους θανάτους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Yψηλά ποσοστά θνητότητας όχι μόνον στην Ουχάν

Οι Αρχές στην Κίνα αναγνωρίζουν επισήμως μόνον 4.638 θανάτους από την Covid-19 – οι 4.300 εκ των οποίων στην Ουχάν και την υπόλοιπη επαρχία Χουμπέι, όπου πρωτοεντοπίστηκε η πανδημία προ διετίας. Αλλά σύμφωνα με μελέτη άνω των 100 ειδικών υπό τον Γουάνγκ Χαϊντόνγκ του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση The Lancet, στην Κίνα έχασαν τις ζωές τους από την Covid-19 17.900 άνθρωποι από την 1η Ιανουαρίου του 2020 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021, αν και δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να φθάνει τους 30.100.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη οι περισσότεροι θάνατοι (10.600) επικεντρώνονταν στην Ουχάν και την επαρχία Χουμπέι, ενώ άλλες επαρχίες της Κίνας, που ανέφεραν συνολικά μόνον 300 θανάτους από τον κορωνοϊό, ο πραγματικός αριθμός ξεπερνούσε τους 7.330.

Λόγω της αδιαφάνειας του κινεζικού καθεστώτος, το οποίο νομιμοποιεί το αυταρχικό του μοντέλο για την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας έναντι των δυτικών χωρών, τα στοιχεία του αμφισβητούνται από το ξέσπασμα της επιδημίας στην Ουχάν. Τον Απρίλιο του 2020 οι Αρχές στην Ουχάν αναθεώρησαν προς τα πάνω κατά 50% τον αριθμό των θανάτων στους 3.869. Με αυτή την αύξηση, ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην Κίνα ανήλθε σε 4.632, στους οποίους έχουν προστεθεί μόνο έξι έκτοτε! Και, ως εκ θαύματος, κανένας από την τεράστια έξαρση της επιδημίας στη Σαγκάη.



ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ