Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ επισημαίνει τον κίνδυνο δημιουργίας νομισματικής κρίσης και εισόδου της Γαλλίας σε οικονομική παρακμή, αν εφαρμοστεί το οικονομικό πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς.
«Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα κατέστρεφε όλα τα επιτεύγματα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόσαμε τα τελευταία εφτά χρόνια», υποστήριξε ο Λεμέρ, μιλώντας για τρεις βασικούς κινδύνους για τη Γαλλία μετά τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στις εκλογές. «Είναι στο χέρι μας να τους αποτρέψουμε», τονίζει.
Η ανάρτηση του Μπρούνο Λεμέρ για τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία
«Οι Γάλλοι προσήλθαν μαζικά στις κάλπες στις 7 Ιουλίου. Είπαν όχι στην ανάληψη της εξουσίας από την Εθνική Συσπείρωση. Αυτά είναι εξαιρετικά νέα. Η Γαλλία παραμένει Γαλλία, εχθρική προς τις διακρίσεις.
Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας. Αντιστάθηκαν σε δύσκολες συνθήκες. Επιστρέφουμε στην Εθνοσυνέλευση με μικρότερο αριθμό: αυτό θα πρέπει να μας οδηγήσει σε μεγάλη ταπεινότητα. Περισσότερο από ποτέ, πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι.
Η νέα πολιτική κατάσταση που προκύπτει από τη διάλυση παρουσιάζει τρεις μεγάλους κινδύνους.
Είναι στο χέρι μας να τους αποτρέψουμε.
Ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι η χρηματοπιστωτική κρίση και η οικονομική παρακμή της Γαλλίας.
Η εφαρμογή του προγράμματος του Νέου Λαϊκού Μετώπου για ρήξη με το παρελθόν θα κατέστρεφε τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθήσαμε επί επτά χρόνια, η οποία έδωσε στη Γαλλία θέσεις εργασίας, ελκυστικότητα και εργοστάσια. Αυτό το πρόγραμμα είναι υπερβολικό, αναποτελεσματικό και ξεπερασμένο. Η νομιμοποίησή του είναι αδύναμη και περιστασιακή. Δεν πρέπει να εφαρμοστεί.
Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η ιδεολογική διάσπαση του έθνους, που θα επιφέρει συνεχείς διαμάχες και συλλογική εξάντληση. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε αυτόν τον κίνδυνο. Πρέπει να ανταποκριθούμε στη δικαιολογημένη οργή και τις ανησυχίες των συμπολιτών μας, ιδίως των 10 εκατομμυρίων που ψήφισαν την Εθνική Συσπείρωση. Πρέπει να δράσουμε διαφορετικά. Πρέπει να ακούσουμε και να απαντήσουμε χωρίς καθυστέρηση, εμπλέκοντας όλες τις δυνάμεις του έθνους.
Αν δεν το κάνουμε, θα οδηγηθούμε κατευθείαν σε αδιέξοδο και σε κυβερνητική κρίση.
Αυτός είναι ο τελικός κίνδυνος.
Οι δυνάμεις της Εθνοσυνέλευσης είναι διασκορπισμένες. Οι ιδέες τους είναι ακόμη πιο διάσπαρτες. Χρειαζόμαστε επειγόντως συνοχή και σαφήνεια.
Περισσότερο από ποτέ, λοιπόν, ας επιστρέψουμε στην πραγματικότητα.
Μόλις τελειώσουν οι βουλευτικές εκλογές, ο κόσμος παραμένει. Υπάρχει ακόμα ο πόλεμος στην Ουκρανία, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ο σκληρός οικονομικός και τεχνολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των εθνών, η επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η Γαλλία δεν μπορεί να παραμείνει θεατής αυτών των ανακατατάξεων. Πρέπει να είναι ένας σημαντικός παίκτης.
Επομένως, όλες οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην οικονομία της αγοράς, στην ανάκαμψη των δημόσιων οικονομικών, στην ενεργειακή μετάβαση, στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στην ακλόνητη αποκατάσταση της εξουσίας του κράτους πρέπει να παραμερίσουν τα κομματικά τους συμφέροντα για να επιδιώξουν τον ουσιαστικό μετασχηματισμό του οικονομικού και κοινωνικού μας μοντέλου και να διεκδικήσουν την εξουσία μας.
Η θέση της Γαλλίας στον 21ο αιώνα διακυβεύεται τώρα.
Αυτό είναι το τίμημα.
Το τίμημα της πραγματικότητας».