Ένα από τα κορυφαία πόστα της ΕΕ, εκείνο της προεδρίας της Κομισιόν, φέρεται να εποφθαλμιά ο Τιερί Μπρετόν, πιθανώς και με τις ευλογίες του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.
Καθώς απομένουν λίγοι μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές, μετά τις οποίες θα ξαναγίνει η μοιρασιά των κορυφαίων πόστων της Ένωσης το κόμμα «Αναγέννηση» (“Rennaisance”) του Γάλλου προέδρου αναζητεί τον καταλληλότερο υποψήφιο για να ηγηθεί της καμπάνιας του και να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν, καθώς λήγει τον Ιούνιο η θητεία της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, που θα αποφασίσει μέχρι τις αρχές του ερχόμενου έτους αν θα διεκδικήσει την επανεκλογή της.
Κι ο Μπρετόν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να λάβει το χρίσμα, όπως αναφέρει το Politico επικαλούμενο δημοσιεύματα γαλλικών ΜΜΕ και αξιωματούχους που έχουν γνώση των διαβουλεύσεων στο κόμμα του Μακρόν. «Όλοι το ξέρουν ότι θέλει να συνεχίσει», δήλωσε Γάλλος διπλωμάτης αναφορικά με το μέλλον του νυν Επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά, που απείλησε τον Έλον Μασκ με απαγόρευση του πρώην Τwitter και νυν Χ αν η πλατφόρμα δεν συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για το περιεχόμενό της.
Το επίζηλο πόστο της προεδρίας της Κομσιόν
Η προεδρία της Κομισιόν έχει εξελιχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους ρόλους στη διεθνή πολιτική σκηνή. Η Φον ντερ Λάιεν είναι η πλέον προβεβλημένη αξιωματούχος της ΕΕ και συναντάται τακτικά με παγκόσμιους ηγέτες όπως οι πρόεδροι των ΗΠΑ και Κίνας, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, ενώ αποτέλεσε το «πρόσωπο» της ευρωπαϊκής απάντησης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η ι΄δια δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με το αν επιθυμεί μια δεύτερη θητεία σητν προεδρία της Κομισιόν, ενώ το όνομά της έχει ακουστεί και για άλλα σημαίνοντα πόστα, όπως εκείνο του ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Η διαδικασία επιλογής του νέου προέδρου της Κομισιόν
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η διαδικασία επιλογής του επικεφαλής της Κομισιόν τον ερχόμενο χρόνο, αν θα ισχύσει δηλαδή το άτυπο σύστημα ‘Spitzenkandidat’ για την επιλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους επικεφαλής υποψηφίους των μεγάλων παρατάξεων του Ευρωκοινοβουλίου, όπως είχε γίνει το 2014, ή αν θα διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως έγινε στην περίπτωση της Φον ντερ Λάιεν προ τετραετίας.
Στη Γαλλία παραδοσιακά αντιτίθενται στο σύστημα ‘Spitzenkandidat’ καθώς αφαιρεί από τους ηγέτες των κρατών την εξουσία επιλογής του προέδρου της Κομισιόν. Ως εκ τούτου, ακόμη κι αν ο Μπρετόν λάβει το χρίσμα του κόμματος του Μακρόν ως επικεφαλής υποψήφιος στις ευρωεκλογές, θα πρέπει επιπλέον να πείσει τον Γάλλο πρόεδρο, ότι αξίζει να τον στηρίξει για το κορυφαίο πόστο στις Βρυξέλλες.
Οι φιλοδοξίες του Μπρετόν
Ο Μπρετόν είναι ένας ισχυρός και φιλόδοξος επίτροπος της ΕΕ, οι αρμοδιότητες του οποίου διευρύνθηκαν τους τελευταίους μήνες για να περιλάβουν την ψηφιακή πολιτική. Στις Βρυξέλλες ο Μπρετόν έχει τη φήμη πολιτικού που ενσαρκώνει το κρατικιστικό οικονομικό όραμα της Γαλλίας και είναι πρόθυμος να αναλάβει τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Την περασμένη εβδομάδα ο Μπρετόν συμμετείχε σε εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης και αντέδρασε με ένα πλατύ χαμόγελο όταν η κουβέντα στράφηκε στις φημολογούμενες φιλοδοξίες του για την προεδρία της Κομισιόν. Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν τον έχουν προσεγγίσει για να αναλάβει επικεφαλής υποψήφιος στις ευρωοεκλογές. «Με κάλεσαν; Όχι. Μου ζήτησαν να γίνω επικεφαλής υποψήφιος [του κόμματος “Αναγέννηση”] για τις ευρωεκλογές; Όχι», δήλωσε.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα αποδεχόταν το χρίσμα. Και στη Γαλλία εντείνονται οι φήμες ότι πιθανώς να τον στηρίξει ο Μακρόν, αν και ακούγονται και άλλα ονόματα πιθανών κορυφαίων υποψηφίων της «Αναγέννησης» για τις ευρωεκλογές, όπως εκείνο του Στεφάν Σεζουρνέ, επικεφαλής της φιλελεύθερης παράταξης Renew Europe στο ευρωκοινοβούλιο. Το Politico σημειώνει επίσης ότι στο Παρίσι δεν θα έβλεπαν αρνητικά μια δεύτερη θητεία της Φον ντερ Λάιεν, αλλά όπως αναφέρει επικαλούμενο αρκετούς Γάλλους αξιωματούχους, ο Μακρόν δεν έχει ακόμη καταλήξει ποιον θα στηρίξει για την προεδρία της Κομισιόν και ίσως αποφασίσει την τελευταία στιγμή, όπως το συνηθίζει σε κρίσιμα ζητήματα.