Την κατασκευή μιας τεράστιας γέφυρας που θα ενώνει τη Σκωτία με τη Βόρεια Ιρλανδία μελετά ο Μπόρις Τζόνσον – σχέδιο που σύμφωνα με τους συμμάχους του θα μπορούσε να δώσει λύση στο γρίφο του Brexit και το ακανθώδες πρόβλημα του backstop, τη δικλείδα ασφαλείας που εμποδίζει τα σκληρά σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.
Στριμωγμένος στη γωνία από τις κινήσεις των αντιπάλων του στη Βουλή ο Τζόνσον ζήτησε σύμφωνα με ρεπορτάζ του Channel 4 News από αξιωματούχους της κυβέρνησής του να μελετήσουν το κόστος της ανέγερσης μιας γέφυρας μήκους 45 χιλιομέτρων στην Θάλασσα της Ιρλανδίας, να δουν από που θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια και να εκτιμήσουν τους πιθανούς κινδύνους ενός τέτοιου εγχειρήματος, ένας εκ των οποίων είναι οι βόμβες που ερρίφθησαν στη θαλάσσια αυτή περιοχή κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν έχουν εκραγεί.
Ειδικοί απορρίπτουν την ιδέα του Τζόνσον
Την ιδέα για την κατασκευή μιας τέτοιας γέφυρας είχε πετάξει για πρώτη φορά ο Τζόνσον το 2018, όταν ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και την επανέφερε στο τραπέζι από τη στιγμή που ανέλαβε τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα.
Εκείνη την εποχή ένας ειδικός είχε χαρακτηρίσει την ιδέα αυτή «απερίσκεπτη», που «ουδείς σώφρων εργολάβος ή υπεύθυνη κυβέρνηση» θα αναλάμβανε. «Είναι σαν θα θέλεις να χτίσεις γέφυρα που να συνδέει τη Γη με τη Σελήνη», είχε γράψει στους Κυριακάτικους Τάιμς ο Τζέιμς Ντάνκαν, συνταξιούχος μηχανικός από το Εδιμβούργο. «Έχουν κατασκευαστεί πολλές μεγάλες γέφυρες, αλλά καμία πάνω από τέτοια έκταση με βαθιά, ταραγμένα νερά. Το βάθος σε μεγάλος μέρος της προτεινόμενης διαδρομής ξεπερνά τα 300 μέτρα. Θα χρειάζονταν περίπου 30 στύλοι υποστήριξης, ύψους τουλάχιστον 426 μέτρων ο καθένας για τα βαθύτερα σημεία της γέφυρας και συνολικά 54 με ύψος που δεν έχει επιτευχθεί πουθενά στον πλανήτη».
Το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP , το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας του Τζόνσον στη Βουλή, θεωρεί ότι η ιδέα της γέφυρας θα μπορούσε να λύσει την κρίση του Brexit καθώς δεν θα υπάρχει ανάγκη για θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο νησιών. Ο εκπρόσωπος του DUP για το Βrexit, Σάμι Ουίλσον, είχε πει τότε ότι η γέφυρα θα έχει «τεράστια θετική επίπτωση στις οικονομίες των δύο χωρών».
Η... εμμονή του Τζόνσον με τις γέφυρες
Ο Τζόνσον φαίνεται ότι έχει μια... εμμονή με την ανέγερση γεφυρών, αφού στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας έχει πετάξει πολλές φορές σχετικές ιδέες. Όταν ήταν δήμαρχος του Λονδίνου είχε υποστηρίξει μια εκστρατεία υπέρ της οικοδόμησης μιας νέας γέφυρας πάνω από τον Τάμεση, η οποία εγκαταλείφθηκε όταν ανέλαβε το δημαρχιακό θώκο ο Σαντίκ Καν, αφού όμως προηγουμένως είχε στοιχίσει κάπου 43 εκατ. λίρες στους Βρετανούς φορολογούμενους για την εκπόνηση των σχετικών σχεδίων. Παλαιότερα ο Τζόνσον είχε ταχθεί επίσης υπέρ της κατασκευής μιας γέφυρας πάνω από το Στενό της Μάγχης, που θα ενώνει τη Βρετανία με τη Γαλλία.