Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Βόλφσον, είναι ο πρώτος πολιτικός που παραιτείται μετά την επιβολή προστίμου στον Μπόρις Τζόνσον για τα «κορωνοπάρτι».
Πρόκειται για την πρώτη παραίτηση μέλους της βρετανικής κυβέρνησης μετά το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον Μπόρις Τζόνσον από τις αρμόδιες Αρχές για το «Partygate», την παραβίαση -δηλαδή- των κανόνων που ίσχυαν στη Βρετανία, εν μέσω lockdown για τον κορωνοϊό, κάνοντας πάρτι.
Επιστολή παραίτησης στον Μπόρις Τζόνσον
Ο Ντέιβιντ Βόλφσον έστειλε μάλιστα και επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό, ενημερώνοντάς τον για την απόφασή του. Την επιστολή δημοσίευσε και στον λογαριασμό του στο Twitter.
Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο Βόλφσον είπε ότι είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως η «κλίμακα, το πλαίσιο και η φύση αυτών των παραβιάσεων» του νόμου σήμαινε ότι «δεν ταιριάζουν με το κράτος δικαίου και αυτή η συμπεριφορά δεν γίνεται να μην τιμωρηθεί από το Σύνταγμα».
«Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, σύμφωνα με τις υπουργικές και επαγγελματικές μου υποχρεώσεις να υποστηρίξω και να τηρήσω το κράτος δικαίου, δεν έχω άλλη επιλογή από το να υποβάλω την παραίτησή μου», τόνισε στην επιστολή του προς τον Μπόρις Τζόνσον.
Τα πάρτι του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ
Υπενθυμίζεται πως ο Μπόρις Τζόνσον κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε πολλά πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown, συμπεριλαμβανομένου ενός πάρτι γενεθλίων στις 19 Ιουνίου 2020.
Αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να παραιτηθεί ο Μπόρις Τζόνσον, 54 από τους Συντηρητικούς βουλευτές του θα πρέπει να υπογράψουν επιστολή δυσπιστίας για να γίνει εσωτερική ψηφοφορία για το μέλλον του.
Πάντως, η παραίτηση του Ντέιβιντ Βόλφσον ήρθε λίγες ώρες αφότου ένας βουλευτής των Τόρις, ο Νάιτζελ Μιλς, ζήτησε από τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας πως δεν γίνεται να στηρίζει τον πρωθυπουργό σε αυτή τη θέση. Ωστόσο, άλλοι συντηρητικοί βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων υπουργών του, έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον Τζόνσον, στηρίζοντάς τον.
Από την πλευρά του, ο Βόλφσον, αναφερόμενος σε αυτή τη σύγκρουση, είπε στην επιστολή παραίτησής του ότι η Βρετανία θα μπορούσε «να υπερασπιστεί αξιοπρεπώς τους δημοκρατικούς κανόνες» μόνο εάν η κυβέρνηση είναι «αφοσιωμένη τόσο στην τήρηση του νόμου όσο και στο κράτος δικαίου».