Παραιτείται από βουλευτής ο Μπόρις Τζόνσον λόγω της υπόθεσης «Partygate», εν μέσω κορωνοϊού, την περίοδο του lockdown.
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την έκθεση της Επιτροπής Ασυλίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων, που εξέτασε το αν παραπλάνησε το Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2021 σχετικά με τα «κορωνοπάρτι» στην Ντάουνινγκ Στριτ την περίοδο του δεύτερου lockdown, τον Νοέμβριο του 2020, με τον πρώην πρωθυπουργό να εικονίζεται τότε σε πάρτι με κόσμο και με ένα ποτήρι κρασί ανά χείρας.
Τότε, τον Δεκέμβριο του 2021, δήλωνε επανειλημμένα πως δεν γνώριζε ότι οι συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ, εν μέσω πανδημίας, «παραβίαζαν τους κανόνες» που είχε επιβάλει η κυβέρνηση του.
Ο Μπόρις Τζόνσον, παραιτούμενος από το βουλευτικό αξίωμα, κατηγόρησε την Επιτροπή Ασυλίας πως επιχειρούν να τον «πετάξουν έξω» από το πολιτικό σκηνικό, εξαπολύοντας «πυρά» σε δήλωσή του, λέγοντας πως δεν έχουν ούτε «ίχνος» αποδεικτικού στοιχείου.
Η σημερινή του δήλωση βέβαια έρχεται σε μερική αντίθεση με όσα ισχυρίστηκε τον Μάρτιο, κατά την εξέτασή του από την Επιτροπή Ασυλίας, καθώς τότε είχε δηλώσει πως όντως παραπλάνησε το νομοθετικό σώμα, αλλά δεν το έκανε αυτό εσκεμμένα.
«Δεν είπα ψέματα και πιστεύω πως η επιτροπή βαθιά μέσα της το γνωρίζει», είχε πει τότε ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός.
Τζόνσον: «Αποχωρώ από το κοινοβούλιο, τουλάχιστον προς το παρόν» -«Πυρά» με στόχο τον Σούνακ
«Είναι πολύ λυπηρό που αποχωρώ από το κοινοβούλιο – τουλάχιστον προς το παρόν. Με αναγκάζει μια χούφτα ανθρώπων, που δεν έχουν αποδείξεις για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους και χωρίς την έγκριση ακόμη και των μελών του Συντηρητικού κόμματος και, πολύ περισσότερο, του εκλογικού σώματος» ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
Σε αυτήν, που σημειωτέον αριθμεί 1000 λέξεις, δεν δίστασε να εξαπολύσει «πυρά» και προς τον Ρίσι Σούνακ, προσθέτοντας και έντονη πολιτική χροιά, λέγοντας:
«Όταν έφυγα από την πρωθυπουργία, ήμαστε μόνο λίγες μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις. Τώρα, η ψαλίδα έχει ανοίξει πολύ. Λίγα χρόνια αφότου κερδίσαμε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία εδώ και μισό αιώνα, αυτή βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο. Το κόμμα μας πρέπει να επανακτήσει την έννοια του momentum και την πίστη της στο τι πρέπει να κάνει η χώρα.
Πρέπει να δείξουμε πώς θα εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο βαθμό το Brexit και χρειάζεται να βάλουμε μπροστά μια ατζέντα υπέρ της ανάπτυξης και των επενδύσεων».
Ο κατάλογος Τζόνσον για το ποιοι πρέπει να τιμηθούν, που προκάλεσε αντιδράσεις
Νωρίτερα σήμερα είχε δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος των προσώπων στα οποία ο Τζόνσον, ως πρώην πρωθυπουργός, πρότεινε να δοθούν διακρίσεις, τίτλοι ευγενείας ή έδρες στη Βουλή των Λόρδων. Η λίστα αυτή συντάσσεται από τους πρώην πρωθυπουργούς και εξετάζεται από μια κυβερνητική επιτροπή και από την Ντάουνινγκ Στριτ.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται οι σύμμαχοί του στην εκστρατεία για το Brexit, πρώην συνεργάτες του στην κυβέρνηση, μια κομμώτρια, όχι όμως και ο πατέρας του, ο Στάνλεϊ Τζόνσον.
Η εφημερίδα The Times είχε γράψει τον Μάρτιο ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα ζητούσε να δοθεί τίτλος ευγενείας στον πατέρα του, όμως το όνομά του δεν περιλαμβάνεται στη λίστα.
Υπάρχουν όμως τα ονόματα της πρώην υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ (παίρνει τον τίτλο «ντέιμ») και του ευρωσκεπτικιστή βουλευτή Τζέικομπ Ρις-Μογκ (γίνεται «σερ»).
Στη λίστα των συμβούλων, των συντακτών των ομιλιών και των προσωπικών βοηθών που προτείνονται υπάρχει και το όνομα της Κέλι Ντοτζ, μιας κομμώτριας στο Κοινοβούλιο.
Στη Βουλή των Λόρδων, τα μέλη της οποίας δεν εκλέγονται αλλά διορίζονται, μπαίνει ο Σον Μπέιλι, πρώην υποψήφιος για τον δήμο του Λονδίνου, που κατηγορήθηκε ότι παραβίαζε τους κανόνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αντιθέτως, παρά τις εικασίες, δεν επιβραβεύονται η Ναντίν Ντόρις, η πρώην υπουργός Πολιτισμού του Τζόνσον, και ο Αλόκ Σάρμα, ο πρόεδρος της COP26, της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, το 2021. Εάν διορίζονταν στη Βουλή των Λόρδων θα έπρεπε να παραιτηθούν από βουλευτές και να προκηρυχθούν εκλογές στις περιφέρειές τους.
Η Ντόρις πάντως είπε ότι παραιτείται, με άμεση ισχύ, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, σε μια περίοδο που τα ποσοστά των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται πολύ χαμηλά, έπειτα από 13 χρόνια στην εξουσία.
Ο κατάλογος του Τζόνσον προκάλεσε αντιδράσεις και στα δύο μεγάλα κόμματα.
Η αντιπρόεδρος των Εργατικών Άντζελα Ρέινερ χαρακτήρισε τη λίστα «αρρωστημένη προσβολή». Ένας Συντηρητικός βουλευτής, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι ο κατάλογος είναι «βαθύτατα ντροπιαστικός» και δείχνει ότι ο Τζόνσον δεν έχει μετανοήσει για τίποτα.