Ο Ζοζέπ Μπορέλ, σε μια εκτενή συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, αναφέρεται στα ζητήματα που έχουν ανακύψει στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, οι οποίες, όπως λέει, επιδεινώθηκαν την τελευταία δεκαετία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, με συνέπεια να αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλον περισσότερο ως αντίπαλο και ανταγωνιστή, παρά ως εταίρο.
Δεδομένης αυτής της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, επισημαίνει ότι η παραίτηση από την αρνητική ρητορική θα ήταν καλή αρχή για την έναρξη ενός έντιμου και απευθείας διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η στάση της ΕΕ στο ζήτημα Ναβάλνι δεν συνιστά επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, επειδή η ίδια η Ρωσία πρέπει να τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της.
Στη συνέντευξή του ο Ζοζέπ Μπορέλ επιβεβαίωσε εκ νέου ότι η ΕΕ θεωρεί ότι η απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι έχει πολιτικά κίνητρα και επικαλέσθηκε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση «Yves Rocher», για την οποία καταδικάστηκε. Παράλληλα, ζήτησε την απελευθέρωση του Ναβάλνι, όπως επίσης «και των χιλιάδων ειρηνικών διαδηλωτών και των δημοσιογράφων».
Νωρίτερα, η ρωσική κυβέρνηση είχε κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση για επέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις, λόγω της θέσης της στην υπόθεση Ναβάλνι.
Ο Μπορέλ, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τον αγωγό Nord Stream-2, είπε ότι δεν πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό έργο, και την απόφαση για το μέλλον του πρέπει να τη λάβουν οι χώρες που συμμετέχουν στην κατασκευή του.
Μιλώντας για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, ο Ζοζέπ Μπορέλ απέρριψε τους ισχυρισμούς των επίσημων Ρώσων αξιωματούχων ότι στη Δύση εμποδίζουν την προώθηση του ρωσικού εμβολίου, λέγοντας ότι το ρωσικό εμβόλιο μπορεί να εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ, όμως μόνον εφόσον οι ειδικοί πεισθούν για την ποιότητά του και την αποτελεσματικότητά του.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική προτίθεται να συναντηθεί στη Μόσχα τόσο με τους εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης όσο και της κοινωνίας των πολιτών. Δεν προβλέπεται συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Μπορέλ δήλωσε ότι θα ήθελε να συναντηθεί με τον Ναβάλνι. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης, είπε ότι την απόφαση θα λάβει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών της Ρωσίας.