Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κύρπου, Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και τον ΥΠ.ΕΞ, Ν. Χριστοδουλίδη.
Ο κ. Μπορέλ εξέφρασε τη δέσμευση της ΕΕ στη συνέχιση της προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία και η ΕΕ καταδικάζει. Στο επίκεντρο των συζητήσεών τους ήταν οι τουρκικές παραβιάσεις εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Μπορέλ για τις έκνομες τουρκικές ενέργειες και την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας με όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της γύρω περιοχής, την προσήλωση της Κύπρου στη διεθνή νομιμότητα, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία του για τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας που ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε τη δέσμευση της ΕΕ στη συνέχιση της προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία και η ΕΕ καταδικάζει. Τόνισε επίσης, πως η εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ αποτελούν αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Σαφή μηνύματα στην Αγκυρα από ΕΕ
Η ΕΕ θα συνεχίσει να αποστέλλει σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα, για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, ασκώντας πιέσεις για άμεσο τερματισμό των τουρκικών παραβιάσεων και επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα, είπε σημειώνοντας ότι τα συγκεκριμένα μηνύματα θα μεταφέρει ο ίδιος προσωπικά στην Άγκυρα, αναφέρθηκε στη συνάντηση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο για τη στήριξη και την εκφρασθείσα αλληλεγγύη, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή η αλληλεγγύη πρέπει για να είναι αποτελεσματική και να μεταφράζεται σε δράσεις.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε εκ νέου τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την πρόταση του προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη όσον αφορά τη διαχείριση του φυσικού αερίου και εξέφρασε την ελπίδα, αλλά και τη δική του ετοιμότητα, για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν με σκοπό τη συνολική λύση του Κυπριακού.
«Πρώτα απ’ όλα, η ΕΕ είναι σταθερά υποστηρικτική προς την Κυπριακή Δημοκρατία, την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», σημείωσε ο κ. Μπορέλ. «Το μήνυμά μου», πρόσθεσε, «είναι ένα μήνυμα ισχυρής αλληλεγγύης. Οι ανησυχίες της Κύπρου, οι δικές σας ανησυχίες, είναι και ανησυχίες της ΕΕ».
Στην επιλογή αυτής της χρονικής στιγμής για την επίσκεψη Μπορέλ στην Κύπρο στάθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι είναι σκόπιμη και στέλνει το μήνυμα ότι η Ένωση των 27 κρατών – μελών «είναι παρούσα και εμπλέκεται στην Ανατολική Μεσόγειο και στέκεται ενωμένη πίσω από τα κράτη μέλη της έναντι απειλών και επιθετικότητας, όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις».
Ανέφερε επίσης ότι με τον κ. Μπορέλ συζήτησαν «συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους θα απαντήσει η ΕΕ έναντι της κλιμάκωσης από την Τουρκία, εφαρμόζοντας και ενισχύοντας τις υφιστάμενες αποφάσεις της, στο πλαίσιο που έχουν συμφωνηθεί από το Συμβούλιο».
Ο κ. Μπορέλ ανέφερε επίσης ότι «σε σχέση με τις τουρκικές γεωτρήσεις η ΕΕ συνεχώς επιδεικνύει την αταλάντευτη υποστήριξή της και αλληλεγγύη της με την Κύπρο όπως έχει εκφρασθεί σε διάφορα συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και πιο πρόσφατα στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τον Μάιο και επίσης δια μέσου απτών μέτρων που έχουν ληφθεί».
Είπε επίσης ότι «θεωρώ ότι πρέπει επίσης να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια κλιμάκωση η οποία θα ήταν επιζήμια για όλους μας».
«Γι’ αυτό πρέπει να συζητηθεί καλή τη πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας η οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, πρόσθεσε. Γιατί, σημείωσε, «στο τέλος της ημέρας πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε καλοί γείτονες και γι αυτό και δημιουργήθηκε η ΕΕ, για να υποστηρίξει τις καλές γειτονικές σχέσεις και να βρίσκει λύσεις μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων».
Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ στέκεται ενωμένη απέναντι στις απειλές της Τουρκίας με πράξεις
Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η χρονική στιγμή της επίσκεψης σας δεν είναι τυχαία». Είναι, σημείωσε, «σκόπιμη, στοχεύει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι η ΕΕ, μια Ένωση των 27 κρατών – μελών, είναι παρούσα και εμπλέκεται στην Ανατολική Μεσόγειο και στέκεται ενωμένη πίσω από τα κράτη μέλη της έναντι απειλών και επιθετικότητας, όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις». Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει εις βάθος τον κ. Μπορέλ για τις κλιμακούμενες προκλήσεις και παράνομες δραστηριότητες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.
«Τον ενημέρωσα για την παράνομη γεωτρητική επιχείρηση στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ μας, η οποία έχει πλήρως οριοθετηθεί με τις γειτονικές χώρες και έχει έπειτα αδειοδοτηθεί σε Ευρωπαϊκές εταιρείες, στην πλήρη βάση του διεθνούς δικαίου».
«Οι ενέργειες της Τουρκίας στοχεύουν όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την περιοχή και την ΕΕ στο σύνολό της», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Αντί να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Κυβέρνησης της Κύπρου να διαπραγματευθεί καλή τη πίστη την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των αντίστοιχων ακτών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μια πρόσκληση την οποία έχει χαιρετίσει η ΕΕ, η Τουρκία έχει επιλέξει την οδό της διπλωματίας των κανονιοφόρων», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, ότι δεν μπορεί να δει κανείς απομονωμένα τις ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλλον, αποτελούν μια αφορμή και μέρος μιας ανησυχητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην περιοχή, όπου η Τουρκία εφαρμόζει μια ρεβιζιονιστικής πολιτικής, η οποία εφαρμόζεται με την χρήση βίας.
Είπε επίσης ότι με τον κ. Μπορέλ συζήτησαν πως υπό το φως της συμπεριφοράς της Τουρκίας, ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά. Αυτό, πρόσθεσε, «είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί στο επερχόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων».
«Από την πλευρά μας, είναι σαφές και αυταπόδεικτο ότι μια απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε ουσιαστική σχέση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των παράνομων δραστηριοτήτων της και ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών», επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν «συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους θα απαντήσει η ΕΕ έναντι της κλιμάκωσης από την Τουρκία, εφαρμόζοντας και ενισχύοντας τις υφιστάμενες αποφάσεις της, στο πλαίσιο που έχουν συμφωνηθεί από το Συμβούλιο».