Ο Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Κινέζου πρέσβη στη Γαλλία, που αμφισβητεί την κυριαρχία των χωρών που ανεξαρτητοποιήθηκαν με το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ εξέφρασε την ενόχλησή του για τις δηλώσεις του Λου Σαγιέ, ο οποίος εκτίμησε ότι οι χώρες που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση «δεν έχουν πραγματικό καθεστώς βάσει του διεθνούς δικαίου διότι δεν υπήρξε διεθνής συμφωνία για να οριστικοποιηθεί το καθεστώς τους ως ανεξάρτητες χώρες».
Όπως τόνισε ο κ. Μπορέλ, «η ΕΕ μπορεί μόνο να υποθέσει ότι αυτές οι δηλώσεις δεν αντιπροσωπεύουν την επίσημη πολιτική της Κίνας».
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι, σε ό,τι αφορά την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο την οποία η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε το 2014, ο Κινέζος πρέσβης στη Γαλλία δήλωσε: «Εξαρτάται από το πώς βλέπει κανείς το πρόβλημα. Υπάρχει η Ιστορία. Η Κριμαία αρχικά ήταν ρωσική. Ο Χρουστσόφ ήταν αυτός που προσέφερε την Κριμαία στην Ουκρανία την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης».
Δεν αντέδρασε μόνο ο Μπορέλ -Οργή στη Γαλλία για προκλητικές δηλώσεις του Κινέζου πρέσβη στη χώρα
Ο Κινέζος διπλωμάτης ζήτησε να σταματήσει η «στρεψοδικία» στο θέμα των μετασοβιετικών συνόρων. «Τώρα το πιο επείγον είναι να σταματήσουν, να υπάρξει εκεχειρία» μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, εκτίμησε.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «ενημερώθηκε με κατάπληξη» για τις δηλώσεις αυτές και ζήτησε από την Κίνα «να δηλώσει αν αντικατοπτρίζουν τη θέση της, κάτι που ελπίζουμε να μην συμβαίνει».
Η Ουκρανία αναγνωρίστηκε διεθνώς «στα σύνορα τα οποία περιλαμβάνουν την Κριμαία το 1991 από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένης της Κίνας, μετά την πτώση της ΕΕΣΔ ως νέο κράτος μέλος του ΟΗΕ», υπογράμμισε το Παρίσι, υπενθυμίζοντας ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 είναι «παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου».