Μήνυμα προς το Πακιστάν να ζητήσει ελάφρυνση χρέους από την Κίνα, μετά το καταστροφικό φετινό πέρασμα των μουσώνων, έστειλε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.
Παράλληλα, δήλωσε χθες Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να προσφέρουν υποστήριξη στο Πακιστάν.
Σημειώνεται πως το ένα τρίτο της επικράτειας της χώρας πλημμύρισε εξαιτίας των βροχοπτώσεων του μουσώνα.
«Το μήνυμά μας είναι απλό. Είμαστε παρόντες για το Πακιστάν, όπως ήμασταν και σε προηγούμενες φυσικές καταστροφές», και η Ουάσινγκτον θα συμβάλει «στην ανοικοδόμηση» της χώρας, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έπειτα από συνάντησή του στην Ουάσινγκτον με τον πακιστανό ομόλογό του Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι.
«Παρότρυνα επίσης τους συνομιλητές μας να συζητήσουν με την Κίνα όσον αφορά (...) την ελάφρυνση και την αναδιάρθρωση του χρέους ώστε το Πακιστάν να μπορέσει να συνέλθει πιο γρήγορα από τις πλημμύρες», πρόσθεσε.
Κίνα: Εταίρος-κλειδί για το Πακιστάν
Η Κίνα είναι οικονομικός και πολιτικός εταίρος-κλειδί για το Πακιστάν, όπου εκτελούνται έργα για τη δημιουργία «οικονομικού διαδρόμου», αξίας 54 δισεκ. δολαρίων και πλέον, για τη σύνδεση της δυτικής Κίνας με τον Ινδικό Ωκεανό.
Οι ΗΠΑ, η συμμαχία των οποίων με το Πακιστάν, κληρονομιά του ψυχρού πολέμου, αμφισβητείται, επαναλαμβάνουν πως το Πεκίνο να δρέψει οφέλη ενώ το Ισλαμαμπάντ θα φορτωθεί επαχθές χρέος — αλλά οι πακιστανικές αρχές αψηφούν τις προειδοποιήσεις.
1600 νεκροί από τις πρωτοφανείς πλημμύρες στο Πακιστάν
Πάνω από 1.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των πλημμυρών στο Πακιστάν, που ξερίζωσαν 7 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ εκφράζονται φόβοι πως φυσικές καταστροφές όπως αυτή θα επαναλαμβάνονται ολοένα πιο συχνά, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να χορηγήσουν ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 56 εκατομμυρίων δολαρίων, έστειλαν 17 αεροσκάφη με προμήθειες και σχεδιάζουν επίσης πιο μακροπρόθεσμη υποστήριξη.
Ο Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, από την πλευρά του, κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που υπέγραψε τον Αύγουστο νόμο που προβλέπει ιστορικές επενδύσεις για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, να κάνει περισσότερα για την «κλιματική δικαιοσύνη».
«Δεν είναι σημαντικό να ‘ανοικοδομήσουμε καλύτερα’ (σ.σ. ‘Build back better’ στα αγγλικά, αναφορά σε προεκλογικό σλόγκαν του κ. Μπάιντεν) μόνο εδώ. Αυτή η κρίση στο Πακιστάν μας προσφέρει την ευκαιρία να ‘ανοικοδομήσουμε καλύτερα’ —με τρόπο πιο πράσινο, πιο ανθεκτικό στα κλιματικά φαινόμενα— και στη δική μας χώρα».
Το Πακιστάν, η χώρα με τον πέμπτο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, δεν αντιπροσωπεύει παρά το 0,8% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Μήνυμα Μπλίνκεν προς Πακιστάν για να διατηρήσει «υπεύθυνη σχέση» με την Ινδία
Ο Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε επίσης στο Ισλαμαμπάντ να διατηρήσει «υπεύθυνη σχέση» με το Νέο Δελχί.
Ο διάλογος ανάμεσα στο Πακιστάν και στην Ινδία ανεστάλη μετά τα ινδικά πλήγματα τον Φεβρουάριο του 2019 έπειτα από φονική επίθεση που αποδόθηκε σε μαχητές υποστηριζόμενους από το Ισλαμαμπάντ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποδέχθηκε το βράδυ της Δευτέρας, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πακιστανό ομόλογό του, τον ινδό ΥΠΕΞ Σουμπραμανιάμ Τζαϊσάνκαρ, με τον οποίο θα έχει επισήμως συνάντηση σήμερα.
Δεν προβλέπεται συνάντηση των κ.κ. Μπούτο Ζαρντάρι και Τζαϊσάνκαρ στην Ουάσινγκτον.