Μπλίνκεν: Αναγκαία όσο ποτέ η συνεργασία μεταξύ των χωρών της Δύσης - iefimerida.gr

Μπλίνκεν: Αναγκαία όσο ποτέ η συνεργασία μεταξύ των χωρών της Δύσης

Άντονι Μπλίνκεν
Άντονι Μπλίνκεν © AP Photo/Virginia Mayo, Pool
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι η συνεργασία μεταξύ των συμμάχων είναι πολύ περισσότερο σημαντική από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στην πρόσφατη ιστορία και ότι οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων.

Μιλώντας κατά την τελευταία ημέρα, της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες, ο Μπλίνκεν συνέχισε αυτό που αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν επίθεση γοητείας, με στόχο να κερδίσει την υποστήριξη συμμάχων που τέθηκαν στο περιθώριο στη διάρκεια των τεσσάρων σκληρών χρόνων της προεδρίας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που ήταν ο προκάτοχος του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ήρθα εδώ έχοντας ιδιαίτερα στο μυαλό μου να ξεκαθαρίσω την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να αναζωογονήσουν τις συμμαχίες μας και τις συμπράξεις μας», δήλωσε ο Μπλίνκεν έχοντας στο πλάι του την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Σοφί Βιλμές.

Ο Μπάιντεν μίλησε αργότερα με τους ηγέτες της ΕΕ, μέσω βιντεοδιάσκεψης. Πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται μία τέτοια κίνηση, αφού ο πρώην Δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε πράξει το ίδιο το 2009.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με την Ουάσινγκτον για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε στους Αμερικανούς διπλωμάτες στις Βρυξέλλες ότι ίδιος επιθυμεί την αποκατάσταση και τον «εκσυγχρονισμό» των σχέσεων, δίνοντας έμφαση σε νέες προκλήσεις, τις οποίες και περιέγραψε ως την άνοδο της Κίνας, την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, την κλιματική αλλαγή, μία νέα και προκλητική Ρωσία, αλλά και τη διατήρηση τεχνολογικού προβαδίσματος από τις ΗΠΑ, απέναντι στους ανταγωνιστές τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχει ιδιαίτερη αξία, περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τότε που εμπλέκομαι με αυτά τα ζητήματα, στην εξεύρεση τρόπων συνεργασίας και πάλι» δήλωσε ο Μπλίνκεν, ο οποίος είναι έμπιστος του Μπάιντεν, με εμπλοκή δεκαετιών στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Ο ίδιος κέρδισε την υποστήριξη της ΕΕ προχθές, Τετάρτη, για ένα αμερικανικό σχέδιο αντιμετώπισης από κοινού της κινεζικής ισχύος μέσω ενός επίσημου διαλόγου, τον οποίο το Πεκίνο ήλπιζε να αποφύγει, κάνοντας θετικά σχόλια για Ευρωπαίους αξιωματούχους, τους οποίους ο Τραμπ επεδίωκε να υπονομεύει.

«Το βασικό δόγμα της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις είναι οι διαβουλεύσεις με τους φίλους μας, εγκαίρως και συχνά», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ωστόσο, ανοιχτά ζητήματα υπάρχουν, όπως, η αγορά ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία, οι συζητήσεις της Άγκυρας να αγοράσει ακόμη περισσότερους, αλλά και ο ενεργειακός αγωγός Nord Stream 2 που τελεί υπό κατασκευή μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας, για τον οποίο ο Μπλίνκεν ξεκαθάρισε την αντίθεση της Ουάσινγκτον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μερικοί από τους συμμάχους μας, κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση» δήλωσε ο ίδιος προχθές, Τετάρτη, αναφερόμενος στην οπισθοχώρηση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία, στην Πολωνία και στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι δεν κατονόμασε τις χώρες.

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών έδωσε έμφαση στο γεγονός της συγκρότησης συμμαχιών για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων και στο ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να πληρώνουν για τη δική τους ασφάλεια, τονίζοντας: «Δε μπορούμε να διατηρήσουμε αποτελεσματικές συμμαχίες χωρίς να δείχνουμε πως αυτές αποδίδουν για τον αμερικανικό λαό».

Η απόφαση που έλαβε η Κίνα τη Δευτέρα για την εφαρμογή αντιποίνων κατά της επιβολής κυρώσεων από τη Δύση σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, φαίνεται να φέρνει πιο κοντά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάλεσαν τους Κινέζους διπλωμάτες, ζητώντας εξηγήσεις για την επιβολή κυρώσεων από το Πεκίνο κατά Ευρωπαίων. Οι κυρώσεις αυτές φέρονται να πηγαίνουν πολύ πιο μακριά από τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσω σχέσεων που έχουν χρονική διάρκεια, όπως αυτή μεταξύ των χωρών μας, αλλά και αυτές που υπάρχουν μέσω της ΕΕ και μέσω του ΝΑΤΟ…, μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις» είπε ο Μπλίνκεν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επικαλούμενος την «καταστροφική» πανδημία COVID-19, ο Μπλίνκεν υποσχέθηκε να συνεργαστεί με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην παγκόσμια διανομή των εμβολίων, αλλά και να διασφαλίσει ότι έχουν προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση πανδημιών στο μέλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αντονι Μπλίνκεν ΕΕ ΝΑΤΟ Κίνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ