Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την επόμενη πανδημία που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα έκρουσε ο Μπιλ Γκέιτς, καθώς όπως υποστηρίζει, δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη.
Σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, δεν γίνονται αρκετά πράγματα για να προετοιμαστούμε για μια επόμενη πανδημία. Στην έκθεση, ο συνιδρυτής της Microsoft και η πρώην σύζυγος του, προκαλούν τα κράτη να επενδύσουν μακροπρόθεσμα σε συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς επίσης ζητούν τη μείωση των ανισοτήτων σχετικά με τα εμβόλια και τους πόρους, μεταξύ εθνών υψηλού και χαμηλού εισοδήματος.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη The Wall Street Journal, ο δισεκατομμυριούχος Γκέιτς, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα ετοιμάζεται για την επόμενη υγειονομική κρίση.
«Ανησυχώ λίγο ότι η προσοχή στην ετοιμότητα για μια πανδημία είναι χαμηλότερη από ό,τι θα περίμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε, χρειάζεται να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε ένα εμβόλιο να μπορεί να παρασκευαστεί εντός 100 ημερών, αλλά και αυτό να είναι διαθέσιμο για χρήση σε παγκόσμια κλίμακα εντός των επόμενων 100 ημερών.
Το 2015, ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποίησε για την απειλή μιας παγκόσμιας πανδημίας πάνω στην ανθρώπινη ζωή. Στην έκθεση Goalkeepers Report για το 2021, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, υπογραμμίζει ότι επιπλέον 10 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν έλαβαν βασικά εμβόλια για την παιδική ηλικία το περασμένο έτος, εξαιτίας διαταραχών των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Άλλα 31 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγήθηκαν σε ακραία φτώχεια από την πανδημία, ενώ η απασχόληση μεταξύ των γυναικών αναμένεται να παραμείνει κατά 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χαμηλότερη σε όλο τον κόσμο φέτος, από ό,τι ήταν το 2019.
Ο Covid-19 έχει εμβαθύνει αυτό που ήταν ήδη ένα βαθύ χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, δήλωσε ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς, στον αμερικανικό ιστότοπο, STAT.
«Κάθε ανισότητα-πλούσιοι εναντίον φτωχών στις ΗΠΑ, σχολεία αστικών κέντρων έναντι σχολείων στα προάστια, μαύροι εναντίον Καυκάσιων, πλούσιες χώρες έναντι μεσαίου εισοδήματος και χαμηλού εισοδήματος χώρες -έχει επιδεινώσει κάθε διάσταση ανισότητας που μπορώ να σκεφτώ», είπε.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα εργαλεία για τον τερματισμό της πανδημίας είναι παρόμοια με την καταπολέμηση άλλων μολυσματικών ασθενειών, όπως η ελονοσία και η πολιομυελίτιδα: «η χρήση εκτεταμένων δοκιμών και, όταν είναι δυνατόν, γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία και ανοσοποίηση». Καταλήγοντας, η έκθεση του Ιδρύματος του Μπιλ Γκέιτς, ζητά αυξημένες επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη.
Λιγότερο από το 1% των δόσεων εμβολίου έχουν χορηγηθεί σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, σε σύγκριση με το 80% που χορηγήθηκε σε χώρες υψηλού και ανώτερου μεσαίου εισοδήματος
Στην Καλιφόρνια, είχαν χορηγηθεί 42 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό σε σύγκριση με 48 εκατομμύρια δόσεις σε ολόκληρη την Αφρική. Ο πληθυσμός της Αφρικής είναι πάνω από 30 φορές εκείνος της Καλιφόρνιας, αλλά στα μισά του 2021 είχαν χορηγήσει και οι δύο συγκρίσιμο αριθμό δόσεων.
Ο Μπιλ Γκέιτς παραμένει συμπρόεδρος του ιδρύματος με την πρώην σύζυγό του Μελίντα. Το ζευγάρι είναι επίσης προς το παρόν, οι μοναδικοί διαχειριστές του φιλανθρωπικού ιδρύματος.