Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να ενταχθούν χέρι χέρι στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, από τη Στοκχόλμη.
Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επέμεινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Σουηδό ομόλογό της, ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πριν από την προσεχή σύνοδο κορυφής της συμμαχίας, τον Ιούλιο, στο Βίλνιους.
«Η Σουηδία και η Φινλανδία πληρούν τις προϋποθέσεις που είχαμε ορίσει στη Μαδρίτη, συνεπώς για το ΝΑΤΟ στο σύνολό του, είναι πολύ σημαντικό η Σουηδία και η Φινλανδία να ενταχθούν πριν από την προσεχή σύνοδο», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ.
Επίσης, τόνισε ότι οι εταίροι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εφαρμόσουν γρήγορα τη συμφωνία τους για να δεχθούν τόσο τη Σουηδία όσο και τη Φινλανδία στην αμυντική συμμαχία, προσθέτοντας ότι η Σουηδία έχει λάβει χειροπιαστά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας, που αφορούν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
«Ήταν σωστό και σημαντικό που η Σουηδία απάντησε στις ανησυχίες της Τουρκίας, πλησίασε την Άγκυρα και έλαβε χειροπιαστά μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες», δήλωσε ακόμη η κ. Μπέρμποκ.
Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι «τώρα εναπόκειται σε όλα τα κράτη μέλη να ενεργήσουν έτσι ώστε η Σουηδία και η Φινλανδία να μπορέσουν να ενταχθούν χέρι-χέρι, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον αυτών των κρατών αλλά και προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ».
Σουηδία: Ελπίζει ότι θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό
Η Σουηδία συνεχίζει να ελπίζει ότι θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ σε σχέση με το εάν οι αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας προχωρούν με τον ίδιο ρυθμό.
«Ήταν πάντα πολύ σαφές ότι αυτή είναι μια εθνική διαδικασία, έχουμε δύο κοινοβούλια, δύο κράτη… που λαμβάνουν επίσης υπόψη τις εσωτερικές τους διαδικασίες», δήλωσε ο κύριος Μπίλστρομ στους δημοσιογράφους σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε: «Εξακολουθούμε φυσικά να στοχεύουμε, να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό».
Οι ηγέτες των 30 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ είχαν λάβει την απόφαση να καλέσουν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στη Συμμαχία κατά τη σύνοδο κορυφής τους στη Μαδρίτη τον Ιούλιο του 2022.
Οι 30 χώρες υπέγραψαν τα πρωτόκολλα ένταξης και οι 28 τα επικύρωσαν. Μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν επικυρώσει ακόμη τη συμφωνία τους.
Η απόφαση των σουηδικών Αρχών να δώσουν άδεια για να πραγματοποιηθεί διαδήλωση μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας εξτρεμιστής έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου, προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, η οποία σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις μετά την αναβολή της τριμερούς συνάντησης που είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο.
Οι ηγέτες των δύο χωρών επανέλαβαν τη βούλησή τους οι χώρες τους να ενταχθούν μαζί στη Συμμαχία.
Ωστόσο, η εκδοχή μιας χωριστής ένταξης συζητείται πλέον τακτικά και μια πλειοψηφία των Φινλανδών δήλωσε ότι είναι υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ χωρίς το Ελσίνκι να περιμένει τη Σουηδία.
Μια χωριστή ένταξη θα ήταν «λυπηρή», σχολίασε την Τρίτη (14/2) ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλφ Κρίστερσον, που συμπλήρωσε: «Όμως, τρέφω σεβασμό για τη Φινλανδία και μόνο η Τουρκία λαμβάνει τις τουρκικές αποφάσεις».
Η διοργάνωση των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία τον Μάιο θα μπορούσε να καθυστερήσει την επικύρωση της ένταξης των δύο χωρών, καθώς οι εργασίες της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης αναμένεται να ανασταλούν τον Μάρτιο. Ο σεισμός που κατέστρεψε τον νότο της χώρας θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναβολή της διαδικασίας.
Η Σουηδία και η Φινλανδία βρίσκονται ήδη πολύ πιο κοντά στο ΝΑΤΟ τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και σημείωσε ότι όλα τα μέλη της Συμμαχίας είχαν εγκρίνει την πρόσκληση προς τις χώρες αυτές να ενταχθούν.
Μετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις και έλαβαν εγγυήσεις ασφαλείας από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Συμμαχίας, με πρώτες τις ΗΠΑ.