Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει τον σκόπελο της πρότασης μομφής εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ.
Μία ημέρα μετά την κίνησή του να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3, το οποίο και προκάλεσε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Μπαρνιέ παραχώρησε συνέντευξη στο TF1 και το France2.
Μπαρνιέ: Γνωρίζω ότι πρόκειται για μια εύθραυστη κατάσταση
Όπως δήλωσε, σύμφωνα με τη Le Monde, είναι «πιθανό» να μην υπάρξει αύριο μομφή κατά της κυβέρνησής του.
«Εξαρτάται από τους βουλευτές, καθένας από τους οποίους έχει ευθύνη απέναντι στον γαλλικό λαό», είπε.
«Ανέλαβα την πρωθυπουργία πριν από τρεις μήνες λέγοντας στον εαυτό μου ότι θα μπορούσα να φύγω το επόμενο πρωί, επειδή πρόκειται για ένα τόσο περίπλοκο πολιτικό ζήτημα», εξήγησε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη επειδή δεν υπάρχει πλειοψηφία. «Γνωρίζω ότι πρόκειται για μια εύθραυστη και εφήμερη κατάσταση», πρόσθεσε.
Καμπανάκι Μπαρνιέ για ενδεχόμενη πολιτική κρίση
Ο Μισέλ Μπαρνιέ έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει η κυβερνητική αστάθεια στη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι λόγω της μη ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, «σχεδόν 18 εκατομμύρια Γάλλοι θα δουν τον φόρο εισοδήματός τους να αυξάνεται και άλλοι θα πληρώσουν φόρους για πρώτη φορά επειδή δεν καταφέραμε να συμπεριλάβουμε στον προϋπολογισμό του κράτους την αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμακίων που είχαμε σχεδιάσει».
Προειδοποίησε επίσης για τις οικονομικές συνέπειες της πολιτικής αστάθειας, λέγοντας: «Βλέπω τις αγορές, βλέπω τα spreads (σ.σ. τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων σε διάφορες χώρες), και διαπιστώνω ότι είμαστε πάνω από την Ελλάδα. Τον αντίκτυπο αυτής της αστάθειας, θα τον δείτε αμέσως στα επιτόκια». Τέλος, ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν φάνηκε θετικός στην ιδέα να τον προτείνει εκ νέου ο πρόεδρος Μακρόν για πρωθυπουργό, όπως έχει δικαίωμα, λέγοντας τα εξής: «Θέλω να υπηρετήσω αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν πέσω αύριο, μεθαύριο, θα με βρουν και πάλι στο πρωθυπουργικό μέγαρο σαν να μην έγινε τίποτα».
Ο Μισέλ Μπαρνιέ υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού για το 2025, που «αποτέλεσε αντικείμενο εργασίας εβδομάδων».
«Κάναμε μια προσπάθεια, αποφασίσαμε να προστατεύσουμε τις χαμηλές συντάξεις, και μια μικρή προσπάθεια ζητείται από όλους τους άλλους», ανέφερε ο Μπαρνιέ.
«Σχετικά με τις συντάξεις, άνοιξα τον κοινωνικό διάλογο για σημαντικά θέματα», όπως η εργασία των γυναικών. «Δεν χαίρομαι που παρουσιάζω έναν τόσο δύσκολο προϋπολογισμό», τόνισε.
Αναφορικά με τις συζητήσεις με τη Μαρίν Λεπέν και το RN, ο Μπαρνιέ σχολίασε: «Δεν διαπραγματεύομαι, ακούω». Διαβεβαίωσε, δε, ότι συζήτησε με όλους, συμπεριλαμβανομένης της αριστεράς. «Αυτό δεν είναι αλήθεια» απάντησε, όταν η δημοσιογράφος Αν Σοφί Λαπί επισήμανε ότι η Αριστερά δεν είχε ακουστεί.
«Όταν έφτασα στο πρωθυπουργικό γραφείο τον Σεπτέμβριο, φυσικά κάλεσα τους πολιτικούς μου φίλους, αυτούς που συμφώνησαν να στηρίξουν την κυβέρνηση, αλλά αμέσως μετά κάλεσα δύο ή τρεις ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος», ανέφερε σε άλλο σημείο ο Μπαρνιέ και συνέχισε: «Μου είπαν, προτού ανοίξω το στόμα μου, δεν θέλουμε να σε δούμε και σε κάθε περίπτωση θα ψηφίσουμε πρόταση μομφής σε βάρος σου». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η κριτική του έναντι του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, η οποία όπως σημείωσε δεν θέλησε να διαπραγματευθεί μαζί του και η τακτική της ήταν να ζητάει διαρκώς περισσότερα.