Μπαράζ ξένων επενδύσεων στην ελληνική κτηματαγορά -Αυξήθηκαν κατά 39% - iefimerida.gr

Μπαράζ ξένων επενδύσεων στην ελληνική κτηματαγορά -Αυξήθηκαν κατά 39%

Η πόλη των Αθηνών
Η πόλη των Αθηνών / Φωτογραφία shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αύξηση 39% στις ξένες επενδύσεις στα ελληνικά ακίνητα καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Τα εντυπωσιακά στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο 24ο συνέδριο της Prodexpo, το οποίο πραγματοποιείται στις 25 και 26 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι αντίστοιχα ανοδική ήταν η πορεία των ξένων επενδύσεων την προηγούμενη χρονιά: «το 2022 είχαμε επενδύσεις από ξένους στα ακίνητα, περίπου 2,1 δισ. ευρώ που σημαίνει 68% παραπάνω σε σχέση με το 2021».

Στην συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε ικανοποίηση για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» τονίζοντας ότι “«Όταν ξεκίνησε τον Απρίλιο το πρόγραμμα, υπήρχαν πολλοί αναλυτές που έλεγαν ότι δεν θα προχωρήσει γιατί «δεν υπάρχουν ακίνητα», «δεν υπάρχει ενδιαφέρον». Η πραγματικότητα εκδικήθηκε όσους έλεγαν ότι δεν υπάρχουν ακίνητα και λεφτά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συμπλήρωσε πως «Είχαμε αρχικό προϋπολογισμό 375 εκατ. μέσω της ΔΥΠΑ για το δανειακό κομμάτι. Εξαντλήθηκαν γρήγορα. Διπλασιάσαμε το σχετικό κονδύλι. Τελείωσε το πρόγραμμα στις 30 Σεπτεμβρίου. Έχουν εγκριθεί περίπου 10.000 δάνεια, πάρα πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς έχουν εγκατασταθεί ήδη στα σπίτια τους με επιτόκιο σχεδόν στο 1/4 εκείνου των τραπεζών».

Όσο για το αν πρόκειται να υπάρξει παράταση στο πρόγραμμα, ο υπουργός τόνισε πως «Δεν είναι θέμα παράτασης αλλά διαθέσιμων χρημάτων. Έχουμε φτάσει στα δημοσιονομικά όρια. Πέρα από αυτά τα 750 εκατ. υπάρχει ακόμα 1,5 δισ. ευρώ που από εδώ και πέρα θα διατεθεί με άλλους τρόπους για τη στεγαστική πολιτική τους κράτους για να υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά ακινήτων, η αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου και έτσι να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα των ενοικίων. Είτε μέσω προγραμμάτων που σου επιδοτούν την ανακαίνιση με την προϋπόθεση ότι θα το βάλεις στην αγορά. Προγράμματα για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και ειδικά της ΔΥΠΑ, καθώς θα πάμε σε συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χατζηδάκης για «φθηνή στέγη»: Πάμε σε οικόπεδα που δεν είναι μόνο σε υποβαθμισμένες περιοχές

Σχετικά με το πρόγραμμα «φθηνή στέγη», ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εξήγησε: «Όταν λέμε εργατικές κατοικίες σκέφτεστε ένα διαμέρισμα σε ένα συγκρότημα σε κάποια υποβαθμισμένη περιοχή. Κάποιοι άνθρωποι που ήταν σε μεγάλη πίεση έπαιρναν ένα δώρο από το θεό και από το κράτος. Αυτό το μοντέλο εγκαταλείπεται. Παντού πάμε σε συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Πάμε σε οικόπεδα που δεν είναι μόνο σε υποβαθμισμένες περιοχές. Υπάρχουν οικόπεδα που ανήκουν στη ΔΥΠΑ και στην Κηφισιά. Πάει στην Κηφισιά ή όπου αλλού, κάνει διαγωνισμούς, προσελκύει ενδιαφέρον επενδυτών. Οι επενδυτές κρατούν ένα τμήμα για δική τους αξιοποίηση και τα υπόλοιπα πηγαίνουν με κοινωνικά κριτήρια σε ανθρώπους που τα πληρούν. Εκεί θα έχει και ο ιδιώτης συμφέρον τα κτίρια να είναι υψηλού επιπέδου».

Ερωτώμενος σχετικά με το αν το δημόσιο έχει καταγράψει τα ακίνητα που του ανήκουν, ο Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε: «Επιχειρούμε να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα όπως και στη δημόσια περιουσία. Συστάθηκε ξεχωριστή γενική γραμματεία. Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου είχε κάνει μια σχετική μελέτη για 500 ακίνητά της. Στο 47% υπάρχουν θέματα. Αυτό και μόνο υπογραμμίζει το τιτάνιο έργο που έχει να κάνει το δημόσιο σ' αυτό το ζήτημα. Πάντα υπάρχει ο νόμος, δεν είναι ανάγκη για να την αξιοποιήσεις να την έχεις καταγράψει 100%. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επικεντρωθεί στα πλήρως καταγεγραμμένα. Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα, τα πιο ώριμα για αξιοποίηση και εν τω μεταξύ συνεχίζεις να κάνεις την καταγραφή».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε και στην αλλαγή που θα φέρει ο νέος χρόνος στο φορολογικό καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων: «Πρέπει να ακούσουμε τα παράπονα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για νόθευση ανταγωνισμού, αλλά πρέπει να ακούσουμε και τους ανθρώπους που έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα. Πάμε σε μια ήπια λύση, παίρνουμε τις περιπτώσεις που είναι 3 και πάνω τα ακίνητα και επιβάλλουμε καθεστώς ΦΠΑ. Να έχεις ένα ή δύο είναι πρόσθετο εισόδημα, από τρια και πάνω μοιάζει με επιχειρηματική δραστηριότητα. Κάποιος έχει 978. Για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, εισάγουμε αυτό το σύστημα, θα το βάλουμε στο φορολογικό νομοσχέδιο. Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από την Πρωτοχρονιά».

Τέλος σχετικά με τις «πράσινες» προδιαγραφές στα ακίνητα, ο Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι ο κλάδος «συμβάλλει γιατί υπάρχουν κατασκευαστές που έχουν πάρει το μήνυμα. Πολλά καινούργια κτίρια χτίζονται με υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Είναι πολιτική της Ελλάδας και της ΕΕ για περιβαλλοντική αναβάθμιση για ενεργειακή εξοικονόμηση και έτσι αναβαθμίζει κανείς και την αξία. Το Δημόσιο συμβάλλει και το ίδιο με το πρόγραμμα εξοικονομώ. Τυχαίνει να το εισήγαγα εγώ. Το πρόγραμμα συνέχισε αγκαλιάστηκε, προωθήθηκε. Έχουν πέσει στην αγορά αρκετά χρήματα εξαιτίας του. Το ταμείο ανάκαμψης έρχεται και υπογραμμίζει την αξία αυτών των προγραμμάτων. Το ζήτημα είναι όλα αυτά να προχωρήσουν γρήγορα, αποτελεσματικά, να μην απορροφηθούν απλώς τα χρήματα αλλά να αφήσουν το αποτύπωμά τους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ