Η προσωρινή κυβέρνηση του Μπανγκλαντές, με επικεφαλής τον βραβευθέντα με Νόμπελ Ειρήνης Μουχάμαντ Γιουνούς, είναι πιθανό να ορκιστεί αύριο, Πέμπτη, το βράδυ.\
Αυτό δήλωσε ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Ουάκερ Ουζ Ζαμάν σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας στην πρωτεύουσα Ντάκα.
Ο πρόεδρος του Μπανγκλαντές Μοχάμαντ Σαχαμπουντίν αποφάσισε την Τρίτη να δορίσει τον Γιουνούς επικεφαλής προσωρινής κυβέρνησης ώστε να επιβλέψει τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα η οποία εγκατέλειψε τη χώρα τη Δευτέρα έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις.
Ο βραβευθείς με Νόμπελ οικονομολόγος και επιχειρηματίας, που προασπίστηκε τις έννοιες της μικροπίστωσης και μικροχρηματοδότησης, αναμένεται να φθάσει στην Ντάκα αύριο το απόγευμα προερχόμενος από το Ντουμπάι, αναφέρει δελτίο Τύπου του Yunus Center.
Ο στρατηγός Ουάκερ Ουζ Ζαμάν δήλωσε πως η τελετή ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί στις 8.00 μ.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας). Τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι πιθανόν να ανέρχονται σε 15, είπε.
Μπανγκλαντές: Ελπίδες ότι θα ξεπεραστεί η κρίση εκφράζει ο αρχηγός του στρατού
"Ελπίζουμε πως θα μπορέσει να δημιουργήσει μια καλή ατμόσφαιρα στη χώρα, ξεπερνώντας την κρίση", δήλωσε ο αρχηγός του στρατού, καλώντας το κοινό να αποφύγει τη διασπορά φημών σε μια περίοδο κρίσης.
Στο μεταξύ, εφετείο απάλλαξε από τις κατηγορίες τον Μουχάμαντ Γιουνούς έπειτα από πρωτόδικη καταδίκη, όπως ανακοίνωσε ένας από τους δικηγόρους του σήμερα.
"Ο καθηγητής Μουχάμαντ Γιούνους και τρεις συνάδελφοί του απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες σχετικά με παραβιάσεις του εργατικού δικαίου", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάτζα Τανβίρ Άχμεντ.
Ο οικονομολόγος είχε καταδικαστεί τον Ιανουάριο σε φυλάκιση έξι μηνών για παραβιάσεις του εργατικού δικαίου, αλλά είχε αφεθεί αμέσως ελεύθερος με εγγύηση εν αναμονη του αποτελέσματος της έφεσής του και είχε αναχωρήσει για να ζήσει στο εξωτερικό.
Και οι τέσσερις είχαν απορρίψει τις κατηγορίες εις βάρος τους και τα δικαστήρια είχαν κατηγορηθεί από τους υποστηρικτές τους ότι είχαν εγκρίνει χωρίς συζήτηση τις αποφάσεις της κυβέρνησης της έκπτωτης πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα.
Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία είχαν επικρίνει την υπόθεση ως πολιτική.
"Το δικαστήριο έκανε δεκτή την έφεσή τους και τους απάλλαξε από τις κατηγορίες", είπε ο Άχμεντ.
Ο οικονομολόγος, που είναι γνωστός γιατί έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια χάρη στην τράπεζα μικροπιστώσεών του, πρωτοπόρος στον τομέα, ήταν πολιτικός αντίπαλος της Χασίνα, που τον κατηγορούσε ότι "ρουφάει το αίμα" των φτωχών.
Ο Μουχάμαντ Γιουνούς αποτελεί αντικείμενο τουλάχιστον άλλων 100 δικαστικών διώξεων όμως η δίκη σε σχέση με παραβιάσεις του εργατικού δικαίου ήταν η μοναδική που είχε καταλήξει σε καταδίκη.
Η Χασίνα παραιτήθηκε τη Δευτέρα έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων και φονικών ταραχών.