Επικεφαλής της υφαντουργικής βιομηχανίας του Μπανγκλαντές εκτίμησαν πως οι νέοι τελωνειακοί δασμοί Τραμπ επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στη βιομηχανία ενδυμάτων.
Το Μπανγκλαντές είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο.
«Οι αγοραστές, λόγω δασμών, θα στραφούν σε άλλες πιο ανταγωνιστικές αγορές από άποψη κόστους -- αυτό θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στη βιομηχανία μας», δήλωσε ο Ρακιμπούλ Αλάμ Τσόουντχερι, προέδρος του ομίλου RDM, μιας σημαντικής βιομηχανίας. «Θα χάσουμε πελάτες», δήλωσε ο Τσόουντχερι.
Η αξία των εξαγωγών ρούχων του Μπανγκλαντές προς ΗΠΑ ανέρχεται ετησίως σε 8,4 δισ
Η υφαντουργική βιομηχανία είναι κρίσιμος τομέας για τη χώρα της Νοτιανατολικής Ασίας, αποτελώντας περίπου το 80% των εξαγωγών της. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, υψηλούς τελωνειακούς δασμούς 37% για το Μπανγκλαντές. Ανέρχονταν μέχρι τώρα στο 16% για τα βαμβακερά προϊόντα και στο 32% για εκείνα από πολυεστέρες.
Η αξία των εξαγωγών ρούχων του Μπανγκλαντές προς τις ΗΠΑ ανέρχεται ετησίως σε 8,4 δισ. δολάρια (7,63 δισ. ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης κατασκευαστών και εξαγωγέων ενδυμάτων του Μπανγκλαντές (BGMEA).
Αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% των συνολικών εξαγωγών έτοιμων ενδυμάτων που κατασκευάζονται στο Μπανγκλαντές. «Δεν ήμασταν έτοιμοι» γι΄αυτό, παραδέχθηκε ο Ανουάρ Χοσάιν, διευθυντής της BGMEA, «ήρθε ξαφνικά». Υπογράμμισε ωστόσο πως, για άλλους ανταγωνιστές στην περιοχή, η κατάσταση είναι χειρότερη. «Συγκριτικά με ανταγωνιστές μας όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και η Σρι Λάνκα, είμαστε καλύτερα, επειδή οι δασμοί τους είναι μεγαλύτεροι από τους δικούς μας», είπε.
Ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών του Μπανγκλαντές προς τις ΗΠΑ αφορά βαμβακερά υφάσματα, διευκρίνισε ο Τσόουντχερι, που είναι επίσης αντιπρόεδρος της BGMEA. Ο Σαφικί Αλάμ, σύμβουλος Τύπου του Μοχάμεντ Γιούνους, επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης του Μπανγκλαντές, δήλωσε πως η κυβέρνηση αναζητά λύσεις.
Το Μπανγκλαντές, η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές ενδυμάτων παγκοσμίως μετά την Κίνα, κατασκευάζει ρούχα για παγκόσμια εμπορικά σήματα όπως οι Carrefour (Γαλλία), Tire (Καναδάς), Uniqlo (Ιαπωνία), H&M (Σουηδία), Zara (Ισπανία).
Η υφαντουργική βιομηχανία της χώρας είχε επηρεαστεί το προηγούμενο καλοκαίρι από εβδομάδες διαδηλώσεων που οδήγησαν στη φυγή της πρώην πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα. Ο κρίσιμος αυτός τομέας απέφερε 36 δισ. δολάρια (35 δισ. ευρώ) το 2024 έναντι 38 το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας μικρή υποχώρηση η οποία αποδόθηκε στα πολιτικά προβλήματα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ