Μπάιντεν: Η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου να γίνει εργαλείο ευημερίας στην Αν. Μεσόγειο -Μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία - iefimerida.gr

Μπάιντεν: Η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου να γίνει εργαλείο ευημερίας στην Αν. Μεσόγειο -Μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία

Ο Τζο Μπάιντεν μιλά στο μικρόφωνο
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία έστειλε ο Τζο Μπάιντεν.

Σε ερώτηση που του έγινε για τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για τα θαλάσσια σύνορά τους, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως τέτοιου είδους συμφωνίες θα πρέπει να γίνονται «εργαλείο συνεργασίας και ασφάλειας και όχι διαμάχης», ουσιαστικά «φωτογραφίζοντας» την Τουρκία.

«Η ενέργεια, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να γίνει εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας και όχι πεδίο διαμάχης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε και στον ρόλο των ΗΠΑ, λέγοντας ότι μετά από αρκετούς μήνες διαμεσολάβησης, οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Λιβάνου συμφώνησαν να τερματίσουν επίσημα τη διαμάχη τους για τα θαλάσσια σύνορα.

Όπως πρόσθεσε, «η συμφωνία που ανακοινώθηκε από τις δύο κυβερνήσεις προβλέπει την ανάπτυξη ενεργειακών πεδίων προς όφελος και των δύο χωρών, δημιουργώντας τις βάσεις για μια πιο σταθερή και ευημερούσα περιοχή και αξιοποιώντας νέους ζωτικούς ενεργειακούς πόρους για τον πλανήτη. Είναι πλέον κρίσιμο όλα τα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να εργαστούν προς την υλοποίησή της. Η συμφωνία προστατεύει επίσης την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα του Ισραήλ, που είναι κρίσιμα για την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης, παρέχει στον Λίβανο τη δυνατότητα να αρχίσει την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και προωθεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και του αμερικανικού λαού σε μια πιο σταθερή, ευημερούσα και ολοκληρωμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με μειωμένους κινδύνους νέων συγκρούσεων».

Λίβανος και Ισραήλ ήταν σε διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα, αλλά το σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασε ο Αμερικανός μεσολαβητής, Άμος Χόχσταϊν, άφησε ικανοποιημένες τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Τύπου και αξιωματούχων, το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου Καρίς θα ελέγχεται από το Ισραήλ και αυτό του Κανά, που βρίσκεται πιο βορειοανατολικά, από τον Λίβανο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ