Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε την Τετάρτη τη στρατηγική εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα.
Η στρατηγική εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ επιδιώκει να συγκρατήσει την άνοδο της Κίνας, υπογραμμίζοντας εκ νέου τη σημασία της συνεργασίας με τους συμμάχους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα δημοκρατικά έθνη.
Το έγγραφο, 48 σελίδων, το οποίο καθυστέρησε λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, δεν περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο σκέψης και δεν εισάγει σημαντικά νέα δόγματα για την εξωτερική πολιτική του Τζο Μπάιντεν. Αντίθετα, το έγγραφο υπογραμμίζει την άποψη του Λευκού Οίκου ότι η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το «κλειδί» για την υπέρβαση παγκόσμιων απειλών, όπως η κλιματική αλλαγή και η άνοδος αυταρχικών καθεστώτων.
Ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή, η Κίνα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη συνεπακόλουθη πρόκληση για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, αναφέρει το έγγραφο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Οι ΗΠΑ πρέπει να κερδίσουν τον οικονομικό αγώνα του εξοπλισμού με την αντίπλαη υπερδύναμη, εάν θέλουν να διατηρήσουν την επιρροή τους σε όλο τον κόσμο, αναφέρεται ακόμη.
Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας ΗΠΑ: Η Κίνα θέλει και μπορεί να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη προς όφελός της
«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας τρέφει την πρόθεση και, ολοένα και περισσότερο, την ικανότητα να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη, δημιουργώντας μία άλλη που κλίνει το παγκόσμιο πεδίο ανταγωνισμού προς όφελός της, ακόμη και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών με υπευθυνότητα», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, σε μια προεπισκόπηση της στρατηγικής την Τετάρτη.
Ο Σάλιβαν είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διαχειριστούν τη σχέση με την Κίνα, ενώ αντιμετωπίζουν μια σειρά από διακρατικές προκλήσεις που επηρεάζουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όπως η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική ανασφάλεια, οι μεταδοτικές ασθένειες, η τρομοκρατία, η ενεργειακή μετάβαση και ο πληθωρισμός.
Τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής που καλείται να αντιμετωπίσει ο Μπάιντεν
Ο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη επιλύσει ορισμένα βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως οι δασμοί στα κινεζικά αγαθά που θέσπισε ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι στοίχισαν δισεκατομμύρια στους εισαγωγείς των ΗΠΑ. Παράλληλα, αντιμετωπίζει νέα προβλήματα, που αναδύονται από τις ενέργειες της Ρωσίας, όπως είναι η φθορά των σχέσεων με τη μακροχρόνια σύμμαχο Σαουδική Αραβία και η εξάρτηση της Ινδίας από τη ρωσική ενέργεια.
Ο Σάλιβαν επανέλαβε τα σχόλια του Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ «επαναξιολογούν» τη σχέση τους με τη Σαουδική Αραβία, αφού ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει τον στόχο παραγωγής πετρελαίου, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποτίθεται ότι θα έστελνε τη στρατηγική εθνικής ασφαλείας στο Κογκρέσο την ίδια στιγμή που υπέβαλε τον προτεινόμενο προϋπολογισμό, στις 28 Μαρτίου.
Ο Σάλιβαν είπε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην κρίση στην Ουκρανία, αλλά δεν «τροποποίησε θεμελιωδώς» την προσέγγιση του Μπάιντεν στην εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, λειτούργησε ως πραγματικό παράδειγμα της πολιτικής στην πράξη, είπε.