Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο κίνδυνος πυρηνικού «Αρμαγεδδώνα» βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν αστειεύεται» όταν μίλησε για χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων μετά τις αποτυχίες που υπέστη στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ «προσπαθούσαν να καταλάβουν» τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Πούτιν θα έβγαινε από τον πόλεμο, πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι οι πυρηνικές απειλές του κ. Πούτιν θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Ωστόσο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι, παρά τις πυρηνικές νύξεις της Μόσχας, οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται άμεσα να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο.
Μιλώντας σε μια ιδιωτική εκδήλωση για συγκέντρωση χρημάτων εν όψει της προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ρώσος ηγέτης «δεν αστειεύεται» όταν μιλάει για τη χρήση τακτικών πυρηνικών, βιολογικών ή χημικών όπλων - «επειδή ο στρατός του είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, σημαντικά ανεπαρκής».
Μπάιντεν: Πιο υψηλός ο κίνδυνος για πυρηνικό Αρμαγεδδώνα από την κρίση της Κούβας το 1962
«Για πρώτη φορά από την κρίση των πυραύλων της Κούβας έχουμε μια άμεση απειλή για τη χρήση πυρηνικών όπλων, αν τα πράγματα συνεχίσουν την πορεία που ακολουθούσαν», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν στο κοινό του, τους Δημοκρατικούς.
«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει την προοπτική του Αρμαγεδδώνα από τον Κένεντι και την κρίση των πυραύλων της Κούβας».
Το 1962 οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση -υπό τον πρόεδρο Κένεντι και τον Νικίτα Χρουστσόφ- έφτασαν κοντά σε μια πυρηνική αναμέτρηση για την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Κούβα.
Η αντιπαράθεση αυτή θεωρείται από πολλούς εμπειρογνώμονες ως η πιο κοντινή που έφτασε ποτέ ο κόσμος σε έναν πυρηνικό πόλεμο πλήρους κλίμακας.
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε στο ακροατήριο των Δημοκρατικών στο οποίο απευθύνθηκε ότι η χρήση τακτικών πυρηνικών, βιολογικών ή χημικών όπλων θα μπορούσε γρήγορα να ξεφύγει από τον έλεγχο.
«Προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια είναι η έξοδος του Πούτιν», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Μίλησε στο σπίτι του Τζέιμς Μέρντοχ, γιου του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, στη Νέα Υόρκη, για την εκδήλωση των Δημοκρατικών με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων.
Δύσκολη η κατάσταση για τον Πούτιν στην ανατολική Ουκρανία
Εδώ και αρκετούς μήνες Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής εάν υποστεί αποτυχίες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει, επίσης, απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του για να προστατεύσει το ρωσικό έδαφος. Έχει μάλιστα καταστήσει σαφές ότι θεωρεί τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που προσαρτήθηκαν παράνομα από τη Μόσχα ως «νέα εδάφη» της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του την περασμένη Παρασκευή, ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν «προηγούμενο» με τη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον της Ιαπωνίας στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα σχόλιο που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τις δυτικές κυβερνήσεις, επισημαίνει ο Ρώσος συντάκτης Steve Rosenberg.
Ο Πούτιν αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη εικόνα στο πεδίο της μάχης. Ακόμη και όταν υπέγραψε τα τελικά έγγραφα για την επίσημη προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας -του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας-, οι δυνάμεις του Κιέβου προωθούνταν μέσα στις περιοχές που διεκδίκησε.
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες εγκατέλειψαν τη Ρωσία αντί να περιμένουν να επιστρατευτούν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προηγουμένως απορρίψει τις πυρηνικές απειλές της Μόσχας ως «συνεχές αφήγημα Ρώσων αξιωματούχων και προπαγανδιστών».